Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Christina Tivemark ställer ut i Hallsberg

Fjugesta-Berlin-Hallsberg. Nu ställer Christina Tivemark ut i Hallsberg. I förgrunden, en hund, ett verk i brons.  Foto: LG MånzonFjugesta-Berlin-Hallsberg. Nu ställer Christina Tivemark ut i Hallsberg. I förgrunden, en hund, ett verk i brons. Foto: LG Månzon

Christina Tivemark är konstnär med förankring i Fjugesta och Hallsberg, som även bott och utbildat sig i Berlin. Nu ställer hon ut sina verk i Hallsbergs konsthall i Bergööska huset.

Det är drygt ett trettiotal verk, både bronsfigurer och målningar i olja som visas fram till och med den 8 december. Utställningen har namnet The sound of silence.

- Det är kul att kunna visa sina grejor där jag växte upp, säger Christina Tivemark. 

Hon är uppväxt i Fjugesta men har tillbringat mycket tid i Hallsberg eftersom familjen hade sommarstuga vid Tisaren.

Karolinska i Örebro

Christina gick på Karolinska gymnasiet i Örebro. Hon har även utbildat sig till kock och kallskänka på Virginska.

- Jag har alltid varit intresserad av bild och fick rådet att söka in på konstskola. Då kände jag att konst, det var min grej.

Christina som idag är bosatt i Skövde har en gedigen konstutbildning från olika konstskolor, i Falun, konsthögskolan i Stockholm, i Berlin (kandidatexamen) och 2008 blev det en magisterexamen på kungliga konsthögskolan i Stockholm.  

Förälskade sig i Berlin

När hon läste i Berlin vaknade intresset för staden.

- Jag förälskade mig i Berlin och bodde 12 år där. Men för att kunna försörja mig arbetade jag inom restaurangbranschen och hade bland annat egen bar. Efter att jag fick stänga den blev jag manager för ett kafé, sedan blev det jobb på nattklubb och andra barer, berättar hon. 

Vad ser du i bilden? En katt kanske? Med grenar framför? Det är upp till betraktaren. Foto: LG Månzon Vad ser du i bilden? En katt kanske? Med grenar framför? Det är upp till betraktaren. Foto: LG Månzon

Arbetsförhållandena i servicebranschen i Tyskland beskriver hon som vidrig, och lönerna var låga. 2017 återvände hon till Sverige.

- Det var då jag hittade tillbaka till konsten, och det känns väldigt bra. Kreativiteten hade lagrats i kroppen under de år jag inte målat.

Christina Tivemark målar i olja och gör bronsfigurer.

- Jag gör först en modell i lera som jag lämnar till Bergmans gjuteri i Karlskoga för gjutning. 

Hon hämtar inspiration i naturen, fotar av ögonblicksbilder och tar med sig till ateljén. 

Vill ha en dialog med besökarna

Hur vill hon beskriva sin konst? Christina vänder på steken:

- Gå gärna runt och titta och kom sedan tillbaka och berätta det du sett!

(Ska jag? Jag gör ett försök med att jag inte är någon konstkritiker.)

Christina står på sig.

- Det är lite det här att jag gärna vill ha en dialog med besökarna, vad det är man ser i mina verk. Och jag vill ha ärliga svar, säger hon.

Jag noterar lite melankoli. Utsatthet, sorg, kampen mellan liv och död - men samtidigt finns något fint, ett lugn i det man betraktar. Man liksom sugs in i verken: vad vill det säga dig? Hunden i brons som ligger pladask, var har hänt?

Upp till betraktaren

- Konst är lite upp till betraktaren, vad man ser, det man tolkar in, säger Christina.

Hon vill att vi stannar upp, köper tid ifrån bruset av mobiler och sociala medier. 

- Tiden går så fort, och det är väldigt sällan vi tar oss tid att stanna upp.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-12 21:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.