Gå till innehåll
Askersund / Politik
Tre personer deltar i en diskussion vid ett inomhusevenemang, en talar i en mikrofon, med en EU-flagga uppsatt bredvid dem.

Valdebatt i Askersund. Göran Eriksson, Patrik Nyström (SD) och Simona Mohamsson (L). Foto: Henrik Östensson

Valdebatt i Askersund

Publicerad: 3 May 2024 10:23

Igår var det valdebatt i foajén på Sjöängen i Askersund. Debatterade gjorde Patrik Nyström, SD:s länskandidat och Simona Mohamsson, Liberalerna. Göteborgspolitiker som står på tredje plats på liberalernas EU-vallista. Trots att partierna representerar samma regeringsunderlag nationellt stod det klart att de har helt olika bild av EU och EU-politik.

Nyström är 50 år,  oppositionspolitiker i Karlskoga kommun och regionråd och står på 29 plats på Sverigedemokraternas EU-val-lista. Jaktfrågor, skog och natur är hjärtefrågor.

Mohamsson är 29, kommunpolitiker i Göteborgs kommun. Profilerad feminist och uttalad EU-vän.

Debatten leddes av Göran Eriksson, som bland annat varit engagerad Jägareförbundet och Landsbygdspartiet oberoende lokalt. Något 20-tal dök upp för att lyssna. Rent krasst var flertalet partiernas egna sympatisörer.

Olika verklighetsbeskrivningar

Simona Mohamsson sammanfattade nog Sverigedemokraternas dilemma med EU ganska bra:

– Du pratar gärna om vad som är fel med EU, vad ni är mot och inte så mycket vilka möjligheter EU ger, eller vad vi ska ha EU till.

Det är nämligen ingen hemlighet att SD kanske är det mest EU-kritiska partiet i landet. Både många medlemmar och partiledningen har öppet diskuterat EU-medlemskapet. Ändå vill man ju vinna röster i valet till EU-parlamentet.

Liberalerna däremot, är kanske är det mest EU-positiva partiet. Debattörerna hamnade därför flera gånger i vad som väl närmast blev en beskrivning av två parallella verkligheter. Så olika är partiernas syn på EU.

Olika syn polisiärt arbete

I debatten blev det ganska klart att Nyström ansåg att rätt mycket med EU är problematiskt.

– Vi är mot att EU får mer makt överförs till EU. Politiker i Europa ska inte vara inne  peta i jaktfrågor, skogsbruk, eller jordbruk, vi är emot pengarullningen inom EU som bara kostar pengar.

På frågan hur SD vill använda EU för att ta itu med gränsöverskridande kriminalitet, som exempelvis narkotikahandel blev Nyströms svar att man borde stärka den yttre gränsen och den styrka som bevakar den, Frontex.

– Men det hjälper ju inte polisen att lösa brott begångna av kriminella som redan befinner sig EU. Vi vill stärka samarbetet mellan olika länder och stärka Europol, US:s byrå för gränsöverskridande brottsbekämpning, svarade Simona Mohamsson.

Nyström kontrade med att dagens situation är ett resultat av att inte EU:s yttre gräns fungerade.

Olika syn på euron.

På frågan om huruvida vi borde införa Euron i Sverige blev Svaret från Nyström nej utan vidare kommentar medan Mohamsson svarade så här:

– Just nu har vi problem me att vår valuta är svag. Det gör det det dyrt för oss att leva, dyrt att resa. Hade vi haft euron redan hade problemen varit mindre. Vi är ju dessutom i situationen att vi, eftersom vi inte är med i valutasamarbetet, står utanför många beslut. Det tror vi är olyckligt.

Annons

askersund