Jonas Jacobsson driver företaget "Bryggkonst" som kombinerar hans intresse för öl och konst. Foto: Josefine Milton
Han brygger öl med smaker från egen humlegård
I en lada strax utanför Lanna lever Jonas Jacobsson sin dröm, han är bryggare. Under sju år har han testat en mängd olika recept, och i början av juni finns ”Bryggkonst” öl ute i butik.
Under sommaren doftar det humle i Älgkärr utanför Lanna. Jonas Jacobssons humlegård består av mer än femtio perenna plantor. När kottarna är mogna plockar han dem för hand och torkar dem. Tidigare har han sålt vidare humle både till bryggerier och privatpersoner och nu är det dags att lansera hantverksöl som delvis består av egenodlad humle.
Den humle som är i full produktion nu på gården är den svenska kulturarvshumlen Korsta. Det är en sort som använts i Sverige under 1700-talet.
625 liter Pale ale i väntan på att tappas ut i flaskor. Foto: Josefine Milton
Skördeöl kallas det när man brygger på färsk humle och det har ett bryggeri från Örebro testat hos Jonas.
– Det var de väldigt taggade på, för det har ju knappt funnits några humleodlingar i Sverige de senaste åren. Bryggarna var här ute på dagen, och då bryggde vi direkt på morgonen. Då får man lite andra smaker på humlen, den ändras lite när man torkar den, förklarar Jonas.
Bryggeriet i Älgkärr. Foto: Josefine Milton
Brown Älj från Älgkärr
I framtiden finns tanken att kunna göra skördeöl på gården och släppa en lite mer exklusiv årgångsöl men i nuläget är kärlen i Jonas bryggeri fyllda med ”Citronärlans Pale Ale” och ”Brown Älj”. Smakerna har Jonas valt utifrån vad han själv tycker om, och det är flera olika sorters humle i ölen. För att hans egen humle ska räcka till produktion så har han valt att endast smaksätta pale alen med den.

Humlen är snabbväxande och kan växa upp till 30 centimeter per dygn på de åtta meter höga störarna. Foto: Privat
– Jag tycker det är så kul med hantverksöl. Det är en sådan bredd på olika ölstilar, och de små bryggerierna bygger upp en fantastisk ölscen i Sverige, berättar Jonas.
Att brygga öl är en lång och noggrann process. Temperatur, och när man tillsätter humlen är två av de faktorerna som är avgörande för smaken.
– Det är egentligen miljontals olika faktorer vad slutprodukten blir. Så det är lätt att nörda ner sig i det hela, säger Jonas och skrattar.
Kostsam process att starta bryggeri
Jonas är utbildad bryggeritekniker och tycker att det har underlättat mycket i uppstarten av bryggeriet, och i framtagningen av ölen.
– Man lärde sig ju otroligt mycket, sen är det klart att man kan lära sig på annan väg, men det hade nog tagit otroligt lång tid. Och man hade troligtvis gjort många missar innan man hade lärt sig. Under utbildningen är man verkligen nere på varje cellnivå på jästen och pratar om allt sådant.
Jonas berättar att uppstarten har varit kostsam även om han köpt utrustning begagnad och tillverkat mycket själv. Det är många regler att förhålla sig till och lokalerna har blivit anpassade för att kunna godkännas som bryggeriverksamhet. För att kunna sälja drycken vidare genom Systembolaget så innebär det även där en hel del byråkrati, berättar Jonas. I slutänden provas alkoholhalt och smaker på deras labb och behöver bli godkänd där. Till en början får ölen säljas i tre butiker som är närmast bryggeriet fågelvägen, och sedan kan den spridas till fler butiker om det finns efterfrågan och om kunder på andra platser väljer att beställa den.
Etiketterna har Jonas Jacobsson illustrerat själv. Foto: Josefine Milton
Öl tappas upp i fyra flaskor åt gången. Foto: Josefine Milton
Nästa steg efter att ölen har släppts ut på marknaden är att ansöka om provsmakningstillstånd, så att Jonas kan erbjuda besökare på gården provsmakning av sortimentet. Han hoppas även på att inom en snar framtid kunna bedriva gårdsförsäljning när beslut om det tagits.
Jonas Jacobsson har tecknat och målat sedan han var barn. Foto: Josefine Milton
Bryggeri och konst
Jonas är anställd som prototyptekniker, men det han trivs bäst med är att vara bryggare och illustratör. Företagsnamnet ”Bryggkonst” binder ihop hans två stora intressen och drömmen är att kunna leva på det i framtiden. Jonas målar tavlor i akryl och akvarell som han ställt ut på marknader och lokala evenemang, och han har hittills illustrerat två barnböcker. En av böckerna har han illustrerat ihop med sin bror Daniel, som även driver bokförlag med Jonas fru Petra.
Barnböcker som Jonas har illustrerat. Foto: Josefine Milton