Gå till innehåll
Hallsberg / Brott

Fuskade på teoriprovet
- dömd för osann försäkring

Publicerad: 13 May 2024 10:44

En man från Hallsberg hade flera gånger gjort teoriprovet för körkort men varje gång hade han blivit underkänd. Den 9 januari förra året gjorde han ett nytt försök, denna gång i Göteborg.
Han kom till Trafikverkets sal för kunskapsprov. Han skrev under en försäkran om att han på heder och samvete inte skulle använda några otillåtna hjälpmedel. Mannen från Hallsberg visade också upp att hans mobiltelefon var avstängd.

Provförrättaren blev efter en stund misstänksam; hon hade hjälp hallsbergsbon i gång men märkte  att han hade svårt att förstå instruktionerna. Och plötsligt bytte han språk på provet, från engelska till svenska – trots att han hade svårt att förstå var provförrättaren sa.
Provförrättaren tog kontakt med en chef, och de beslutade sig för att avvisa hallsbergsbon från lokalen. När han reste sig upp ramlade en liten hörsnäcka ur hans ena öra.

Betalade för fusk

Mannen, en 59-åring från Hallsberg, erkände direkt. Han berättade att han betalat 10 000 kronor för att få hjälp att klara teoriprovet. Det gick till så att han hade en extra mobiltelefon med sig som var kopplad till hörsnäckan. Dessutom fick han frågorna på teoriprovet upplästa genom hörlurar som han hade på sig – och genom hörsnäckan kunde han sedan få hjälp med de rätta svaren.
Nu har hallsbergsbon dömts för osann försäkran. Han döms till villkorlig dom och 50 dagsböter à 50 kronor (2 500 kronor). Han ska betala 1 500 kronor som är en del av rättegångskostnaden, och han ska betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Annons

hallsberg