Gå till innehåll
Henrik Östensson

Jag lever med vindkraft – varje dag

Publicerad: 27 November 2024 14:08

Få saker får folk att bli så arga, debattera så hetsigt som det här med el. Både vindkraft, kärnkraft och elpriser väcker något hos många.
Just nu planeras flera vindparker i Sydnärke. Många reagerar, inget konstigt. Det är en stor förändring som ofta sker i områden där man  inte är van vid några förändringar alls.

Jag tänker inte ta ställning för och emot vindkraft. Men jag vill däremot försöka komma med lite erfarenheter. Jag har nämligen en erfarenhet som jag inte delar med så förfärligt många. Jag bor ensligt, mitt i skogen, förhållandevis långt från vägar och samhällen, för att vara i Sydnärke. Men jag bor mycket nära tre 155 meter höga vinkraftverk. Det närmsta står ganska exakt 500 meter från den plats där detta skrivs. Många tycker nästan det ser ut som vi har det i trädgården.

Jag får ofta frågan om de stör. Tja, man får nog lov att definiera vad det innebär att bli störd. En del stör sig på grannar som spelar hög musik, gasar för mycket med bilen. Andra reagerar på hög musik inne i städer, bullret från en väg eller ljudet av en padelbana. Kort sagt, man kan störa sig på lite av varje, gränsen är individuell. 

Personligen får jag nog lov att erkänna att jag skulle överdriva kraftigt om jag påstod att vindkraftverken stör mig. Går jag ut och tittar efter dem ser jag ju dem, lyssnar jag efter dem hör jag dem, ibland. För det mesta som ett mummel i bakgrunden.

Naturligtvis innebar de en förändring, inte minst visuellt. Tittade jag norrut fanns ju bara skog där, nu finns vinkraftverken. Men de flesta som besöker oss släpper vindkraftverken efter någras minuter. Här finns ju hundar, ankor, katter och skog att titta på. En del tänker inte ens på vindkraftverken.

Den näst vanligaste frågan är om de låter. För det mesta låter de ganska lite. Som det varit de senaste dagarna, med stark blåst, låter de en del, speciellt om man står nära dem. Men att påstå att vi störs av ljudet här hemma vore att överdriva. Man glömmer ofta att inte minst skogen låter ganska mycket när det blåser, det susar, viner i träd och buskar. 

Ljudet beror också till stor del från vindriktningen. Blåser det rak nordan, eller nordöst, hamnar vi så att säga bakom vindkraftverket, då bullrar de en del. Den stora fördelen är att då är man kanske ändå inte ute och myser i trädgården precis. Det hörs i princip aldrig inomhus. Hos min mamma, tre kilometer bort, syns vindkraftverken väl, men hörs inte alls.

På våren, sommaren och hösten tar kanske lövverket bort en del ljud, jag vet inte, man upplever knappt ljudet från vindkraftverken då. Vi bor högt, vi hör allt möjligt. Järnvägen tre kilometer bort, en bil som accelerar i Pålsboda 5 kilometer bort, musik från Folkparken. Allt sammantaget, även inräknat vindkraftverken, så är det ändå rätt tyst här här. Så tyst att man ofta hör naturens ljud. Vinden, brölande hjortar, ugglor och småfåglar.

Det ska också tilläggas att vi inte lider av sjukdomar kopplade till vindkraftverken, vi känner inte vibrationer i marken och jag har, trots att jag nästan dagligen går runt verken med min hund, aldrig hittat döda fåglar. Däremot vimlar området av hjort och vildsvin, samt en och annan älg, även om de tyvärr är mer sällsynta. tvivlar dock på att det har med vindkraften att göra.

Konkret är bygget av en vindpark, från de första sonderingarna till bygge, en synnerligen utdragen process. Det är inte helt ovanligt att det tar 10 år eller mer. Det tog ungefär så lång tid här.

De flesta vindkraftsprojekt som inleds blir faktiskt aldrig av.  Om de blir av blir det nästan aldrig så många vindkraftverk man tänkte från början. Det blir nästan aldrig heller så höga vindkraftverk som det talas om först. Det har en enkel förklaring. Eftersom tillståndsprocessen tar så lång tid tar man till i överkant. Man ansöker för de största vindkraftverk som finns, eller rentav som planeras att finnas. Annars är ju risken att teknikutvecklingen för länge sedan sprungit ifrån projektet när det väl får tillstånd och kommer igång. När man började planera här 2005-2006, var det få som kunde föreställa sig 155 meter höga verk. När de väl byggdes  2016 var de standard.

Från det första samrådet, informationen, är det många nålsögon som måste passeras. Hittar man häckande rovfåglar på platsen, jag då går den i allmänhet bort. Det kan gälla även andra naturvärden. En planerad vindpark vid Dovrasjöarna i Hallsbergs kommun lades ner på grund av sådana apsekter.

När man väl sökt tillstånd kan kommunen sätta stopp. Om kommunen upplever stort missnöje bland befolkningen, eller anser att etableringen på annat sätt går emot intressen i kommunen, ja, då kan kommunen lägga sitt veto och stoppa parken.

Det har gjort att det finns mer vindkraft vissa kommuner. I exempelvis Örebro och Kumla kommun finns mycket få vindkraftverk. I Hallsbergs kommun finns ett fåtal, i Lekebergs kommun lite fler. I Askersunds kommun finns flest vindkraftverk i länet. även i Laxå kommun finns gott om vindkraftverk.

Under senare år har många kommuner använts sitt veto mot vindkraftparker. Regeringen har föreslagit ett nytt system, där kommuner erbjuds ersättning när vindkraft etableras. Det kommer troligen öka intresset.

För att knyta ihop säcken då. För mig personligen har inte vindkraftverken inneburit någon jättepåverkan på livet. Självklart förändras utsikten. Men ingen i familjen känner nog att vi direkt kan tala om att vi är störda, eller att livets förstörts. Andra saker, som timmerbilar,  järnvägsbommar som är nere för ofta och för mycket bilar som passerar på konstiga tider stör oss nog mer, men det är ändå en mycket störningsfri tillvaro här.  Värdet på fastigheten har fortsatt uppåt i ungefär samma takt som tidigare.

Och jo, visst var byggprocessen det som kanske innebar mest påverkan. Bara gjutandet av ett fundament, innebar att 200 betongbilar passerade, det byggdes tre. Det har troligen inte ens passerat så många bilar under de år som gått sedan verken stod klara.

Ett av "våra" vindkraftverk. De tillhör i själva verket Kumbro. Alltså Örebro och Kumla kommun.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.

Opinion

DebattVad vi politiker borde göra för att få bättre resultat inom våra skolor i Kumla

DebattDebatten inför morgondagens fullmäktige i Kumla kommun fortsätter. SD i Kumla vill öka resurserna till skolan.

DebattLugna er lite! Se fördelarna med Hardemo skola: En trygg plats för framtidens stjärnor

DebattTommy Jonsson, förälder till barn på Hardemo skola tycker Kumla kommun borde använda Hardemo skola som ett…

Henrik ÖstenssonOm det här med att moderera, ta bort kommentarer och blockera på Facebook

Henrik ÖstenssonLite om det här med Facebook, borttagna kommentarer och rentav blockeringar. Det har varit i ropet. Vi vill därför…

DebattMan kan inte låta bli att undra..

DebattPeter Rogan, SD, Kumla, undrar hur det är möjligt att beslut fattas om exempelvis ändring av skolbusslinjer och…

DebattKollektivavtalet, en grundläggande rättighet!

DebattSofia Nykvist , ordförande för Kommunal sektion Södra Örebro län, lyfter kollektivavtalens betydelse för en trygg…

DebattDet går inte att både äta upp kakan och ha den kvar

DebattEfter att ha stöttat en återremiss av den nu relativt välkända utredningen om skolstrukturen i Kumla kommun, som…

Henrik ÖstenssonVad var det för fel på förskolelärare och äldreboenden?

Henrik Östensson När jag bevakar kommuner och deras verksamhet slås jag över det här med hur man benämner saker. Kanske är det…

DebattVi vill att man ska göra rätt i vår kommun

DebattOppositionen i Askersunds kommun, det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet , Miljöpartiet och Centerpartiet…

Anders BjörkGuld, spänning och framtidstro vid VM på skidor

Anders BjörkVM i längdskidåkning i Norge bjuder på enorm spänning och än så länge har de svenska damerna vunnit alla guld…

Anders BjörkDe är barnungar och samtidigt världens mäktigaste

Anders BjörkNär man ser såväl Donald Trump som Elon Musk och JD Vance är det lätt att dra paralleller till små barn. Tyvärr…

Anders BjörkAtt vara anställd och inte egen kan ha sina fördelar

Anders BjörkVad ska man med ett Allkort hos Djupadalsbadet till om man knappt kan simma och ogillar att gå på gym? Som tur är…

DebattDe säger nej till etablering av vindkraft i Lekeberg

DebattKristdemokraterna i Lekeberg har nyligen haft sitt årsmöte. Efter detta fastslås att man tydligt är emot…

Henrik ÖstenssonTre år av storkrig i Europa – glöm inte bort sanning och fakta

Henrik Östensson Jag minns den här dagen, för tre år sedan som igår. Det var ingen särskilt bra dag. Redan på morgonen stod det…

DebattDu har tyvärr fastnat i ett ekonomiskt resonemang

DebattLars Litzén, tidigare ansvarig utgivare och grundare av Sydnärkenytt sällar sig till de som reagerat på skolchefen,…

DebattVarför får medborgare inte se beräkningarna om skolorna i Kumla?

DebattDiana Jonsson, förälder till barn på Hardemo skola reagerar på på vad Moderaterna i Kumla sa i en intervju, som vi…

Debatt Moderaterna i Hallsberg kräver strängare bakgrundskontroller vid rekrytering av skolpersonal

DebattHallsbergsmoderaterna Malin Sundh och Olle Isacsson är oroade över hur kommunen hanterat frågorna kring en lärare,…

DebattVad brinner du för som skolchef? 

DebattIgår svarade skolchefen i Kumla kommun, Linda Meriloo, på ett öppet brev vi publicerade för några dagar sedan. I…

Henrik ÖstenssonNär en våldtäktsman med kopplingar till terror blev lärare

Henrik ÖstenssonIgår kom kollegorna på SVT:s stora avslöjande om en man som både hade kopplingar till IS och som begick våldtäkter…

DebattSkolchefen i Kumla svarar på öppet brev

DebattLinda Meriloo, skolchef i Kumla kommun svarar på det öppna brev som vi publicerade igår. Brevet var signerat Ebba…

DebattÖppet brev till Linda Meriloo – Skolchef Kumla kommun

DebattDebatten om skolpolitiken i Kumla fortsätter. Hör i form av ett öppet brev till chefen för förvaltningen för…

DebattInlägg till debatten om skolan i Kumla

DebattSverigedemokraten Aimo Pekkala, tidigare moderat, ger sig in i debatten kring Kumla skolpolitik. Han menar att man bör…

DebattDet finns bara en väg att gå –Stoppa nedläggningen av Hardemo skola

DebattDebatten kring utredningen om skolstrukturen i Kumla kommun och nedläggningen av Hardemo skola. De menar att det bara…

DebattVar tar våra skattepengar vägen i Kumla?

DebattKumlabon Tommy Jonsson anser att kommunledningen borde prioritera annorlunda i den kommunala budgeten

Henrik ÖstenssonDemokratins finrum – där du får plats

Henrik ÖstenssonFör ett par veckor sedan var det fullmäktige i Kumla kommun.  Sydnärkenytt var på plats. Det är ovanligt, vi…

DebattAndreas Brorsson – vi kräver svar och demokrati!

DebattHardemobon Diana Jonsson, som också har barn på Hardemo skola, riktar sig i detta debattinlägg direkt till Andreas…

DebattFortfarande hellre fler kvalificerade lärare än färre lokaler anser Sverigedemokraterna i Kumla

DebattDebatten kring skolpolitiken i Kumla kommun vindlar sig fram. Här Svarar Anna Steen (SD) på moderaten Margareta…

Henrik ÖstenssonDebattera gärna – men skriv under

Henrik ÖstenssonVi är glada att så många vill debattera på vår sajt. Men anonymiteten har blivit ett problem. Vi vill därför nu…

DebattClaesson (C) :Nämnden för livslångt lärande i Kumla behöver ett tydligt ledarskap

DebattDen nu bitvis ganska hätska debatt som uppstått i spåren efter den av att kommunstyret i Kumla presenterade en…

Debatt"Veronica Ulfgren (S) bör lämna sin post"

DebattDebatten mellan oppositionen och kommunstyret i Kumla kommun har hårdnat. Här svarar oppositionsrådet Christian…

Henrik ÖstenssonLaxå kommun skjuter sig själva i foten om de stänger Tiveds förskola

InsändareTivedsbon Erica Persdotter är starkt kritiskt till Laxå kommuns planer på att lägga ner Tiveds förskola.

Annons

Nyheter