Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Anna & Niklas gör en drömsatsning

Anna och Niklas Edgren sittandes på köksön i det stora rum i den före detta kyrkan som de nu byggt om. Foto: Anders BjörkAnna och Niklas Edgren sittandes på köksön i det stora rum i den före detta kyrkan som de nu byggt om. Foto: Anders Björk

Mitt i Åbytorp ligger den gamla kyrkan som har köpts av Anna och Niklas Edgren. Förutom att bo här kommer man att jobba här i hemmarestaurangen som nu står klar. - Det är ju en dröm man strävat efter, säger Niklas Edgren.

I december 2018 köpte Anna och Niklas Edgren fastigheten som ligger mitt emot Stene skola i Åbytorp. Från början är det en kyrka, byggd 1884, men det var som en bostad Edgrens köpte byggnaden efter ett par som ägde den innan.

Hemmakrog var ett första steg

- Varför vi flyttade hit? Ja, vi ska väl försöka att förverkliga en dröm. Vi vill att det här ska vara en kreativ plats där mat och människor möts, säger Niklas som sade upp sig från sitt jobb för ett drygt år sedan för att satsa på drömmen.

Förvisso jobbade han med mat tidigare med, och har så gjort hela sitt yrkesliv. Jobbet som kock, utbildare, inspiratör och konsult åt restauranger och andra sällskap har betytt mycket farande och flängade.

Vid sidan av detta har Niklas under senaste åren bedrivit hemmakrogen Egastronomi som lockat mycket intresse till dåvarande huset på Västra Drottninggatan. Betydligt fler än man klarat av att ta emot.

- Vi satte oss ner 2016 och enades om en fyraårsplan för vad vi ville förändra i våra liv. Och för att kunna få mer tid måste man ha ett eget företag där man kan bestämma över sin egen tid på ett annat sätt än om man är anställd.

Fick oftast säga nej

Ett första steg blev då att starta hemmakrogen för att bygga ett varumärke. 

- Det har fallit väldigt väl ut, men 90 procent av förfrågningarna som inkom fick jag tacka nej till för jag inte hade tid, eftersom jag hade ett heltidsjobb vid sidan av. Till slut kände jag att "fasen hur länge kan jag fortsätta säga så mycket nej innan det slutar komma in förfrågningar", säger Niklas.

Den före detta kyrkan ligger på Sillagatan mitt emot Stene skola.

Med det i åtanke valde Niklas att säga upp sig och köpet av den gamla kyrkan i Åbytorp kom lägligt. Nu kommer Niklas att kunna satsa 100 procent på sin dröm och kunna lägga mer tid och energi på att utveckla verksamheten.

Kundens önskemål ska styra

Egastronomi ska bli helt kundanpassad. Det betyder att det är kundens önskemål som gäller så det kommer exempelvis inte finnas några fasta menyer.

I söndags bjöd man in nyfikna åbytorpare att komma och kolla hur det blivit.

När Niklas fått höra önskemålen lägger han ett menyförslag till de sällskap som bokat tid. De kan vara med och laga maten själva, eller om så önskas, låta Niklas sköta allt. Som mest kommer man kunna ta emot grupper på 20 personer åt gången. Det kan både bli grupper med personer där alla känner varann, eller bokningar där ingen känner varann sen innan.

- Det är nånting speciellt att sitta ihop med människor man inte känner och dela en sån här upplevelse. Det är en del av upplevelsen att du får träffa nya personer som delar intresset, säger Anna.

Räcker inte med god mat idag

Företaget tillhör Niklas, det är han som lagar all mat, men Anna har med varit väldigt involverad på olika sätt. Hon jobbar som inredare och har bland annat designat hela den stora matsalen med kök vi sitter i.

- Jag står för det visuella och allt runtomkring. Vi jobbar med alla sinnen, så det ska inte bara vara en smakupplevelse utan man ska även kunna njuta av syn, hörsel och känslan, berättar Anna.

- Om man lyckas förena alla de känslorna så blir det en mycket bättre helheltsupplevelse. Det räcker inte bara med att maten smakar gott i dagens restaurangsamhälle, man måste bygga in andra känslor med, fastslår Niklas.

De betalade 2,8 miljoner kr för fastigheten. Sen har det såklart kostat en del att bygga om också och de har inte direkt sparat in och kört budgetvarianten.

- Vi vill skapa en känsla som ska genomsyra kvalitet, fastslår Niklas.

Avstämning om ett år

Huset ja, det är som sagt även boende, men uppdelat så att den ena delen av byggnaden är boplats, en lägenhet på ungefär 80 kvadrat och den andra jobbplats på betydligt större antal kvadrat.

Niklas Edgren välkomnar vid dörren.

Det ser i stort sett klart ut, men helt klart är det inte. Niklas pekar på en list som inte är på plats.

- Idag var jag förbi Åbytorps Såg & Hyvleri och beställde en specialiserad list som blir handikappanpassad. Vi vill värna om de lokala företagen i närområdet och har försökt beställa så mycket som möjligt därifrån.

Ni tror verkligen på det här, att det kommer att lyckas?

- Vi hoppas ju det och vi får väl se. Vi har sagt att vi ska ha en avstämning om ett år och blir det inte som vi tänkt oss får vi väl omvärdera, då får jag gå tillbaka som anställd och ha ett jäkligt stort hus, skrattar Niklas. 

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-05-13 15:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.