Gå till innehåll
Sydnärke

Hans dränkte länet
– augustiovädret
fick stora konsekvenser

Publicerad: 29 April 2024 8:18

Att augusti i fjol blev en utmanande månad vädermässigt har nog många redan glömt. Lokalt fick inte minst ovädret Hans stora konsekvenser. På flera håll i Sydnärke föll mer än 100 millimeter regn på ett dygn, vid två tillfällen dessutom.
Länsstyrelsen har lämnat över en utredning till MSB, myndigheten för samhällsberedskap, där sammanfattar konsekvenserna för Örebro län.

Det blev en av de regnrikaste Augustimånaderna någonsin.

Ovädret fick konsekvenser både för jordbruk och infrastruktur, men även många privatpersoner drabbades.

En skola i Hallsberg (Östansjö) och en vårdcentral i Askersund drabbades av översvämningar. På flera håll översvämmades mindre vägar. Delar av E18 och E20 stängdes av väster om Vintrosaavfarten, när vägbanan rasade. Järnvägssträckan förbi Ervalla översvämmades och blev tvungen att stänga.

Stora arealer jordbruksmark hamnade under vatten, vilket ledde till inställda skördar och stora ekonomiska förluster för lantbrukare.

Totalt blev 300 privata bostäder i länet påverkade av ovädret. Allt ifrån översvämmade uthus till översvämmade bostadshus. Vad det kostat i försäkringspengar är änn inte klarlagt.

– Ovädret Hans drabbade länets samtliga kommuner i olika grad, med skyfall och höga vattenflöden. Den här typen av oväder kommer sannolikt att bli allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Det är därför viktigt, att i den mån det går, ha beredskap för och se över sitt skydd mot översvämningar, säger Christian Tunelind, vattenvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Örebro län.

Annons

Nyheter