Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Hampus från Kumla, en sällsynt talang

Hampus Broman gjorde i helgen debut som senior på SM. Det blev guld direkt. Foto: ArkivbildHampus Broman gjorde i helgen debut som senior på SM. Det blev guld direkt. Foto: Arkivbild

BOXNING: Hampus Broman gör sitt första år som senior i boxningsringen. Den talangfulle kumlingen från BS Tor tog i sin seniordebut på SM i helgen hem guldet.

Hampus Broman har boxats för Kumlaklubben BS Tor sedan ung ålder. Och han har radat upp guld på SM, och andra prestigefulla tävlingar, karriären igenom. 

Besegrade 25-åring från Jönköping

I år skulle det dock bli extra tufft. 

Hampus är född 2001 vilket innebär att det är hans första år som senior. Skulle han lyckas ta guld även då? Svaret blev ja. För när SM avgjordes i Norrköping i helgen vann Rasmus sin klass 63,5 kilo.

Hampus kommer från en riktig boxarfamilj. Här en bild tagen med brorsan Sebastian (till höger) för ett antal år sen. Foto: Anders Björk Hampus kommer från en riktig boxarfamilj. Här en bild tagen med brorsan Sebastian (till höger) för ett antal år sen. Foto: Anders Björk

I finalen besegrades 25-årige Milad Mazdak från BK Ringen, Jönköping.

Hampus har varit BS Tor trogen under hela sin karriär. Under många år har han där haft sin pappa Mikael som tränare. Han har med åren även fått alltfler landsuppdrag och visat att han håller bra nivå även internationellt. 

“Han har hela paketet”

Svenska boxningsförbundet har såklart bra koll på honom och förbundets egen skribent Teddy Stenmark uttrycker sig så här om Hampus Broman:

"Utvecklingskurvan pekar stadigt uppåt och det känns nästan som om det inte finns några begränsningar kring hur pass bra Hampus kan bli med tiden. Han är redan nu en ganska komplett boxare. Han har ”hela paketet så att säga” 

John Brikell är uppväxt i Kumla, bor numer i Örebro. Han har i många år jobbat som boxningstränare, och bland annat coachat Anna Laurell på OS. Brikell fastslår att det inte är alltför vanligt att debutanter på Senior-SM vinner guld. 

- Det är ett stort kliv att ta. Visst händer det att de ändå vinner guld första året som seniorer, men det är då de allra största talangerna det handlar om, säger Brikell. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-13 15:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.