03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Upprop med klös: fler frivilliga till katthemmet Spinnhuset

Sigge söker nytt hem, men även kattskötare på katthemmet Spinnhuset. Foto: LG MånzonSigge söker nytt hem, men även kattskötare på katthemmet Spinnhuset. Foto: LG Månzon

Katthemmet Spinnhuset i Hallsberg behöver fler frivilliga som kan hjälpa till.

- I dagsläget är vi 18 personer som kommer ganska regelbundet, men det behövs fler, säger Britt-Marie Keary, som sitter med i styrelsen och en av de frivilliga som hjälper till.

För några år sedan gick Spinnhuset ut med en uppmaning på Facebook om att fler volontärer, frivilliga, behövs för att ge kissarna tillsyn, omvårdnad och kärlek. Antalet har ökat något sedan dess, men fortfarande gäller att fler behövs till verksamheten.

Även på julafton

De som ser till kissarna idag är i huvudsak pensionärer, daglediga. Men katter måste ha tillsyn två gånger alla årets dagar.

- Katter ska ha omvårdnad och tillsyn varje dag, även på julafton. Det ska göras rent i kattlådor, matskålar, det är matpåfylning - och så måste man ju prata med kissarna, hålla lite koll på hur de mår. Så vi vill gärna komma i kontakt med kattälskare som kan tänkas hjälpa till.

Britt-Marie Keary är en av eldsjälarna hos Spinnhuset. Här med katten Lucas som upphittades övergiven vid Brändåsen. Britt-Marie Keary är en av eldsjälarna hos Spinnhuset. Här med katten Lucas som upphittades övergiven vid Brändåsen.
Uppemot 25 katter

I skrivande stund är det få katter på hemmet, blott sju.

- Under mina fem år här har jag inte varit med om så få katter, men antalet varierar. Vi kan ha uppemot 25 katter, för det finns många hemlösa katter därute, säger Britt-Marie och slår ut med handen.

Hittills i år har Spinnhuset placerat ut 47 katter, det brukar bli ett sextiotal årligen. Kattungar är, inte helt oväntat, lättast att placera.

- Många vill inte ta hand om en för gammal katt med tanke på att det kan komma sjukdomar och sådant. Men även äldre katter måste tas om hand. Vi har nu fyra äldre kissar som varit svåra att placera ut,så de bestämde sig för att bo hos oss. De har blivit våra huskatter.

Katthållningen stramas åt

Katterna som genom åren kommit till Spinnhuset har varit hemlösa, antingen för att de dumpats av förre ägaren, eller sett dagens ljus i det fria. Nu har Jordbruksverket kommit med anvisningar som syftar till
att det inte ska bli så många hemlösa katter. Katten ska inte släppas ut så de kan fortplanta sig “oönskat, oplanerat eller överdrivet”, som verket skriver. Men det är inga skarpa regler om att utekatter ska kastreras eller steriliserar - utan enbart rekommendationer.

- Det är bra att det stramas åt, men vi skulle hellre ha sett att det var regler och inte enbart rekommendationer, säger Kristina Ekman, ordförande för den ideella föreningen Spinnhuset.

Även volontärer ska ha erfarenhet

Jordbruksverket föreskriver även att de som tar hand om katter ska ha tillräcklig utbildning och erfarenhet, och på Spinnhuset berättas att man uppfyller detta.

- Även de som jobbar som volontärer omfattas av det här, och vi ser till att utbilda dem, säger Kristina Ekman.

FAKTA

Spinnhuset är en ideell förening som sköts av kattintresserade privatpersoner, med hjälp av privata gåvor, medlemsavgifter och sponsorer.

Målet är att tillvarata, kastrera och utadoptera.

På katthemmet tar man emot hemlösa och vanvårdade katter, ger dem veterinärvård och hittar nya hem åt dem.

Man tar även in omplaceringskatter i mån av plats.

Katterna vaccineras kastreras och ID märks.

Den som vill jobba som volontär hos Spinnhuset kan ta kontakt via hemsidan info@spinnhuset.com eller ringa 076 780 82 29. Söndagar mellan 12,00 och 14,30 är det öppet hus, förutom storhelger.

Källa: Spinnhuset

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-26 14:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.