Gå till innehåll
Hallsberg
Fyra kvinnor, inklusive en ung flicka, sitter tillsammans på stolar och stickar i ett mysigt rum med ett litet centralt bord med drycker och hantverk.

Stickkafé på Café Bönan i Pålsboda. Från vänster: Rut Östlund, Inga Piirainen, Johanna Teklu och Inger Ohlsson. Foto: Henrik Östensson

På tisdagar träffas man och stickar i Pålsboda

Publicerad: 15 May 2024 8:29

På tisdagar samlas en grupp av mestadels kvinnor på konditoriet i Pålsboda, då är det nämligen stick-kafé. – Vi har väldigt trevligt. Det sociala, att träffas en stund, sticka och dricka kaffe är toppen, säger en av deltagarna, Rut Östlund.

– Stick-kaféet har funnits lite av och till tidigare under åren. Men i den här formen var det den nuvarande ägaren till konditoriet, som numera heter Café Bönan. Tina Hagberg som tog initiativet, fortsätter Rut.

Det är ett antal förhållandevis erfarna stickentusiaster som är på plats när Sydnärkenytt besökte kaféet.

– Jag har stickat nästan hela livet, säger Inga Piirainen.

Inger Ohlsson som stickar en barntröja har kanske stickat 100 barntröjor.

– Jag skänker dem till olika hjälporganisationer. Det är min syster, Solveig, som ordnar kontakter med olika organisationer. Den här tröjan ska skickas till behövande barn i Ukraina, förklarar Inger.

Johanna stickar pannband

Men mitt ibland de lite äldre damerna i sticksoffan sitter Johanna Teklu, nio år. Hon har träffat de andra damerna på stick-kaféet, de är inte släkt heller så.

– Jag har aldrig stickat förr utan lärt mig här, förklarar Johanna, medan Inga hjälper henne.

– Det ska bli ett pannband, berättar hon.

Men hur kom det sig att du hamnade här och började sticka?

– Jag var här på kaféet med mamma, mormor och lillasyster. Jag såg de andra som stickade och ville prova. Nu går jag hit och är med på tisdagarna, för att lära mig.

Veckans höjdpunkt

Det är med andra ord en viss åldersspridning i stick-gänget.

– Ja, den äldsta som brukar komma är en bit över 90 år, säger Rut Östlund

Kommer ni ha sommaruppehåll i stickandet?

– Det har vi inte diskuterat. Men det finns ju bord ute, så vi kanske fortsätter, även om det blir varmt. Det är ju roligt att träffas och prata. Stickkaféet är lite av veckans höjdpunkt.  Vi brukar ända upp till 12 personer ibland. Men så här års är det ofta en del utflykter för oss lite äldre, så i dag var det lite färre än vanligt.

Hur är det, har inte stickandet upplevt lite av en renässans de senaste åren?

– Jo, det har allt blivit modernt, även bland lite yngre. Jag tror det var pandemin som fick intresset att ta fart, menar Inga Piirainen.

– Vem som helst är välkommen att sticka med oss, vi träffas klockan 2, avslutar Rut Östlund.

Annons

hallsberg