Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv
Ett inhägnat industriområde med lagercontainrar och byggnader i bakgrunden. En hög skorsten avger rök under en klarblå himmel. Området är torrt, med gles vegetation och bar jord i förgrunden.

Fortum Waste solutions, SAKAB i folkmun, är sålt. Foto: Henrik Östensson

Fortum Waste solutions sålt

Publicerad: 22 July 2024 15:48

I torsdags blev det klart att Fortum Waste solutions i Kvarntorp, av många fortfarande kallat SAKAB, är sålt. Det är ett investmentbolag, Summa Equity, som köpt hela Fortums återvinnings- och avfallsverksamhet, där Fortum Waste solutions ingår, för knappt tio miljarder.

Det var Sveriges Radio P4 Örebro som var först med att berätta om nyheten. Det senaste halvåret har nyheterna om problem i hanteringen av miljöfarligt avfall på Fortum Waste solutions avlöst varandra. Kraftigt förhöjda halter av såväl PFAS och cyanid har uppmätts i vattendragen direkt nedströms anläggningen. I de gamla vattenfyllda dagbrotten, Söderhavet och Nordsjön avråder sedan en tid Kumla kommun både från att bada och äta fisk som fiskas upp ur sjöarna.  Fortum har i princip skakat av sig kritiken. Nu väljer man alltså att sälja verksamheten.

Fortum sedan 2018

Fortum har ägt anläggningen i Kvarntorp, eller Norrtorp som platsen egentligen heter, sedan 2016, då Fortum köpte upp den finska kemikoncernen Ekokem, som i sin tur köpte avfallsanläggningen av Eon 2012. Eon hade då ägt det hela sedan 2008.

Det är alltså Fortums hela återvinnings- och avfallsverksamhet som ska säljas. Den inbegriper både kommunal och industriell avfallsbehandling samt återvinningstjänster för hantering och återvinning av plast, metaller, aska, slagg och farligt avfall. Verksamheterna finns i Finland, Sverige, Danmark och Norge och har just nu cirka 900 medarbetare.  I Norrtorp jobbar ungefär 200 personer.

Norsk ägare

Summa Equity är en snårig stor koncern med bolag i Norge, Sverige och Tyskland. För en lekman är det svårt att förstå hur pass stora bolagets ekonomiska muskler är, men man verkar ha flera miljarder i tillgångar. Grundare och verklig huvudman, alltså den som äger så pass stor andel av koncernen att han kontrollerar den, verkar vara norrmannen Reynir Indahl. På sin webbplats skriver man att man är ett investmentbolag som skapats för att lösa globala utmaningar, så som brist på jämlikhet och klimatproblem.

Så här har Indahl skrivit på bolagets sajt, fritt översatt:

”Jag satte mig in i det  internationella finansiella systemet och läste på mycket om frågor som klimatförändringar och ojämlikhet. Jag fick frågan om jag verkligen gjorde en positiv skillnad i världen. När jag tittade i spegeln insåg jag att jag var en del av problemet, inte lösningen.”  Utifrån denna insikt, formulerad efter finanskrisen 2008, ska då, enligt bolagets sajt,  Reynir Indahl så småningom ha grundat Summa Equity. Bolaget grundades 2016.

Vi har sökt Summa Equity för kommentarer. Vi har även bett om kommentarer från Andreas Brorsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Kumla. Så här svarar Brorsson i ett sms:

– Jag har nog inte så mycket att säga ”Sakab” har bytt ägare flera gånger under årets lopp. Vi hoppas att vi kommer ha fortsatt god dialog med nya ägarna som kommun och att viktiga jobb stannar i vår kommun”.

Han kommenterar inte de problem med utsläpp som uppdagats under våren och försommaren.

Om SAKAB:s historia

Det företag  som så småningom kom att bli SAKAB i Norrtorp bildades redan 1969. Bland ägarna fanns då Kommunalförbundet, det som i dag heter SKR, Sveriges kommuner och regioner, samt bolaget Alfa Laval. Tanken var att hantera olika gifter, miljöfarligt avfall, som man då insett höll på att bli ett stort problem. Bland annat diskuterades just cyanid, som fortfarande är aktuellt.

1976 gick staten in som huvudägare. Då köpte man ett befintligt bolag som redan hade verksamhet som innefattade farligt avfall i Norrtorp, som platsen där anläggningen i dag ligger egentligen heter. Många säger Fortum Waste solutions i Kvarntorp, vilket egentligen inte är helt rätt.

Sedan etablerades det som kom att bli dagens anläggning. Etableringen var mycket omdiskuterad. Det förekom mycket protester och och regelrätta demonstrationer mot SAKAB. Kritiker menade att det var dumt att samla miljöfarligt avfall, gifter, mitt i ett rätt tätbefolkat jordbruksområde, med flera större orter, däribland Örebro i närheten. Staten sålde sin andel i SAKAB 1992.

Verksamheten rullade under ganska många år på utan större problem. Men de senaste tio åren har det börjat hända saker. Bland annat har det ett par gånger skett allvarliga bränder inne på området. Det har också varit några incidenter där ämnen som spridit kraftig stank över stora områden släppts ut. Dessa ämnen har dock, enligt företaget, varit ofarliga. Nu till sist har det handlat om kraftigt förhöjda halter av mycket farliga ämnen i vattendrag i direkt anslutning till anläggningen. Företaget har inte bekräftat att utsläppen kommer från just Fortum Waste Solutions. Men det har inte framkommit några andra rimliga förklaringar. 

 

 

Annons

kumla