Brorsson (S): "Oppositionen i Kumla måste bättra sig"
Oppositionen i Kumla behöver skärpa sig och bli mer aktiv och närvarande. Detta anser kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S)
Oppositionspartierna i Kumla kommun har en viktig roll. De ska granska partierna vid makten. De ska visa upp egna alternativ. De ska hedra sina väljares mandat genom att arbeta på med det ibland otacksamma och undanskymda uppdraget att vara opposition. Jag vill uttrycka min oro över att oppositionspartierna i Kumla tar sin uppgift med en allt för stor skopa salt.
Det är skadligt för den lokala demokratin om vi når ett läge där oppositionens arbete sker stötvis eller i frågor som ligger enskilda politiker nära. En kommun som vill framåt, når resultat med bra politik och många krafters insatser. Men också genom att det politiska samtalet är på alerten och leder till nya insikter och åsikter. Detta kräver en intresserad och närvarande opposition som tar sina uppdrag på allvar.
Jag vill ge några exempel på vad jag menar är slarvigt oppositionsarbete i Kumla.
Partier har drabbats av snabba avhopp efter valet. Det måste åligga alla politiska partier att kunna fylla sina platser och upprätthålla den fördelning av makt som väljarna beslutat genom allmänna val. Jag inser att alla partier kan drabbas. Men jag accepterar inte tanken på att det får återkommande effekter på hur det politiska arbetet sedan kan skötas. I detta fall tänker jag särskilt på Sverigedemokraterna i Kumla. Vad ska ni med ett mandat till, som sedan inte kan bäras? Det är nu fjärde mandatperioden i rad vi ser liknande tendenser.
Under de senaste åren har det blivit vanligare att politiska partier inte producerar egna budgetalternativ. Detta är grunden för det politiska arbetet i en kommun – att ha en budget som utgör ett alternativ för alla prioriteringar under året. De partier som inte klarar att göra en egen budget tappar sin politiska röst för resten av budgetåret. Vi har sett att både Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna misslyckats med att lägga budgetar på bordet inför 2023 och det kan inte betraktas som annat än ett bakslag för den lokala demokratin.
Oppositionsledaren Christian Liljenhed (L) har till uppgift att samordna den politiska oppositionen och dela med sig av kunskap han får i sammanhang som inte alla partier finns med i. Idag ser vi få spår av en fungerande samordning. Ska det finnas särskilda förutsättningar för att ha en oppositionsledarroll, så måste det uppdraget tas på större allvar. Flera företrädare i oppositionen med Christian Liljenhed i spetsen förespråkar mindre politiskt tid och minskande arvoden. Det är en legitim åsikt.
Utifrån hur oppositionen fungerar förstår jag att de inte värderar tid för politiskt arbete. Det väljarna måste fråga sig är: hur kommer demokratin i Kumla fungera om det politiska arbetet snävas in, utifrån dagens situation?
Slutligen vill jag också nämna närvaron på olika former av politiska möten. I vissa nämnder har deltagandet varit under all kritik. Det tål att sägas att vi är i början av denna mandatperiod. Det kan knappast vara utmattning vi talar om, när oppositionen i princip är helt frånvarande i exempelvis Myndighetsnämnden. Det beror på något annat – något jag tolkar som en lättjefull inställning till uppdraget.
Kort sagt är min mening och hållning att oppositionen inte bara kan välja och vraka i det vardagliga politiska arbetet. De måste ta sina uppgifter på allvar. Visa att de är redo att en dag ta över styret av Kumla kommun. Per idag är den samlade bilden att något sådant intresse inte finns. Det tycker jag är dåligt för Kumlas lokala demokrati.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.