Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Edgrens har öppnat lanthandel i Åbytorp

Anna och Niklas Edgren i sin lilla lanthandel. En ombyggd container som de inrett. Foto: Anders BjörkAnna och Niklas Edgren i sin lilla lanthandel. En ombyggd container som de inrett. Foto: Anders Björk

En liten lanthandel har nyss öppnat i Åbytorp. Det är det produktiva paret Anna och Niklas Edgren som öppnat på sin tomt, bredvid Stene skola. - Kan vi bidra till ett bättre samhälle här i Åbytorp är vi glada för det, säger Niklas Edgren.

I december 2018 köpte Anna och Niklas Edgren den gamla kyrkan som ligger mitt emot Stene skola i Åbytorp. De både bor och har sin arbetsplats här, i form av en hemmarestaurang som är något utöver det vanliga.

Byggde om och öppnade på en vecka

Läget med corona har dock kraftigt bromsat även deras jobbvardag, vilket nu gjort att de fått tid att öppna en liten lanthandel på sin tomt. Handeln är en ombyggd byggcontainer som designats om på en vecka och hade invigning i fredags.

Stiligt inrett ska det såklart vara. 

- Vi har haft tanken en tid och nu i dessa tider som är så passade det bra att starta. Det här är knappast något vi kommer att tjäna pengar på, men kan vi hjälpa boende här och bidra till ett bättre samhälle i Åbytorp så är vi glada över det, säger Niklas Edgren.

Ytan för lanthandeln är väldigt liten, ungefär fem kvadratmeter. Men man kan få tag på såväl frukost, lunch som de nödvändigaste basvarorna här, och en stor del av utbudet kommer från lokala livsmedelsproducenter. Öppettider kommer att vara 7-22 varje vardag och 9-22 helgdagar. 

Rakt över gatan ligger Stene skola. 

Anna och Niklas kommer inte ha möjlighet att finnas där precis hela tiden det dyker upp en kund, så betalning sker via swish alternativt att man lägger summan i kontanter som man handlat för. "Jämna pengar, eller så får man runda upp", säger Niklas med ett skratt.

I stort sett allt avbokat eller framflyttat

- Är det nån som snor en dricka eller en mjölk får det väl vara så. Det är upp till den personens samvete i så fall, fastslår Niklas.

En liten boulebana med läktare finns för de som vill gå en match.

En av de lokala livsmedelsproducenter man kommer ha närmast samarbete med är "30-tum farm", som också huserar i Åbytorp. Emelye Leffler och Daniel Petterssons bidrag till lanthandeln blir främst grönsaker och blommor. 

- Vi har ett jättetigth samarbete med dem och köper hela odlingsarealer därifrån.

Ytan är inte stor, men det nödvändigaste för att laga mat finns här. Och mycket är lokalt.

Likt många andra har Edgrens drabbats hårt av Coronatiderna. Väldigt hårt till och med. I princip alla bokningar som de haft till sin matstudio har blivit avbokade eller framflyttade. 

- Vi jobbar mycket med företag och med utbildningar, och alla företag ställer in. Sen jobbar både jag och Anna som konsulter och det är det första man tar bort i ett sånt här läge. Hela vår verksamhets grund är bortplockad kan man säga.

Elever har saknat affär i Åbytorp

Man säljer ut matlådor förvisso, men det är inget som är i närheten av jämförbart med hur det sett ut tidigare. Om man pratar tid då innan läget är någorlunda normalt igen, vad finns för känsla eller förhoppning där?

- Vi tror att det kan hålla i sig ett bra tag, jag tror de håller på den här restriktionen med högst 50 personer över hela sommaren. En förhoppning är att inte julens beställningar försvinner också, de är ungefär en fjärdedel eller femtedel av årets budget för oss, avslutar Niklas Edgren.

Elever från Stene skola gav tummen upp för ortens nya lanthandel. 

Strax efter att vår intervju är klar så invaderas lanthandeln av nyfikna skolelever som just slutat för dagen. Merparten av dessa verkar väldigt nöjda med nytillskottet och berättar om saknaden de känt/känner för nån form av affär i Åbytorp.

- Hit kommer jag gå ofta, säger en nöjd elev och tar en kall cola ur kylen.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-04-21 11:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.