Gå till innehåll
Sydnärke
Skylt för örebro tingsrätt med det svenska rättemblemet, monterad på en byggnads yttervägg, med en snöig gata i bakgrunden.

Man dömd för penningtvättbrott. Foto: AxelFrisén

Ung sydnärkebo dömd
för penningtvättsbrott

Publicerad: 15 April 2024 8:27

Den unge mannen i Sydnärke kom i kontakt men i kille via Snapchat. Killen frågade den unge mannen om han ville tjäna lite snabba pengar. Den unge sydnärkebon skulle ta emot pengar via Swish och sedan slussa dessa vidare. Han sa ja, men tyckte det var lite underligt att det kom 12 846 kronor från en dam i Askersund. Han slussade dock 10 800 kronor vidare, mellanskillnaden fick han behålla som tack för hjälpen.

Det här inträffade den 22 maj 2022.
Det visade sig att pengarna kom från ett bedrägeri. Damen i Askersund fick ett samtal från det som hon uppfattade var hennes telefonoperatör. Personen sa att damen i Askersund måste betala en avgift annars skulle hennes abonnemang genast upphöra att fungera.

Borde förstått

Nu har den unge mannen från Sydnärke dömts för penningtvättsbrott. Han medger de faktiska förhållandena, men ifrågasätter om han verkligen haft ett uppsåt att lura någon.
Tingsrätten anser att den unge mannen, i dag 20 år gammal, borde ha insett att pengarna kom från ett brott. Därför ska han dömas från penningtvätten. Han döms till villkorlig dom och 50 dagsböter à 100 kronor (5 000 kronor). Han ska också betala 12 846 kronor i skadestånd till kvinnan som blev lurad. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Annons

Nyheter