03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hallsbergs skolchef får nytt jobb i Upplands-Bro

Fredrik Nordvall blir utbildningschef i Upplands-Bro kommun. Foto: LG MånzonFredrik Nordvall blir utbildningschef i Upplands-Bro kommun. Foto: LG Månzon

Fredrik Nordvall går in på finalen som förvaltningschef för bildningsförvaltningen i Hallsberg. Den första
december börjar han en tjänst som utbildningschef i Upplands-Bro kommun.
- Jag har säkert 25 år kvar i yrkeslivet, så jag vill fortsätta att utveckla mig själv, säger han.

Fredrik Nordvall anställdes 2013 som skolchef i Hallsberg. Dessförinnan var han tolv år på Vivallaskolan i Örebro, de första fem åren som lärare och sedan sju år som rektor.

Han kommer till en kommun där det bor dubbelt så många som i Hallsberg, det vill säga cirka 30 000 invånare, och centralorten är Kungsängen. I kommunal regi finns tio grundskolor, ett gymnasium och 17 förskolor, och det är dessa som Fredrik Nordvall nu får under sitt ansvarsområde.

- Det kommer att bli en helt annan dynamik med den större kommunen och så gymnasiet.

De sju och ett halvt åren i Hallsberg är en ganska lång tid för en skolchef, konstaterar Fredrik själv.

- I dagens läge är det bara en skolchef kvar i regionen från 2013, när jag började. Det är Marie Kilk, på Sydnärkes Utbildningsförbund, SUF.

Förändringar är möjliga

Tuffa utmaningar? Ja, och enligt Nordvall är jobbet som skolchef utsatt, men att vara rektor idag är också extremt tufft. Och blåst har det gjort; lärarflykten från Folkaboskolan för några år sedan är ett exempel.

- Idag har vi en helt annan situation i Pålsboda med en stabilitet på skolan och med en plan som går ned på elevnivå om vad som görs. Jag skulle kunna jämföra med Vivallaskolan – jag vet att en förändring är möjlig.

Av Sverigedemokraterna blev Hallsbergs kommun anmälda för felaktiga betygsprövningar efter lovskolan.

- Skolinspektionen konstaterade att allt gått rätt till. Jag gjorde en pressrelease som jag skickade ut men det var bara ett media som tog upp det.

Svårigheter på Transtenskolan

Kunskapskravet är också en het fråga. Det har gått upp och ned i Hallsbergs kommun, men mätningen för 2019 visar att endast 73 procent uppnådde behörighet till gymnasiet.

- Vi konstaterade tidigt att det finns svårigheter på Transtenskolan som är den enda renodlade högstadieskolan. Eleverna klarar sig bra till och med årkurs 6, men sedan när de börjar högstadiet på Transtenskolan rasar betygen.

Det är matematiken som spökar.

- Nu har vi gjort enorma satsningar på matematiken och i år anställt fem matematikutvecklare, skickliga lärare, förstelärare, som jobbar med att driva på redan från förskolan. På Transtenskolan finns sedan augusti en ny rektor och en ny biträdande rektor.

“Inget misslyckande från eleven”

Han berättar att han brinner för eleverna, speciellt de svaga, och berättar från Vivallatiden där unga med invandrarbakgrund som till och med var analfabeter fick stöttning så de i vissa fall klarade de nationella proven på tre år.

Nordvall har ibland uppfattats som lite kontroversiell i sina uttalanden.

- Om en elev slutar grundskolan och inte klarat målen är det inte främst ett misslyckande för eleven utan för oss, för hela systemet. När jag säger det kan jag uppfattas kontroversiell. Man kan inte ”skylla” på att eleven kommer från ett hem som saknar studiebakgrund. Skolan ska vara kompensatorisk.

Sammanfattningsvis då? Fredrik Nordvall framhåller kommunens satsning på digitala verktyg där alla elever sedan flera år har var sin I-pad, lärare som fått priser för den digitalisering som gjorts, renoveringen av nära nog alla kommunens skolor, nybygget av förskolan på norr – och en till ska det bli.

Bra förskolor

- Kvaliteten på Hallsbergs förskolor är i toppklass i Sverige. Till och med Skolinspektionen säger att kommunen sticker ut. Att myndigheten lade sin konferens om nya läroplanen här visar att Hallsberg kommit på kartan för de kommuner som har en bra förskola, säger Fredrik Nordvall.

Vad kommer du att sakna i Hallsberg?

- Alla duktiga medarbetare, fantastiska rektorer och lärare, förvaltningspersonal – och så klart eleverna. Jag har haft en massa duktiga medarbetare, och det är roligt att se i mejlkorgen att man uppskattar det jag gjort.

Fredrik Nordvall överger inte Hallsberg, så den Hallsbergare han är av födsel och ohejdad vana. Han har kvar sin gård vid Tisaren, och ska i veckorna bo i Solna.

- Kan jag göra något för att underlätta för den nya förvaltningschefen så gör jag det.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-22 10:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.