Maria Skoglund driver Sibylla i Askersund, nu tar hon över ännu en snabbmats-restaurang ihop med sina söner. Foto: Josefine Milton
Ägare bakom Sibylla i Askersund tar över före detta Deiles i Örebro
Efter flera år med Sibylla i Askersund tar familjen Skoglund nu över driften av restaurangen på Öster i Örebro, som byggts upp igen efter branden 2024.
Sibylla på Öster i Örebro, som brann ner under 2024, får nu nya ägare. Maria Skoglund som sedan sex och ett halvt år tillbaka driver Sibylla i Askersund tar nu över före detta Deiles ihop med sina söner och äldsta sonens sambo.
– Det känns jättespännande. Det är roligt att få vara med och bygga upp något nytt, och extra roligt att göra det tillsammans med barnen, säger hon.
Från en slump i Askersund till fler restauranger
Att familjen Skoglund blev en del av Sibylla började som en slump. Marias bonuspappa hade i många år arbetat med kedjans skyltar, och sedan började även hennes man arbeta där. När en tilltänkt franchisetagare i Askersund hoppade av fick Maria och hennes man frågan, och de tog klivet.
– Jag har vuxit upp med Sibylla. Jag tänkte att det kanske var dags att sadla om, så vi körde, berättar Maria.
Sedan dess har det gått fort. Sönerna Kevin och Colin började arbeta i Askersund, och båda gick vidare till att driva egna Sibylla-restauranger, Kevin i Bettorp och Colin i Lidköping.
Nu tar familjen ytterligare ett steg och återstartar före detta Deiles på Öster i Örebro.
Många ville ta över
När restaurangen i Örebro återuppbyggdes efter branden tog Sibylla emot ansökningar från nya franschistagare, och intresset var stort.
– Det var många som ansökte, så det var inte alls självklart att vi skulle få det. Det var en uttagningsprocess, berättar Maria.
Planen är att äldste sonen Kevin ska driva Sibylla Österplan och Bettorp tillsammans med sin flickvän Jenny, som redan arbetar i Bettorp. Maria och Colin kommer också att vara delaktiga vid sidan av sina nuvarande verksamheter.
”Lite nostalgiskt”
För Maria är kopplingen till Deiles personlig. Det känns lite extra roligt att ta över just den verksamheten, berättar Maria.
– Det känns lite nostalgiskt, man hängde ju där när man var ung. Många som man pratar med har starka minnen därifrån.
Sibylla i utkanten av Askersund vid riksväg 50
Att vara franchisetagare
Maria beskriver franchisekonceptet som tryggt, väl etablerat och fullt av variation.
– Det är helheten som är så bra. Det är god samanhållning inom kedjan, det blir som en extrafamilj, säger hon.
Att köra franchisemodellen innebär också tydliga ramar, bland annat kring inredning och koncept.
Har du någon gång haft tankar om att du skulle vilja ändra till exempel på inredningen?
– Jag hade väl det när jag var yngre, innan jag startade Sibylla. När vi var på Deiles ibland så tänkte jag att jag skulle vilja göra si eller så, men sedan när man väl är inne i det här så känner man att det är ju så här det ska vara. Det kan inte vara nedsläckt belysning och ljus på borden. Det är ju en snabbmatsrestaurang så det ska ju vara så.
Den nya restaurangen i Örebro kommer få kedjans senaste inredning som är lite mer ombonad med vinröda färger och spaljéer.
En familjesatsning
Att jobba tillsammans i familjen har visat sig fungera bra.
– Vi har testat på det tidigare och det funkar. Alla hjälper varandra, även min dotter är ibland med och hoppar in, säger Maria.
Något exakt öppningsdatum för restaurangen i Örebro finns ännu inte, men Maria tror på februari.