Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur
En kvinna slår en spik i en vägg för att hänga upp tavlor i ett galleri med träpanelväggar och en dörr öppen mot utsidan.

Premiär för Astagården med
fem konstnärer – de vill ha
mer drag runt konsten

Publicerad: 15 April 2024 20:49

Bergööska huset i all ära, men många fler än som får ställa ut i den konstsalongen vill vara med och bidra till kulturupplevelser i Hallsberg. Därför öppnar nu Astagårdens ateljé, en ny mötesplats som Birgitta och Tomas Örvill har ställt till förfogande på sin gård i södra Hallsberg. Den 20–21 april är det invigning med fem konstnärer på plats.

De flesta vet nog knappt var Astagården finns någonstans. Men om du färdas längs Korsbergsgatan i södra Hallsberg så ligger den där, inbäddad i grönskan vid skogskanten.

Gården har anor sedan tidigt 1900-tal. Förutom själva gårdshuset finns flera byggnader där – och två eldsjälar som vill göra något gott för Hallsberg.

– Jag tror det blir bra det här. Tanken är att ateljén som vi har ställt i ordning ska hållas öppen för olika aktiviteter. Vi vill att det här ska vara en mötesplats, i all enkelhet, säger Birgitta Örvill.

Fyra äldre vuxna ler, står bredvid varandra framför en röd träbyggnad med uteplats.

Åsa Fornander, Elisabeth Granbom , Tomas örvill och Birgita Örvill vid Astagården

Invigning med smått och gott

De är fem relativt erfarna Hallsbergs-konstnärer, med fem olika tekniker, som ställer ut sin konst i samband med invigningen.

Gårdsparet Örvill deltar, och visar verk som är gjorda utifrån målerimetoden Vedic Art. Enkelt förklarat handlar det om att ”måla ur hjärtat”, inspirationen hämtas i sitt inre - från drömmar, känslor, tankar.

Elisabeth Granbom är mest känd för sina akvarell-målningar, och kommer visa en del av dem på premiären i Astagården.

Åsa Fornander jobbar sedan fyra år på heltid med sitt populära silversmide, även hon finns på plats under helgen med sina alster.

Dessutom deltar Erica Biltman från Viby. Hon är också bekant i bygden sedan många år för sin konst på bruksföremål.

Lada förvandlad till ateljé

När Sydnärkenytt besöker Astagården för en tjuvtitt innan premiären så är fyra av de fem konstnärerna där. Det luktar fortfarande målarfärg i ateljén som precis blivit klar – från början en gammal lada.

– Du skulle ha sett hur det såg ut när vi började rusta här i november. I det läget var det inte mycket mer än stampat jordgolv, säger Tomas Örvill.

Ni sysslar ju redan med konst på olika håll. Varför gör ni det här?

Jo visst är det så, de flesta av oss har hållit på med något skapande i alla år. Men det här står för något annat, säger Åsa Fornander.

– Det handlar om mötet med människor, och att få dela det du gör med andra, förklarar Birgitta Örvill.

I flera andra orter i Sydnärke finns forum och gallerier av olika slag, menar Elisabeth Granbom. Platser där intresserade av konst kan träffas. Där utställningar och aktiviteter ordnas.

Vill ha mer drag runt konsten

Det händer saker, är mer drag runt konst och skapande. I Hallsberg har vi Konsthallen i Bergööska huset. Det är få förunnat att få ställa ut där, säger hon.

– Dessutom är det ett års väntetid i Konsthallen, även om du är kvalificerad att få plats där, tillägger Tomas Örvill.

De berättar att runt om i Hallsbergs kommun finns många idealister som sysslar med konst, hantverk eller andra kulturella aktiviteter. Flera av dem syns sällan eller aldrig.

– Innan Tripp-trapp-husen vid Storgatan förföll och såldes så hade vi Hantverkskammaren där, med butik och källa till gemenskap. Det var en ideell förening, vi drev den runt tio år, berättar Birgitta.

När Hantverkskammaren skulle bli husvill så fanns önskemål om att få flytta in i Bergööska huset. Så blev det inte, och den omtyckta verksamheten försvann.

– Det finns ett garage bakom Bergööska där några hantverkare haft försäljning på sommaren. Alltid något, men fortfarande behövs mer för att få drag i ett brett kulturliv.

Grabbatag i stället för gnäll

Förbaskat att det ska vara så trögt i Hallsberg, har Birgitta och Elisabeth gått runt och tänkt. Men i stället för att bara sätta sig och gnälla bestämde de sig för att själva bjuda in till evenemang.

– Nu jäklar ska vi göra något! Var ska vi vara? Sa vi till varandra.

Men beslutsamheten byttes snabbt mot frustration. Det visade sig vara dyrare än entusiasterna klarade av att hyra lokal i Hallsberg för en helg, även i kyrkorna.

– Det var då Tomas kläckte den geniala idén och föreslog att vi skulle vara här på Astagården, säger Elisabeth.

Birgitta förstod inte riktigt hur i hela friden de skulle kunna förvandla en lada med bråte till en mötesplats för kultur. Men där står de nu, i en varsamt renoverad byggnad som gjord att låta kultur och umgänge frodas i.

Växer gärna vidare

– Den kanske inte är så stor, men det går att växa vidare utanför ladan. Vi har en ”lill-stuga” där med toalett och vatten indraget. Nu till våren och sommaren finns trädgården att vara i också.

Vill ni ha folk så nära inpå ert hem?

– Ja men absolut. Vi vill ju att det här ska vara en välkomnande plats för olika ändamål. Utställning, föreläsning, yoga, teater, plantmarknad – det handlar bara om att öppna sinnet.

Astagården håller öppet både lördag och söndag under premiärhelgen 20–21 april, klockan 11–16 båda dagarna.

Om Vendic art

Vedic Art är en intuitiv målerimetod som ger dig verktyg att komma i kontakt till ditt hjärta och låta din inre värld manifesteras på en tom duk. Du behöver inte någon tidigare erfarenhet eller konstnärlig förmåga för att uppleva hur berikande och befriande det är att skapa fritt.

Genom denna process uttrycker du vad du bär inuti dig, i ditt hjärta, du målar ditt liv, saker du älskar, saker du drömmer om, saker du är rädd för eller det du vill läka. Den enda inspirationen är ditt inre liv.

En äldre man justerar en målning på en gallerivägg medan en kvinna tittar på.

En äldre kvinna i blå tröja står i ett rum med träpanelväggar och tittar åt sidan, nära färgglada abstrakta målningar och ett fönster.

En leende äldre kvinna med blont hår och glasögon, klädd i en brun topp i ett rum med en tavla och ett fönster i bakgrunden.

Silversmyckesdisplay med ett hänge, örhängen på stativ, ett armband och ringar, mot en vit bakgrund.

Annons

hallsberg