Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Hunden Kraja nosar upp svarthuvade sniglar

För att stoppa den svarthuvade snigeln kallade Länsstyrelsen in ett hundekipage med Kraja i spetsen. Foto: LG MånzonFör att stoppa den svarthuvade snigeln kallade Länsstyrelsen in ett hundekipage med Kraja i spetsen. Foto: LG Månzon

Bäva alla svarthuvade sniglar i Östansjö! Ni är jagade. Och det är hunden Kraja som ska nosa upp er.

Onsdagen blev smått unik för Örebro län.

- Det här är första gången som vi i Örebro provar att söka efter invasiva arter med hjälp av hund, berättar Sara Martinez Gunnarsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Premiären skedde i ett skogsparti vid Östansjö, där svarthuvad snigel bekräftats.

Ett hundekipage från ett företag i Västerbotten som specialiserat sig på insatser med sökhundar kallades in, och snigelsökningen gjordes alltså av den specialtränade hunden Kraja som är en springer spaniel. 

Pågår i fyra veckor

Under hela november ska sökningen pågå i omgångar, och det ingår i Länsstyrelsens projekt för att förhindra spridning av den svarthuvade snigeln och dess ägg.

Svarthuvad snigel upptäcktes första gången 2019 i Västmanland. Den har sedan dess spridits och nu finns ett trettiotal bekräftade förekomster. 

Sara Martinez Gunnarsson är handläggare på Länsstyrelsen av invasiva arter. Sara Martinez Gunnarsson är handläggare på Länsstyrelsen av invasiva arter.

- I vårt län finns den här i Östansjö, i Hallsbergs tätort och i Örebro. Men de kan finnas på många andra ställen, Sara Martinez Gunnarsson.

Minska risken för skador

När en ny invasiv och främmande art hittas och bekräftas i länet ska Länsstyrelsen så fort som möjligt utrota eller stoppa spridningen. För att minska risken för skador på ekologin.

- Man är inte helt säker på hur den kan påverka ekologin, men det är ett väldigt starkt potentiellt skadedjur, säger Sara.

Ännu är det alltså för tidigt att säga om svarthuvad snigel har liknande invasionspotential och påverkan som den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln, som den kallats.

- Men det pågår forskning kring detta, säger Sara.

Perfekta förhållanden

Snigeljakten skedde under närmast perfekta förhållanden.

Det var fuktigt i luften och på marken låg tjockt med löv där sniglar kan gömma sig. 

Kraja, som specialtränats för snigeljakt, kastade sig över stock och sten med hundföraren Eva-Karin Sjödin som höll i kopplet. Det dröjde inte länge förrän hunden började markera, antingen genom att sätta sig eller lägger sig, när hon hittat ägg eller fullt utvecklade sniglar. 

Viktigt få tag i äggen

Och det gjorde hon hela tiden, antingen för ägg eller sniglar. Det är viktigt att få tag i äggen eftersom det finns iakttagelser från andra länder som tyder på att de vuxna exemplaren dör sent på hösten, och att endast äggen överlever vintern.

I sin snigeljakt Kraja gjorde först en översiktlig sökning, därefter en detaljerad sådan.

- Det beror på hur mycket man släpper efter kopplet, berättar Eva-Karin Sjödin. 

Efter någon timme eller så har det samlats en del på botten av den medhavda hinken.

- Bästa sättet att bli av med dem är att plocka upp dem och avliva dem innan de är fullt utvecklade, säger Sara Martinez Gunnarsson.

FAKTA

Svarthuvad snigel känns igen på sitt svarta huvud, och gråaktiga kropp. Den kan liknas vid en åkersnigel och bli upp till 45 mm lång. 

Snigeln kan skiljas från andra snigelarter genom att den alltid har andningshålet baktill i mantelns högersida. Liknande arter som trädgårdssnigel, parksnigel och skogssnigel har andningshålet framtill i mantelns högersida.

Svarthuvad snigel har sin naturliga förekomst i Iran, Turkiet, Krimhalvön i Ukraina och Kaukasusregionen.

Den tros ha kommit till Sverige genom import av växter.

Om man hittar en svarthuvad snigel ska man gå in på www.invasivaarter.nu och rapportera detta. 

Ett annat och mer känt exempel är spansk snigel, eller mördarsnigeln, som den kallas. Det är en invasiv art som kommit till områden utanför sitt naturliga utbredningsområde, och den sprider sig av egen kraft och kan orsaka skador på ekosystem och hota den biologiska mångfalden. För att inte tala om skadan den åstadkommer på jordbruket och i villaträdgårdar.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-03 18:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.