27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tuffa tider men Kumla Hotel jobbar på

Lisa och Bernard Pettersson driver Kumla Hotel som har tappat mycket den senaste tiden. Foto: Anders BjörkLisa och Bernard Pettersson driver Kumla Hotel som har tappat mycket den senaste tiden. Foto: Anders Björk

Hotellbranschen är hårt drabbad av Coronaviruset. Så är även fallet för Kumla Hotel. Detta gör ägare Lisa Pettersson ingen hemlighet av.

- Det är väldigt lugnt just nu, både på hotellet och i vår restaurang, fastslår Lisa Pettersson

Tappade nästan allt vid högsäsong

Lisas son Bernard är också med och driver hotellet. Bernard bor i Skara, men pendlar till Kumla.

- Innan Corona hade vi 50-70 lunchgäster varje dag och det var en växande kurva på väg in i högsäsong. Att då jämföra med idag när vi hade fem lunchgäster. 

Nu när solen och värmen börjar komma går det utmärkt att sitta utomhus. 

- Hotellets högsäsong är mars, april och maj. Men på tre dagar i mars tappade vi i stort sett alla bokningar vi hade för den perioden, efter att regeringen gått ut med restriktioner, säger Bernard.

Innan detta var det nästintill fullbokat. Kumla Hotel förfogar över 42 rum. I nuläget har man ungefär fem rum uthyrda per dag, så det säger sig självt att tappet varit oerhört. Vad känner de då för framtiden?

- Vi är optimister, men det måste släppa snart. Man ska hålla distans såklart för smittspridningens skull, men det går ändå att umgås och gå ut, säger Lisa.

Stora lokaler ett plus

Bernard Pettersson fyller i där Lisa avslutade.

- Våra lokaler är såpass stora att det går att komma hit och ändå hålla lite avstånd. Och nu kommer snart värmen, då kan man sitta utomhus där smittspridningen är ännu mindre. 

För att komplettera lunchserveringen har man startat något som heter "Fredagslyx". En tvårätters meny som man kan komma förbi och hämta för att äta hemma. Man vill även slå ett slag för sin relaxavdelning som inte bara gäster får boka.

Även de musikevenemang man bokat har fått ställas in. Där finns dock planer på att ordna nåt ändå digitalt, bland annat för att stödja yrkesgruppen musiker som fått allt inställt.

Osäkert med Sjösidan

Vad har ni för känsla om hur länge detta håller i sig?

- De restriktioner som är från staten kan nog hänga i länge. Och släpper inte dem på det, är det många som inte vågar gå ut. Sen beror det också på vad det blir för väder framöver, säger Bernard.

Familjen arrenderar även Sjösidan som man tog över efter "Henkas". Man har inte öppnat Sjösidan ännu, men har planer på att göra det. Ovissheten i samhället gör dock att det är svårt att veta när.

- Vi hade tänkt öppna Sjösidan från Valborgsmässoafton, men nu blir det ju inget firande så vi står och trampar lite vatten. Ska vi öppna eller ska vi inte öppna? Vi vill ju öppna och ordna ölsittningar, få igång minigolfen och har många ideér, men det är svårt när man inte vet, avslutar Bernard Petterson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-04-25 14:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.