Gå till innehåll
Sydnärke / Politik
En kvinna i blå skjorta talar i en mikrofon, stående i en kontorsliknande miljö med stora fönster i bakgrunden.

Emma Wiesner sitter i EU-parlamentet för Centerpartiet.

EU-parlamentariker
besökte Askersund

Publicerad: 17 April 2024 10:30

Den 6-9 juni är det val till EU-parlamentet. Någon större valfeber är det fortfarande inte tal om i Sydnärke. Men i lördags träffades länets centerpartister för vårstämma och ett slags valupptakt i Askersund. Huvudattraktion var Emma Wiesner, som representerar partiet i EU-parlamentet.

Wiesner har suttit i EU-parlamentet sedan 2020 då hon ersatte Frederick Federley som då lämnade sitt uppdrag.

Hon har till stor del inriktat sig på jordbruksfrågor och klimatfrågor. Nyligen utsågs hon till landets mäktigaste EU-parlamentariker på hållbarhetsområdet av Tidningen Aktuell Hållbarhet. Hon är bördig från Västerås. En valupptakt handlar om att elda på de egna leden. Vikande opinionssiffror och annat tråkigt är med andra ord inget man diskuterar på en sådan träff.

Wiesner presenterad kortfattat partiets EU-valskampanj: ”Håll gränsen”, en parafras på den forne partiledaren Torbjörn Fälldins ord när Sovjetiska flottan hotade Svenskt territorium efter att en sovjetiskt ubåt gått på grund nära Karlskrona.

Fred, frihet och klimat

– Nu handlar det att hålla gränsen för klimatet, freden och friheten. Tre frågor som totalt kommer avgöra vår framtid och hur den yttrar sig.  Vi har krig i Europa. Stödet till Ukraina, Ukrainas seger i kriget kommer avgöra hur vi lever i Europa. Blunda och fundera på hur det skulle vara att vakna upp en morgon när Ryssland vunnit kriget i Ukraina. Jag tror de flesta av oss inser att det inte får hända.

Hon menar att även klimatet är en sådan ödesfråga.

– Gör vi inte åtgärder nu, en massiv grön omställning nu, kommer allt större vedermödor, allt större del av vår ekonomi, ägnas åt att hantera de katastrofer ett förändrat klimat kommer innebära.

Hon exemplifierar med de problem översvämningar redan i dag.

– Redan i dag kostar effekterna av  översvämningar i EU flera biljoner, alltså flera tusen miljarder kronor. Då har vi inte pratat om vad torka och bränder kostar. Gör vi inget nu kommer det här att skena. Det kan verka billigare just nu, men det är ett oerhört kortsiktigt tänkande.


”HBTQ-frågorna demokratins kanariefågel”

Med att hålla gränsen för frihet avser Centerpartiet de antidemokratiska strömningar som förekommer på flera håll inom EU. Högerextrema partier spås få stora framgångar i EU-valet.

– Vi måste hålla gränsen mot dessa krafter. Att montera ner rättigheter för HBTQ-personer, kvinnor, fri press och oberoende domstolar är en sjuka som breder ut sig i flera EU-länder.

Hon menar att just HBTQ-frågorna är lite av demokratiernas motsvarighet till kanariefåglar i kolgruvor.

– De är en tidig indikator på att demokratin i ett land har problem, en tacksam grupp att ge sig på, förtrycka. När man gjort inskränkningar på det området står ofta kvinnors rättigheter på tur, hävdar hon.


Om att elda ris i trädgårdar

Wiesner har engagerat sig en del i den uppblossande debatten om förbudet mot att elda ris. Så här säger hon:

– Det här är något som ofta händer med EU-direktiv. Man stiftar dem för att komma tillrätta med olika problem. De måste ju gälla alla länder lika. Det innebär ibland att att allt inte blir bra. Tyvärr tenderar då ofta de lite mindre frågorna att skymma allt som är bra med direktiven, nio rätt och ett fel liksom. Direktivet det handlar om här har ju syftet att uppmuntra folk att återvinna mer och framför allt, underlätta för det. I Sverige har Naturvårdsverket tolkat det och sagt att det numera är förbjudet att elda ris och kvistar i sin trädgård och att sådant måste komposteras. Men det är ju helt en svensk tolkning av dem, för det står nämligen inte alls i EU:s avfallsdirektiv. Jag kommer därför göra som jag alltid gjort, elda risk och kvistar i min trädgård.

21 mandat

Sverige har i dag 21 mandat i EU-parlamentet. I förra valet, som hölls i maj 2019, fick Socialdemokraterna 5 mandat, Moderaterna 4 mandat, Miljöpartiet 3 mandat, Centerpartiet 2 mandat, Vänsterpartiet 1 mandat och Liberalerna 1 mandat. Med KD och SD är det lite speciellt. Sverigedemokraterna fick tre mandat i EU-valet 2019. I dag har man bara två parlamentariker, medan Peter Lundgren har lämnat SD och sitter som politisk vilde. Det samma gäller Sara Skyttedal, som valdes in för Kristdemokraterna, men nu är politisk vilde. Därmed har Kristdemokraterna, trots att de vann två mandat i valet, bara en parlamentariker.

Någon EU-parlamentariker från Sydnärke har vi inte. Men flera som kandiderar. Vi kommer återkomma med mer rapportering inför EU-valet.

Annons

Nyheter