01 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tomatfamiljen med gröna – och röda fingrar

Tomater som kan komma att finnas på ditt midsommarbordTomater som kan komma att finnas på ditt midsommarbord

På Karintorps tomater utanför Åsbro är det högtryck inför midsommar. Ungefär fyra ton tomater i veckan är normalproduktionen, under midsommarveckan blir det ännu mer. Vi träffade familjen Groenewegen mitt i tomatpackningen. De har drivit odlingen sedan 2006, då de kom flyttande från Holland.

Nynke, Hilde, Cees och Femke Groenewegen Bland tomaterna i växthuset. Foto: Henrik Östensson Nynke, Hilde, Cees och Femke Groenewegen Bland tomaterna i växthuset. Foto: Henrik Östensson

Det är mycket grönt i växthuset hos Karintorps. Växtkraften nästan känns och hörs. Tomatplantorna växer fort och blir mycket långa innan säsongen är över i november.

– Ja, de blir 10 -11 meter långa, berättar Cees Groenewegen

Plantorna levereras i slutet av januari. De sitter planterade i block av stenull. Dessa ställs sedan ut på större block av kokosfiber, i vilka tomaterna rotar sig. Vatten och växtnäring kommer via ett droppvattnings-system.

Packningen i små kartonger pågår för fullt. Foto: Henrik Östensson Packningen i små kartonger pågår för fullt. Foto: Henrik Östensson

Redan i mars börjar de första tomaterna dyka upp.

– I mitten av april tar det fart på allvar. Vi brukar öppna gårdsbutiken ungefär i mitten på april. En vecka senare börjar vi leverera ut till butik. Sedan håller vi på, varje dag, ända fram till november. Då rivs de ut för att förbereda för nya plantor.

Humlor som jobbar

Odlingen är helt obesprutad. Skadeinsekter bekämpas med rovinsekter från bon som sätts in.

– Viktigaste jobbet gör kanske våra humlor. Vi planterar in nya humlor varje vecka. När det det växer som snabbast, och det blir många blommor, kan det behövas fler humlor.

I takt med att plantorna växer plockas bladen av. Dessutom sänks plantorna ner. Det innebär att de mogna tomaterna hamnar på bekväm höjd, nära golvet.

– Vi plockar dem sittande på en liten vagn som använder värmerören som räls, säger Cees och demonstrerar.

När vi besöker Karintorp pågår ett febrilt arbete att packa tomater i små, kartonger.

– Det är en helt ny förpackning, i vårt tänkande ingår att vi vill sälja våra tomater lokalt, i regionen, men också att handla lokalt. Vi värmer växthusen med flis från närområdet.

Lokalproducerad förpackning

När vi i vintras ville ta fram nya förpackningar för våra tomater, utan plast, vände vi oss till vår lokala reklambyrå, i Skyllberg. Själva kartongen tillverkas i Kumla. Råvaran kommer från ett kartongbruk i Värmland, fortsätter Cees.

Tomaterna från Karintorp säljs i Örebro län, delar av Västra Götaland och Sörmland. Både livsmedelsbutiker och restauranger finns bland kunderna. Odlingen är den största i Örebro län. Försäljningen sker via den ekonomiska föreningen MOEK, Mellansvenska Odlares ekonomiska förening.

– Så här års arbetar 8-10 personer, här inklusive oss. Vi har några säsongsanställda, men bara två anställda på heltid, hela året, berättar Nynke.

Skulle det gå att odla tomater även på vintern?

– Det skulle gå, det som är problemet är ljuset. Man skulle behöva belysning. Vi har funderat på det, men man skulle behöva göra en stor investering, ta en större risk, ha fler anställda. Dessutom är det inte så dumt att kunna ta det lite mer lugnt på vintern när plantorna är nedtagna, säger Cees.

Familjen Groenewegen flyttade till Sverige från Holland för att överta odlingen 2006.

– Mina föräldrar såg en annons i en tidning för odlare. De sålde in resan hit som en semester, men i själva verket skulle de ju åka och titta på Karintorps tomater, skojar Hilde Groenewegen.

– Men det blev två flugor i en smäll. Både en ny tomatodling och ett nytt hemland, säger Cees.

Erfarna odlare

Familjen var redan då erfarna tomatodlare. Cees själv och hans föräldrar har odlat tomater i generationer.

– Barnen är uppväxta med det här, säger Nynke.

När Sydnärkenytt är på plats jobbar döttrarna Hilde och Femke med packning.

– Men vi har normalt andra jobb, även om jag arbetar lite med marknadsföring på webb och sociala medier. Även vår bror, Niels, bosatt i Stockholm, kommer hit och hjälper till ibland, berättar Hilde.

Hur blir det, kommer någon av er barn fortsätta med tomatodling?

Det får vi se, kanske, säger Hilde.

Längs ytterväggarna i växthuset växer chili, paprikor och aubergine.

– Det är bara för försäljning i vår gårdsbutik. Vi har ett tältväxthus på gården, där vi odlar gurka, jordgubbar, meloner och lite andra grönsaker också, säger säger Nynke.

Förädling viktigt för smak

Det växer både stora tomater och körsbärstomater i olika färger i växthuset.

– Det är små körsbärstomater som säljer bäst. Vi tar fram alla möjliga smaker. Olika krispighet, olika söthet och så vidare. Det ska finnas lite olika smaker. Smaken handlar till stor del om växtförädling menar Cees.

– Ja, vi samarbetar med en växtförädlare i Holland. Vi har en särskild avdelning där vi provar nya sorter.

En sak som man som hem-tomatodlare inte riktigt känner igen är att alla tomatplantor är ympade.

– Man gör så för att få fram exakt de smaker och färger man vill ha, avslutar Cees och bjuder på en röd, söt körsbärstomat.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-17 15:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.