
Det skjuts allt färre älgar i Sydnärke. När man talar om att man jagar älgkalv är de dock betydligt äldre än på bilden. Foto: Henrik Östensson
Det skjuts allt
färre älgar i Sydnärke
Den 8 oktober drar älgjakten igång. Att det verkar finnas allt allt färre älgar har vi berättat om tidigare i Sydnärkenytt. Både inventeringar och avskjutning pekar på att älgstammen inte mår så bra. Örebro län och Sydnärke har den procentuellt sett största minskningen av antalet avskjutna älgar under senare år, i hela landet.
Det är myndigheterna som bestämmer hur mycket älg som ska skjutas i Sverige. Det sker efter samråd med bland annat skogsbolag, privata skogsbrukare, jordbrukare, naturvårdsorganisationer och jägare. Men sista ordet har Länsstyrelserna. Till sin hjälp har man olika inventeringar och avskjutningsstatistik. Alla älgar som skjuts under älgjakten rapporteras.
De hela mynnar ut i ett avskjutningsmål. Sedan fördelas det målet ut över landet. Hur många man får skjuta varierar från plats till plats.
När man ska bestämma hur många älgar som ska skjutas året ser man hur många älgar som verkligen sköts året innan. Om målet inte uppfylldes brukar det påverka målet året efter. Avskjutningen, antalet djur som skjuts när man jagar anses ge en rätt god bild av hur det står till med en viltstam, hur många djur det finns.
Säsongen 2020/2021 fälldes 1 767 älgar i Örebro län, i fjol bara 744. Det är en minskning med 58 procent. I riket som helhet har antalet fällda älgar minskat från omkring 82 800 jaktsäsongen 2020/2021 till omkring 50 000 i fjol. Som mest älg sköts vintern 82-83, 174 000. Under exempelvis 1800-talet var älgen i princip borta i Sydnärke.
För lite eller för mycket?
Om det finns för mycket eller för lite älg är föremål för en hel del oenighet. Skogsbolag hävdar ofta fortfarande att det finns för mycket älg, eftersom mycket skog, framför ung tallskog, skadas av älgbetning. Jägarna däremot, anser att man borde jag mindre älg, eftersom man är orolig för att älgstammen på vissa platser helt enkelt försvinner. Skogsbolagen har stort inflytande över hur mycket älg som skjuts, eftersom de äger mycket skogsmark-.
Minskningen i Örebro län är den procentuellt sett största i landet. Älgstammen har minskat kontinuerligt under de senaste tio åren och det talas rentav om att älgen kan bli aktuell för rödlistning.
Så ser det ut i Sydnärke
Älgförvaltningen och därmed jakten är indelad i viltförvaltningsområden. Sju stycken i Örebro län. Vi går igenom läget i de älgförvaltningsområden som finns berör kommunerna i Sydnärke, tre stycken. De följer inte kommungränser utan är mer indelade i hur man tror älgar rör sig.
Örebro läns västra älgförvaltningsområde, innefattar västra delen av Kumla kommun, Lekebergs kommun samt delar av Laxå kommun och Hallsbergs kommun. Bland annat Åbytorp, Hardemo, Fjugesta, Edsberg, Gropen, Mullhyttan, Hasselfors, Laxå, Viby och Östansjö. En skarp gräns mellan Västra älgförvaltningsområdet och Tivedens älgförvaltningsområde utgörs av E-20 och Västra stambanan.
Tivedens älgförvaltningsområde innefattar Laxå kommun, Askersunds kommun och Hallsbergs kommun. Bland annat orterna Finnerödja och Sannerud, Hammar, Olshammar, Askersund, Åsbro, och Vretstorp.
Örebro läns Sydöstra älgförvaltningsområde innefattar Hallsbergs kommun, Kumla kommun Örebro kommun och Askersunds kommun , Bland annat Pålsboda, Sköllersta, Ekeby, Hjortkvarn, Bo, Skogaholm, Närkesberg, Mariedamm, Hammar, Sänna, Kumla tätort och Hallsbergs tätort.
I Örebro läns västra älgförvaltningsområde sköts 231 älgar jaktåret 20/21. I fjol sköts bara 30 älgar, en minskning på 87 procent. Avskjutningsmålet för årets jakt är 41 älgar. Men det är alltså inte säkert att det blir så många som skjuts.
I Tivedens älgförvaltningsområde ser det lite bättre ut, även om det också är en minskning. 20/21 sköts 185 älgar. Förra året blev det 167, en minskning med 10 procent. Avskjutningsmålet för årets jakt är ändå satt till 208 älgar. En orsak till det är att fjolårets mål att skjuta 165 älgar, uppfylldes med viss råge.
I Örebro läns Sydöstra älgförvaltningsområde sköts 199 älgar jaktåret 20/2021. Förra året blev det bara 53 älgar en minskning med 62 procent. Detta års älgjakt, alltså 24-25, är målet att 40 älgar ska skjutas i området.
Liten eller ingen jakt på många håll
I varje älgförvaltningsområde finns flera älgskötselområden. I dessa kan det sedan i sin tur finnas flera lokala jaktlag. En del stora markägare har ett eget älgskötseolområde. Exempelvis Boo egendom. På flera håll i Sydnärkenytts område sker det bara en ytterst begränsad älgjakt, på bara kalvar. Flera jaktlag har valt att inte jaga älg över huvudtaget under flera år.
Statistiken i artikeln kommer från sajten älgdata och övriga fakta från Svenska Jägareförbundet.