Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Fotografen Jonas blev utsedd till "Årets kumling"

Jonas Classon till vänster med gode vännen Nisse Eriksson. Foto: Terése Andersson.Jonas Classon till vänster med gode vännen Nisse Eriksson. Foto: Terése Andersson.

Under onsdagen anordnades Näringslivsdagen i Kumla. Jonas Classon, prisad fågelfotograf, blev utsedd till "Årets kumling. Till "Årets företag" valdes PK:s Mekaniska.

Närmare 100 företagare deltog under dagen som likt traditionen höll på under frukost, lunch och avslutningsvis kväll där själva galan anordnades vid Folkets Hus i Kumla.

“Jag är en urkumling”

Fem priser delades under ut i olika kategorier under kvällen. Årets företagare, årets företag, årets lilla bubblare, årets bubblare och årets nyföretagare.

Dessutom Årets kumling, som inte bara handlar om näringlivsinsatser. Vinnare av det blev fågelfotografen Jonas Classon, som just denna kväll var på invigning av sin nya utställning "Beyond dreams vernissage" i Stockholm. 

Jonas Claesson inledde sin karriär hos oss på Sydnärkenytt. Denna bild är från 2014. Numer är han en världskänd fotograf, men framförallt Jonas Claesson inledde sin karriär hos oss på Sydnärkenytt. Denna bild är från 2014. Numer är han en världskänd fotograf, men framförallt "Årets kumling"

Priset togs därför emot av närstående till Jonas.

- Stort tack för det här fina priset, det känns oerhört bra! Jag är en urkumling som har hjärtat i Kumla, var jag än befinner mig, hälsade Jonas Classon. 

PK:s Mekaniska prisades

Årets Företag blev PKS Mekaniska och Årets Företagare gick till verksamhetens ägare Thomas Peterson. På plats var Thomas två söner Fabian Pettersson och Felix Pettersson för att motta priset i hans ära, då Thomas för en kort tid sedan somnade in efter en tids sjukdom,  

- Vi är otroligt stolta och hedrade, säger Fabian Pettersson. 

Här är de övriga som prisades och deras motiveringar.

Årets lilla bubblare, Lisa Johansson, Bruket Inredning.

“Årets lilla bubblare har ett fantastiskt engagemang för såväl orten hon verkar i och i den egna verksamheten. Hon lyfter och stärker andra lokala verksamheter och skapar en unik mötesplats som bidrar till en mer blomstrande kommun. En liten oas längs ut med Stenevägen där känsla för detaljer möter hög kundservice. Hon är en sann entreprenörssjäl och ett fantastiskt föredöme - Årets lilla bubblare 2022 går till Lisa Johansson, Bruket/Inreda i kvadrat AB”. 

Årets Bubblare, Tobias Wahlström, Falls Plåtslageri.

“I utkanten av Kumla längs med en slingrande grusväg finns ett familjeföretag med närmare 80 års erfarenhet i branschen. Här jobbar man både högt och lågt och sedan millennieskiftet ser deras tickande verk på torget till att Kumlaborna passar tiden. Verksamheten kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och med arbetsinsatser av hög plåtslageriteknikskvalitét. Med en ung och driven ledare som har ett nytänk så anar vi att framtiden är fortsatt ljus! Årets Bubblare 2022 är Tobias Wahlström, Falls Plåtslageri.”

Jonas Classon, Årets Kumling.

“Årets Kumling har visat prov på hur man kan vända en motgång till en stor framgång. Med sina fantastiska fågelbilder har han tagit världen med storm. Priser, utmärkelser och skriverier från brittiska The Times gör denna fotograf till en fantastisk ambassadör för Kumla. Med hela världen som sitt arbetsfält och med hög kunskap om fåglar och deras beteenden har han med uthållighet och sin kameralins lyckats fånga djur och natur på ett sätt världen tidigare aldrig skådat. Hans fotografier gör honom till en av Sveriges främsta fotografer. Årets Kumling 2022 är Jonas Classon”.

Årets Företag och Årets Företagare 2021 

"Sedan barnsben har denna entreprenör haft stor känsla för affärer. Med mer än fem decenniers historia av tillverkning har företaget utvecklats till en helhetsleverantör med bred kunskap inom tillverkning. Under hela sitt liv har denna möjliggörare följt och utvecklat den familjeägda mekaniska verkstaden. Han har framgångsrikt drivit verksamheten framåt genom åren och varit en värdefull hörnsten för Kumlas föreningsliv. Med grundinställningen om att "ingenting är omöjligt" i kombination med ett framgångsrikt ledarskap så har han banat väg för att verksamheten framåt. Han lämnar efter sig ett socialt hållbart företag som kommer att fortsätta utvecklas och vara livskraftigt även i framtiden. Årets Företag 2021 är PKs Mekaniska AB och Årets Företagare är Thomas Peterson". 

INFO: Kumlas näringslivsdag är ett samarrangemang mellan Kumla kommun, Kumla Promotion, Företagarna, SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank. (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-26 22:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla