Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Nyckelstöld håller hembygdsstugor stängda

Hembygdsföreningens ordförande Lennart Holmström. Foto: Weine AhlstrandHembygdsföreningens ordförande Lennart Holmström. Foto: Weine Ahlstrand

Ett stort antal nycklar stals under ett nattligt inbrott vid hembygdsgården i Askersund. Det gör att varken besökare eller hembygdsföreningens eget folk kommer in i flera av de gamla fina stugorna.

Inbrottet upptäcktes på tisdagsmorgonen när vaktmästaren kom till jobbet. Tjuven, eller tjuvarna, tog sig in i ett av husen genom att bryta upp ett fönster. Där inne förvarades nycklarna till flera av de andra rödtimrade stugorna.

Många av de stulna nycklarna är omkring hundra år gamla och försedda med stora träbrickor. Även några mindre nycklar och hänglås är försvunna.

Tråkigt mitt i turistsäsongen

– Det skapar en massa onödigt arbete. Vi lägger ner mycket ideell tid här och en sådan här händelse för inte verksamheten framåt, kommenterar Lennart Holmström, ordförande i Norra Vättersbygdens Hembygdsförening.

– Det känns speciellt tråkigt att det sker nu mitt i turistsäsongen. Vi har väldigt många besökare och kan just nu inte göra allt tillgängligt så som vi brukar.

– Här hängde nycklarna som stulits, förklarar Lennart Holmström. – Här hängde nycklarna som stulits, förklarar Lennart Holmström.

Förövarna har även tagit sig in i huset som benämns Hallen där föreningen har ett kontorsrum. Här stals en lamineringsmaskin. Så har även en flaska diskmedel(!) stulits. För övrigt kan föreningen inte se att något mer saknas.

– Vi förvarar inga kontanter eller annat stöldbegärligt här. Så allt känns bara så onödigt, säger Lennart Holmström.

Ordföranden har dock via sina kontakter i smidesbranschen lyckats få tag på några gamla nycklar så att Soldattorpet och Tullstugan kunnat öppnas. Förhoppningen är att på samma sätt få fram fler passande nycklar.

Populärt besöksmål

Hembygdsgården i Askersund är mycket populär besöksmål. Här finns ett tjugotal byggnader, en restaurang och en liten djurpark. Många kommer med minitåget som gör flera dagliga turer mellan hamnen och hembygdsgården.

– Nycklarna till restaurangen, djurens utrymmen och även minitåget förvaras på andra platser, så de verksamheterna är igång, säger Lennart Holmström.

Inbrottet är förstås polisanmält. Föreningen har även informerat om det inträffade via sociala medier. Kanske kan de gamla nycklarna på något sätt återfås, så att stugorna kan öppnas igen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-21 23:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.