Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Myller av glada barn
på IFK:s fotbollsskola

Ansiktena lyser röda av koncentration. Man ska dribbla runt konerna, på utsidan, en teknikövningAnsiktena lyser röda av koncentration. Man ska dribbla runt konerna, på utsidan, en teknikövning

I dag, lördag, myllrar det av barn i röda och blå tröjor på Solberga IP i Askersund. Det är IFK Askersunds årliga fotbollsskola som pågår för fullt. En av de som deltar är Astrid Johansson:
– Jag älskar att springa, det är nog det roligaste med fotbollen, och att göra mål, säger hon med ett brett leende.

“Och så går ni utanför konerna” utropar en tränare. En lång rad små killar dribblar varsin fotboll längs en bana av koner. Ansiktena lýser röda av koncentration, det går inte att ta miste på glädjen. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen.

I år ordnar IFK Askersund fotbollsskolan i egen regi.

Julia Berglind och Astrid Johansson har spleat fotboll ett tag redan. Foto: Henrik Östensson Julia Berglind och Astrid Johansson har spleat fotboll ett tag redan. Foto: Henrik Östensson

– Normalt är det ju en aktivitet i fotbollsförbundet regi. Men vi gjorde ett eget upplägg den här gången. Förra året blev fotbollsskolan inställ på grund av pandemin. Men i år kör vi. Vi valde också på grund av pandemiläget att vänta till veckan innan skolstart, berättar Ulrika Bengtsson, som normalt tränar flickor 2014-2015 och är ansvarig för de flesta ungdomslagen i IFK Askersund. Hon är också ledamot i föreningens styrelse.

– Fotbollsskolan ska ju i första hand vara roligt, gemenskap och lek. Men det är också viktigt för oss för att nå nya intresserade barn. De flesta i våra ungdomslag fick upp intresset för fotboll när de deltog på vår fotbollsskola, fortsätter Ulrika.

Ulrika Bengtsson, tränare, är en av de som jobbar med fotbollsskolan. Ulrika Bengtsson, tränare, är en av de som jobbar med fotbollsskolan.

För de minsta barnen handlar det om ofta om kontakt med en boll för första gången.

– För de som är lite äldre handlar det om att fördjupa kunskaperna, men också att känna på klubbandan, gemenskapen, och få en känsla för den.

Alla barn får delta i fotbollsskolan. Det kostar 300 kronor. Då får man en tröja och en vattenflaska. Klubben håller också med mat glass och annat livsviktigt för barn.

– I princip allt det här ställer våra sponsorer upp och hjälper till med. Allt från tröjor till mat och glass. Allt är lika viktigt, menar Ulrika.

Blev ett tjejlag

Astrid Johansson började spela fotboll för två år sedan.

– Ja. Då var vi bara tre tjejer. Så vi spelade i ett kill-lag. Vi var för få tjejer för att ha ett eget lag. Men så bildade vi ett lag för tjejer. Då kom det flera. Så nu är vi nog 40 i alla fall.

– Riktigt så många är det kanske inte, men väl 20 skrattar Ulrika.

– Vi försöker vara flexibla och se behov när de uppstår. Vi vet av erfarenhet att tjejer som spelar i blandade lag har en tendens att försvinna bland alla pojkar. Det innebär ofta att de tröttnar och vi tappar dem. När vi såg Astrid och hennes kompisar beslutade vi att starta ett tjejlag för den åldersgruppen. Då dök det upp fler. Så nu har vi ett bra lag. Tjejerna är så duktiga.

Men vad är det bästa med att spela fotboll frågar jag Astrid:

– Jag tycker det är roligast att springa. Då mår jag bra.

Men gör du inga mål?

– Jo det förstås. Det är roligt också.

Inspirerades av TV-program

Kompisen Julia Berglind gillar också att springa på plan.

– Jag började för ett år sedan. Jag såg ett program på TV om en tjej som spelade fotboll. Det verkade kul och jag tänkte att det vill jag också göra.

Totalt ett sextiotal barn deltar i fotbollsskolan. Man delar in i olika åldersgrupper. Pojkar födda 2016, flickor födda 2015-2016, pojkar födda 2014-2015, flickor födda 2012-2013 samt pojkar födda 2012-2013.

– Vi är ungefär 15 tränare. Det är både vi som tränar normalt och ungdomar, från våra lag som hjälper till. Bland annat är flera tjejer från vårt Dam A-lag med och jobbar i helgen

Allt arbete sker givetvis ideellt. Utöver tränare jobbar ledamöter i styrelsen med att bemanna kiosken, sälja kaffe till föräldrar och fixa mat till alla barnen.

– Vi kör kanske några träningspass på plan också och så håller vi igång kiosken, säger Göran Sjöberg, styrelseledamot. Inne i kiosken Står Maria Sjöberg. På plats var också Ander Sjöqvist, också han från klubbens styrelse.

Fotbollsskolan pågår fram till klockan 16.00 i dag. Om några veckor kommer IFK Askersund jobba ideellt med något som ligger lite utanför fotbollen. För att dra in lite pengar till föreningen hjälper nämligen klubben oss på Sydnärkenytt med att dela ut vår papperstidning i Askersund. Ett ovärdeligt tillskott i vår distributionskedja.

Över 60 barn deltar ci fotbollsskolan. Foto: Henrik Östensson Över 60 barn deltar ci fotbollsskolan. Foto: Henrik Östensson
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-14 9:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.