Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

50 nya bostäder planeras i Hallsberg

Så här kan kvarteret Berg gestalta sig, enligt InnoBo Utveckling AB. Illustration: Clarus Arkitekter AB.Så här kan kvarteret Berg gestalta sig, enligt InnoBo Utveckling AB. Illustration: Clarus Arkitekter AB.

I kvarteret Berg i Hallsberg ska det enligt ett förslag byggas 50 nya lägenheter. Nu är det klart vilket företag som ska jobba vidare med projektet.

Det var i våras som markägaren Hallsbergs kommun bjöd in till en markanvisning för hur området som ligger centralt, kan komma att se ut. 

Fem förslag kom in som kommunen tittat på, och nu står det klart vem som markanvisningen tilldelas. Det bästa förslaget för kvarterets helhetslösning bedömdes komma från InnoBo Utveckling AB. Clarus Arkitekter AB har ritat kvarteret.

Åtta månader

InnoBo Utveckling AB ska nu under åtta månader projektera och marknadsföra bostäderna. Efter det fullföljs köpet av den till ytan 7 400 kvadratmeter stora fastigheten. Priset är satt till 6,9 miljoner kronor. 

Tre huskroppar

Det planeras bli totalt tre huskroppar på den befintliga grönytan som ligger centralt i Hallsberg med närhet till butiker och järnvägsstation. I förslaget finns byggandet av lägenheter i varierande storlekar, gemensamhetsutrymmen, övernattningslägenhet, parkeringsmöjligheter för boenden inom området, behållandet av parkmiljön samt att byggnadernas tak anpassas för solcellsanläggningar. 

Del av Kvarteret Berg som det ser ut idag. Del av Kvarteret Berg som det ser ut idag.
Belyst glasvägg

För bullerskydd finns en kreativ lösning: en färgad och belyst glasvägg mot Västra Storgatans myllrande gatuliv och järnväg.

Kommunalrådet Magnus Andersson (S) tror att de nya bostäderna även kommer att underlätta för äldre att flytta till ett mindre boende.

Attraktivt för äldre

-Med gemensamhetsutrymmen och möjlighet till övernattningslägenhet blir attraktivt för många äldre som väljer att flytta ifrån sin villa till en något mindre lägenhet med centralt läge och närhet till butiker. Läget är verkligen centralt, säger han.

Finns efterfrågan

Ännu är det inte klart om det blir hyresrätter eller bostadsrätter - eller både och.

- Det får marknaden avgöra. Men vi vet att det finns efterfrågan på bägge boendeformerna i centrala Hallsberg, säger Magnus Andersson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-04 18:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.