Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kumla redo att satsa miljonbelopp på firande

Marcus Ericsson vann i år Marcus Ericsson vann i år "Indy 500". Något Kumla kommun vill satsa stort på att fira. Foto: Privat

Kumlasonen Marcus Ericsson förväntas komma hem i november. Kumla kommun vill då fira honom ordentligt. Enligt en skrivelse kan man lägga upp till 1,5 miljoner kronor på hyllningen för segern i loppet "Indy 500" tidigare i år.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Ove
Snälla, säg att det är första april.
2022-09-26 13:02
Årets skämt!
Byt ut anställda som kommer med dessa dumheter! 1.5milj kronor? Vet ni tex att Kumla har en skola vid namn Malmen som behöver renoveras eller t o m byggas ut. Om inte det så kan jag komma på 1.5milj andra saker och lägga pengarna på. Lägg av nu Kumla Kommun, ni skämmer ut er och oss invånare.
2022-09-26 15:02
Mega Lomani
Det verkar som kommunstyrelsen har övergått till att vara en festkommitté. Först ett stort 80 års firande och nu 1,5 miljon kr på en pseudohändelse. Skattepengar ska i första hand gå till skola, vård och omsorg och eftersom inget av dessa områden fungerar tillfredsställande ska våra pengar läggas där. Ta hand om oss kumlingar och våra behov i första hand innan ni lägger pengar på reklam för er själva.
2022-09-26 15:14
Gustav
Skolan i Kumla fungerar ju alldeles felfritt och likaså äldreomsorgen väl...? Då kan man ju kasta 1,5 mille i sjön.
2022-09-26 15:46
DB
Vilka genier ligger bakom den här idén? Pinsamt att det finns individer som är avlönade med skattepengar som kommer med den här idén. 1,5 miljoner kronor som utan problem skulle kunna läggas på skola, vård och omsorg där det finns ett verkligt behov!
2022-09-26 16:22
Ida
Det här var nog det det mest ansvarslösa jag har läst idag. Hur kan en kommun lägga såna sinnessjuka pengar på en persons prestation?! Vad skulle summan ligga på om en kumling vann VM i bordtennis tillexempel? Självklart kan man uppmärksamma detta som kommun, men tänk er ett evenemang med några nollor mindre. Dessa pengar skulle ju kunna användas till att anställa personal inom äldreomsorgen, i skolan eller på att göra en ordentlig skatepark i Kumlaby. Eller att bygga en ordentlig fritidsgård till kommunens ungdomar. För att bara nämna några exempel.
2022-09-26 16:26
Peter
Jag är inte förvånad över vad den här (S) styrda kommunen hittar på! Man har för länge sedan glömt att det är kommun innevånarnas pengar och inte en kassa för egna idéer och upptåg!
2022-09-26 17:21
ebbot
Men snälla styrande är ni alldeles bakom? Den som har kommit på detta borde få ett fint kulturpris. Jag undrar hur man tänker, det är ju så klart nu är valet gjort så nu kan vi gödsla lite mera pengar. Hoppas att ingen är så dum att man deltager på ett sådant här idiotiskt jippo o att torget kommer att ligga öde. Vad är indy car? Jo ett amerikanskt jippo. Nej nej lägg ner.
2022-09-26 17:38
Anders Friberg
Majoriteten av väljarna i kommunen har uppenbarligen förtroende för den sittande majoriteten. S behåller sina 15 mandat och M går fram med ett mandat till 9. M kan fortsätta styra med S eller välja att regera med andra högerpartier, för att bilda ett nytt styre. Kommunen ska vara aktsam om våra gemensamma medel, och prioritera välfärden.
2022-09-26 19:52
Angelica
Hoppas det är ett skämt annars hoppas jag vi demonstrerar. Skolorna behöver rustas, Soc behöver pengar till familjehem, äldreomsorgen etc. Sveas kvinnojour, då kommunen skiter i frågor som utsatta kvinnor. Va e det för några som sitter o bestämmer sånt här egentligen?
2022-09-26 20:14
Ragge
Inte oväntat av Kumla kommun. Ingen stöttning av ungdomar med visioner, men att sola sig i glansen av bra prestationer går bra. Skamligt är namnet. Marcus prestation är dock världsklass.
2022-09-26 22:52
MH
Till er (alla) som opponerar er.. jag håller med er, men vet ni inte att er kära kommun gladeligen brukar lägga ungefär samma summa på en staty? Och vi har några statyer i den här staden.
2022-09-27 0:34
AK
Meeeen !!! Kan ju tro och verkligen hoppas att det är ett skämt. Nu räcker det väl ! Hur kan det överhuvudtaget vara möjligt, att så mycket pengar ska läggas på en persons prestation? Använd pengarna till det som verkligen behövs och det är mycket .
2022-09-27 6:04
D M
Varför inte lägga alla jävla pengar på skola och omsorg så kan vi väl skita i att ha något annat överhuvudtaget i hela kommunen? Det blir nog trevligt och lockar hit fler människor att vilja bo här.
2022-09-27 6:45
JB
Jag tycker absolut att vi ska fira Mackan!
2022-09-27 7:18
Erika
Lägg pengarna på personalen inom vård, omsorg och skola istället, de är och har alltid varit kommunens verkliga ryggrad. Ett dyrt jippo för någon som aldrig gjort arbetsinsatser mitt i Kumlas vardag och verklighet är bara onödigt!!
2022-09-27 8:18
Lotta
Jag tycker definitivt att Marcus ska firas för sin vinst. Men summan verkar rätt mycket upp i det blå. Vore intressant att veta vad de tänker att man får för 1,5 miljon. Borde gå att göra ett betydligt billigare firande och ändå få det storslaget.
2022-09-27 11:27
Elisabeth Lennartsson
Att fira en koldioxidutsläppare av värsta sorten kan aldrig vara en uppgift för en kommun. Låt privatpersoner bekosta firandet. En blomma kan han väl få, det kan man inte säga något om, men när det handlar om miljoner då går skam på torra land.
2022-09-27 12:03
Lotta
Elisabeth. Indy-bilarna körs på etanol. Vilket innebär att den koldioxid som släpps ut kommer från växter. Som det biobränsle det är påverkar det inte atmosfären på längre sikt. Sedan kan man tycka vad man vill om själva etanolproduktionen. Men etanolen ska ju vara miljövänlig enligt vissa.....
2022-09-27 13:16
Urban
Elisabeth. Vore det inte för motorsporten skulle vi inte ha några el/hybridbilar. All teknik som används i hybrider är framtagna inom Formel 1, Formel E och likvärdiga Amerikanska klasser . Att Marcus bör hyllas stort råder inga tveksamheter, han är för närvarande Sveriges främsta idrottsutövare. Varför inte en staty av Marcus på torget likt Zlatanstatyn i Malmö. Jag tror inte att Ni som inte är insatta i motorsport inser hur stort det är att vinna INDY 500. Varför låta Örebro stjäla fokus. Sträck på Er Kumlingar, var stolta.
2022-09-27 13:36
Easternsea
Varumärket Kumla är redan fullt intecknat sedan många år med hjälp av vårt fängelse. Att lägga 1,5 milj kr på detta dravel känns väl inte speciellt genomtänkt. Lägg ner!!
2022-09-27 14:10
Gustav
Om motorsport är bra eller dåligt och om Kumlas varumärke behöver en knuff framåt har ingen betydelse alls. Har Kumla kommun råd att ta 1,5 miljoner kronor från invånarnas gemensamma pengar som ska gå till vård skola och omsorg och lägga på ett jippo som varken hjälper utsatta barn i skolan eller hjälplösa brukare i hemsjukvården som inte får hjälp inom rimlig tid...?
2022-09-27 15:30
Sadulisten
Klart Macke ska firas! Men måste väl ändå finnas företag med vinstintresse som kan hålla i eventet istället? Sen kan kommunen stå för några kostnader då det kommer gynna näringsidkare i stan.
2022-09-27 16:20
Nisse
Gustav -> Hur vet du att de 1.5 miljonerna skall tas från just skola och omsorgs budget? Visst det är skattemedel som finansierar, men jag tror inte just vård, skola och omsorg får 1.5 miljoner mindre pga. detta firande. Eller menar du att alla skattepengar enbart skall gå till vård, skola och omsorg? Blir snabbt en rätt trist kommun att bo i om man gör så....
2022-09-29 15:20
Låt föreningar ta hand om vissa delar och tjäna en
Med tanke på vilka artister kommunen vill anlita till partajet (vet några som fått frågan) så tror jag att en stor del av pengarna går till det...är inte Kumlabo men tycker nog att kommunen ska tänka om i den frågan, hur bra och populära de än må vara. Artisterna alltså 😊 Tänker också att föreningar i kommunen kan få möjlighet att ansvara för vissa saker och tjäna nån slant, tex sköta parkeringar, städning efteråt osv
2022-09-29 21:16
Gustav
Nisse .. En kommun ska sköta skolan äldreomsorgen och annat sådant gemensamt. Inte vara i nöjesbranschen och lägga hutlösa summor på artisters arvoden. Det är oansvarigt att leka med invånarnas gemensamma pengar på det sättet. Gemensamma pengar ska användas med försiktighet och förstånd och varje krona som spenderas på ett sådant sätt att varje invånare får ut mesta möjliga av den kronan.
2022-09-30 0:46
Snygganders
Det är klart att han ska firas, men att gå upp till kommunalfullmäktige och motta en slipsnål med stadsvapnet på kan väl inte gå på en och en halv mille?
2022-09-30 18:55
Det finns många fler världsmästare i Kumla
Detta känns som ett otroligt korkat beslut av någon eller ett fåtal på Kommunen som gillar motorsport och/eller är goda vänner till familjen Ericsson. Tänk vad mycket bra de pengarna skulle kunna användas till istället! T ex byggnation av en spontanidrottsplats eller något annat som barnen och ungdomarna i Kumla kan använda och ha nytta av i många år framöver! Att lägga en massa pengar på att fira en enskild individ som förvisso växte upp i Kumla för en insats inom en sport med så få utövare och som inte ens existerar i vårt land luktar illa lång väg! Hela Marcus karriär inom motorsport har skett utanför Kumla då det aldrig har funnits några möjligheter att utöva vare sig Gokart eller någon av alla de andra klasserna han tävlat i, inom Kumla Kommun. Han var istället tvungen att lämna Kumla kommun så fort han fick chansen och även Sverige. Inte har vi lagt några sådana här summor och spektakel på att fira t ex Henka Gustafsson och Indianerna, trots att Speedway har betydligt fler utövare och intresserade i vårt lilla land och dessutom går att utöva i Kumla! Kumla Kampsportsförening sysslar med sporter som har väldigt många utövare världen över och där flera av grenarna finns representerade i Olympiska spelen! Kampsport är otroligt mycket större ute i världen och så är självklart även konkurrensen bland utövarna. Från Kumla har vi enbart i år haft flera deltagare i tex Special Olympics! Ella Jakobsen som är född, uppvuxen och bor i Kumla har vunnit i princip allt som går att vinna inom Ju Jitsu och senast i november 2021 så tog hon hem ett VM GULD i Abu Dhabi. Denna tjejen är med i Svenska landslaget och representerar vårt land och Kumla världen över inom Kampsport men henne har vi minsann inte firat överhuvudtaget!! Trots att hon utövar en sport som väldigt många barn, ungdomar och vuxna utövar i Kumla och det bara ett stenkast från torget. Vi skall heller inte glömma Jenny Öster Hall från Kumla som även hon har vunnit VM guld! Innan kommunen lägger en massa pengar på att fira Marcus Ericsson för hans insatser inom en sport med nära på noll utövare i hela Sverige, så bör samma pengar isf läggas på att fira t ex dessa unga kvinnor som både bor och är verksamma i Kumla, för deras fantastiska insatser inom kampsport. De är sanna förebilder för barn och ungdomar i vår kommun inte minst då de faktiskt bor här. Tänk om Kumla Kommun! Omgående! Detta är pinsamt och som ett slag i ansiktet på flera av de fantastiska världsmästare som vi faktiskt har här i Kumla. Marcus Ericsson har inte ens varit skriven här sedan han var tonåring.
2022-10-02 12:29
Ralf
Måste svara på senaste inlägget. Först tycker jag du är rätt ute. Det är befängt lägga 1,5 milj kr (som mest) av skattepengar på en sån här hyllning och håller även med om att pengarna kan användas till mer nytta för kommuninvånarna. Även om Marcus är duktig och en bra förebild för Kumla också genom sitt ödmjuka sätt. Men sen när du drar in Kumla Kampsportförening blir det konstigt. Konkurrensen som tjejerna i Special Olympics som tar "Vm-guld" har är väl bristfällig om nåt? Vad jag förstått räcker de med att vinna en eller två matcher på tävlingar för att bli världsmästare i Special Olympics. Och du skriver att konkurrensen då är mycket större än i Indycar. Det känns som en väldigt dålig jämförelse. Vill inte ta nåt från Jenny Öster Hall hon är säkert jätteduktig. Men någon konkurrens att tala om där existerar inte.
2022-10-02 14:52
Svar till RALF
Nu läste du visst inte så noga vad jag skrivit när du kommenterade mitt inlägg med att säga att ”Det blev konstigt när du drog in Kumla Kampsportsförening”. Du väljer att endast kommentera det jag skrev om Special Olympics och Jenny Öster Hall, fast att jag innan Jenny börjar med att prata om Ella Jakobsen och hennes insatser. Lite lustigt av dig kan jag tycka. Ella Jakobsen är född, uppvuxen och boende med sin familj i Kumla. Hon har inget handikapp överhuvudtaget för att vara tydlig på den punkten. Hon är med i Svenska Landslaget i Ju Jutsu och hon har vunnit i princip allt under sin hittills strålande karriär! Senast i November 2021 så tog hon VM guld i Abu Dhabi. Hon har tidigare vunnit bl a Junior World Championships 2019, Junior European Championships 2019 SM 2019, Junior European Championships 2018, för att nämna ett fåtal av hennes segrar. När du ville prata om min jämförelse när det gällde konkurrensen så har Ju Jutsu över 10.000 registrerade utövare enbart i Sverige år 2021. I år, 2022 så är det endast 10st svenskar totalt i historien som har sysslat med Formel 1 och endast två av dessa herrar har ställt upp i Indy 500 och Indy Car Series. De motorsporter som är stora i Sverige är Motocross, Speedway och Folkrace. Dvs de som vanliga Svenssons kan ha råd att hålla på med, med lite tur. Så JA! Konkurrensen när Ella Jakobsen vinner VM guld är betydligt större än vad den är inom Formel 1 och Indy Car Series. Den personliga insatsen torde också vara betydligt större då en seger i Indy 500 kräver långt mycket mer än bara en duktig förare. Det är mer av en laginsats och materialet(bilen är en otroligt stor faktor). I t ex Ellas fall så är det bara hennes hårda träning och insats. Indy Car Series har förövrigt inte ens funnits i 20år och existerar endast i USA medan Ju Jutsu har funnits och utövats i över 500år i världen och i Sverige sedan år 1900 när Viking Cronholm introducerade Kampsporten i vårt land. För att använda några av dina ord, Jag vill inte ta något från Marcus Ericsson, han är säkert jätteduktig, men hur stor konkurrens det är inom hans sport jämfört med Ju Jutsu, det får ovan siffror tala för. I övrigt så tycker jag att Marcus och hans sponsorer skulle kunna bjuda Kumla på kalaset om det nu är så viktigt. För hans del så är det ju inte mycket pengar att bråka om. Med en årsinkomst på över 6 miljoner kronor och med vinstpengarna på över 30 miljoner kronor från Indy 500 så borde det ju inte drabba honom särskilt mycket i relation till hur mycket det drabbar Kommunen att ta dessa pengar från skattepengarna i dessa tuffa tider.
2022-10-02 23:21
Ralf
Jo läste precis vad du skrev och du nämnde två kvinnor i ditt svar varav jag reagerade på det du skrev om den ena. Vad är det som är lustigt med det? Du kan väl inte på allvar jämföra ett "VM-guld" där det krävs att man vinner en match (oj vilken konkurrens!) mot hur tufft det är att vinna Indy 500? Vill påpeka att jag med är emot att lägga så här mycket pengar på Marcus, alla fall att kommun ska göra det. Men att dra in jämförelse med kumla kampsportförening blir väldigt skevt.. Och vad gäller Ella fick ju hennes vinst rätt mycket uppmärksamhet med lokalt. Minns det skrevs stor artikel om hennes bedrift här på Sydnärkenytt bland annat. Men det är två helt olika världar. Det ena är proffsvärlden och en vinst i Indy 500 ger utslag över hela jordklotet.
2022-10-03 0:02
Staffan Göransson 1:a namnet på KF listan Vänsterp
Fira Marcus Eriksson, men med måtta! Att racerföraren Markus Eriksson kommer hem efter en sån fantastisk kanonseger det tycker Vänsterpartiet är både roligt och trevligt! Men inte att vi lägger ut 1,5 miljoner av våra skattepengar, för att sedan fantisera om stärkning av besöksnäringen, varumärket och sätta Kumla på Världskartan! Det här är inget annat än nyliberalt snack. Då är det bättre att kommunen reser en staty över Markus med placering någonstans i stadsparken! Som sagt när blev Kumla kommun en säljande vara, för Vänsterpartiet är kommunen till för alla som bor och flyttar in till orten.
2022-10-05 7:11
Ove
Snälla, säg att det är första april.
2022-09-26 13:02
Årets skämt!
Byt ut anställda som kommer med dessa dumheter! 1.5milj kronor? Vet ni tex att Kumla har en skola vid namn Malmen som behöver renoveras eller t o m byggas ut. Om inte det så kan jag komma på 1.5milj andra saker och lägga pengarna på. Lägg av nu Kumla Kommun, ni skämmer ut er och oss invånare.
2022-09-26 15:02
Mega Lomani
Det verkar som kommunstyrelsen har övergått till att vara en festkommitté. Först ett stort 80 års firande och nu 1,5 miljon kr på en pseudohändelse. Skattepengar ska i första hand gå till skola, vård och omsorg och eftersom inget av dessa områden fungerar tillfredsställande ska våra pengar läggas där. Ta hand om oss kumlingar och våra behov i första hand innan ni lägger pengar på reklam för er själva.
2022-09-26 15:14
Gustav
Skolan i Kumla fungerar ju alldeles felfritt och likaså äldreomsorgen väl...? Då kan man ju kasta 1,5 mille i sjön.
2022-09-26 15:46
DB
Vilka genier ligger bakom den här idén? Pinsamt att det finns individer som är avlönade med skattepengar som kommer med den här idén. 1,5 miljoner kronor som utan problem skulle kunna läggas på skola, vård och omsorg där det finns ett verkligt behov!
2022-09-26 16:22
Ida
Det här var nog det det mest ansvarslösa jag har läst idag. Hur kan en kommun lägga såna sinnessjuka pengar på en persons prestation?! Vad skulle summan ligga på om en kumling vann VM i bordtennis tillexempel? Självklart kan man uppmärksamma detta som kommun, men tänk er ett evenemang med några nollor mindre. Dessa pengar skulle ju kunna användas till att anställa personal inom äldreomsorgen, i skolan eller på att göra en ordentlig skatepark i Kumlaby. Eller att bygga en ordentlig fritidsgård till kommunens ungdomar. För att bara nämna några exempel.
2022-09-26 16:26
Peter
Jag är inte förvånad över vad den här (S) styrda kommunen hittar på! Man har för länge sedan glömt att det är kommun innevånarnas pengar och inte en kassa för egna idéer och upptåg!
2022-09-26 17:21
ebbot
Men snälla styrande är ni alldeles bakom? Den som har kommit på detta borde få ett fint kulturpris. Jag undrar hur man tänker, det är ju så klart nu är valet gjort så nu kan vi gödsla lite mera pengar. Hoppas att ingen är så dum att man deltager på ett sådant här idiotiskt jippo o att torget kommer att ligga öde. Vad är indy car? Jo ett amerikanskt jippo. Nej nej lägg ner.
2022-09-26 17:38
Anders Friberg
Majoriteten av väljarna i kommunen har uppenbarligen förtroende för den sittande majoriteten. S behåller sina 15 mandat och M går fram med ett mandat till 9. M kan fortsätta styra med S eller välja att regera med andra högerpartier, för att bilda ett nytt styre. Kommunen ska vara aktsam om våra gemensamma medel, och prioritera välfärden.
2022-09-26 19:52
Angelica
Hoppas det är ett skämt annars hoppas jag vi demonstrerar. Skolorna behöver rustas, Soc behöver pengar till familjehem, äldreomsorgen etc. Sveas kvinnojour, då kommunen skiter i frågor som utsatta kvinnor. Va e det för några som sitter o bestämmer sånt här egentligen?
2022-09-26 20:14
Ragge
Inte oväntat av Kumla kommun. Ingen stöttning av ungdomar med visioner, men att sola sig i glansen av bra prestationer går bra. Skamligt är namnet. Marcus prestation är dock världsklass.
2022-09-26 22:52
MH
Till er (alla) som opponerar er.. jag håller med er, men vet ni inte att er kära kommun gladeligen brukar lägga ungefär samma summa på en staty? Och vi har några statyer i den här staden.
2022-09-27 0:34
AK
Meeeen !!! Kan ju tro och verkligen hoppas att det är ett skämt. Nu räcker det väl ! Hur kan det överhuvudtaget vara möjligt, att så mycket pengar ska läggas på en persons prestation? Använd pengarna till det som verkligen behövs och det är mycket .
2022-09-27 6:04
D M
Varför inte lägga alla jävla pengar på skola och omsorg så kan vi väl skita i att ha något annat överhuvudtaget i hela kommunen? Det blir nog trevligt och lockar hit fler människor att vilja bo här.
2022-09-27 6:45
JB
Jag tycker absolut att vi ska fira Mackan!
2022-09-27 7:18
Erika
Lägg pengarna på personalen inom vård, omsorg och skola istället, de är och har alltid varit kommunens verkliga ryggrad. Ett dyrt jippo för någon som aldrig gjort arbetsinsatser mitt i Kumlas vardag och verklighet är bara onödigt!!
2022-09-27 8:18
Lotta
Jag tycker definitivt att Marcus ska firas för sin vinst. Men summan verkar rätt mycket upp i det blå. Vore intressant att veta vad de tänker att man får för 1,5 miljon. Borde gå att göra ett betydligt billigare firande och ändå få det storslaget.
2022-09-27 11:27
Elisabeth Lennartsson
Att fira en koldioxidutsläppare av värsta sorten kan aldrig vara en uppgift för en kommun. Låt privatpersoner bekosta firandet. En blomma kan han väl få, det kan man inte säga något om, men när det handlar om miljoner då går skam på torra land.
2022-09-27 12:03
Lotta
Elisabeth. Indy-bilarna körs på etanol. Vilket innebär att den koldioxid som släpps ut kommer från växter. Som det biobränsle det är påverkar det inte atmosfären på längre sikt. Sedan kan man tycka vad man vill om själva etanolproduktionen. Men etanolen ska ju vara miljövänlig enligt vissa.....
2022-09-27 13:16
Urban
Elisabeth. Vore det inte för motorsporten skulle vi inte ha några el/hybridbilar. All teknik som används i hybrider är framtagna inom Formel 1, Formel E och likvärdiga Amerikanska klasser . Att Marcus bör hyllas stort råder inga tveksamheter, han är för närvarande Sveriges främsta idrottsutövare. Varför inte en staty av Marcus på torget likt Zlatanstatyn i Malmö. Jag tror inte att Ni som inte är insatta i motorsport inser hur stort det är att vinna INDY 500. Varför låta Örebro stjäla fokus. Sträck på Er Kumlingar, var stolta.
2022-09-27 13:36
Easternsea
Varumärket Kumla är redan fullt intecknat sedan många år med hjälp av vårt fängelse. Att lägga 1,5 milj kr på detta dravel känns väl inte speciellt genomtänkt. Lägg ner!!
2022-09-27 14:10
Gustav
Om motorsport är bra eller dåligt och om Kumlas varumärke behöver en knuff framåt har ingen betydelse alls. Har Kumla kommun råd att ta 1,5 miljoner kronor från invånarnas gemensamma pengar som ska gå till vård skola och omsorg och lägga på ett jippo som varken hjälper utsatta barn i skolan eller hjälplösa brukare i hemsjukvården som inte får hjälp inom rimlig tid...?
2022-09-27 15:30
Sadulisten
Klart Macke ska firas! Men måste väl ändå finnas företag med vinstintresse som kan hålla i eventet istället? Sen kan kommunen stå för några kostnader då det kommer gynna näringsidkare i stan.
2022-09-27 16:20
Nisse
Gustav -> Hur vet du att de 1.5 miljonerna skall tas från just skola och omsorgs budget? Visst det är skattemedel som finansierar, men jag tror inte just vård, skola och omsorg får 1.5 miljoner mindre pga. detta firande. Eller menar du att alla skattepengar enbart skall gå till vård, skola och omsorg? Blir snabbt en rätt trist kommun att bo i om man gör så....
2022-09-29 15:20
Låt föreningar ta hand om vissa delar och tjäna en
Med tanke på vilka artister kommunen vill anlita till partajet (vet några som fått frågan) så tror jag att en stor del av pengarna går till det...är inte Kumlabo men tycker nog att kommunen ska tänka om i den frågan, hur bra och populära de än må vara. Artisterna alltså 😊 Tänker också att föreningar i kommunen kan få möjlighet att ansvara för vissa saker och tjäna nån slant, tex sköta parkeringar, städning efteråt osv
2022-09-29 21:16
Gustav
Nisse .. En kommun ska sköta skolan äldreomsorgen och annat sådant gemensamt. Inte vara i nöjesbranschen och lägga hutlösa summor på artisters arvoden. Det är oansvarigt att leka med invånarnas gemensamma pengar på det sättet. Gemensamma pengar ska användas med försiktighet och förstånd och varje krona som spenderas på ett sådant sätt att varje invånare får ut mesta möjliga av den kronan.
2022-09-30 0:46
Snygganders
Det är klart att han ska firas, men att gå upp till kommunalfullmäktige och motta en slipsnål med stadsvapnet på kan väl inte gå på en och en halv mille?
2022-09-30 18:55
Det finns många fler världsmästare i Kumla
Detta känns som ett otroligt korkat beslut av någon eller ett fåtal på Kommunen som gillar motorsport och/eller är goda vänner till familjen Ericsson. Tänk vad mycket bra de pengarna skulle kunna användas till istället! T ex byggnation av en spontanidrottsplats eller något annat som barnen och ungdomarna i Kumla kan använda och ha nytta av i många år framöver! Att lägga en massa pengar på att fira en enskild individ som förvisso växte upp i Kumla för en insats inom en sport med så få utövare och som inte ens existerar i vårt land luktar illa lång väg! Hela Marcus karriär inom motorsport har skett utanför Kumla då det aldrig har funnits några möjligheter att utöva vare sig Gokart eller någon av alla de andra klasserna han tävlat i, inom Kumla Kommun. Han var istället tvungen att lämna Kumla kommun så fort han fick chansen och även Sverige. Inte har vi lagt några sådana här summor och spektakel på att fira t ex Henka Gustafsson och Indianerna, trots att Speedway har betydligt fler utövare och intresserade i vårt lilla land och dessutom går att utöva i Kumla! Kumla Kampsportsförening sysslar med sporter som har väldigt många utövare världen över och där flera av grenarna finns representerade i Olympiska spelen! Kampsport är otroligt mycket större ute i världen och så är självklart även konkurrensen bland utövarna. Från Kumla har vi enbart i år haft flera deltagare i tex Special Olympics! Ella Jakobsen som är född, uppvuxen och bor i Kumla har vunnit i princip allt som går att vinna inom Ju Jitsu och senast i november 2021 så tog hon hem ett VM GULD i Abu Dhabi. Denna tjejen är med i Svenska landslaget och representerar vårt land och Kumla världen över inom Kampsport men henne har vi minsann inte firat överhuvudtaget!! Trots att hon utövar en sport som väldigt många barn, ungdomar och vuxna utövar i Kumla och det bara ett stenkast från torget. Vi skall heller inte glömma Jenny Öster Hall från Kumla som även hon har vunnit VM guld! Innan kommunen lägger en massa pengar på att fira Marcus Ericsson för hans insatser inom en sport med nära på noll utövare i hela Sverige, så bör samma pengar isf läggas på att fira t ex dessa unga kvinnor som både bor och är verksamma i Kumla, för deras fantastiska insatser inom kampsport. De är sanna förebilder för barn och ungdomar i vår kommun inte minst då de faktiskt bor här. Tänk om Kumla Kommun! Omgående! Detta är pinsamt och som ett slag i ansiktet på flera av de fantastiska världsmästare som vi faktiskt har här i Kumla. Marcus Ericsson har inte ens varit skriven här sedan han var tonåring.
2022-10-02 12:29
Ralf
Måste svara på senaste inlägget. Först tycker jag du är rätt ute. Det är befängt lägga 1,5 milj kr (som mest) av skattepengar på en sån här hyllning och håller även med om att pengarna kan användas till mer nytta för kommuninvånarna. Även om Marcus är duktig och en bra förebild för Kumla också genom sitt ödmjuka sätt. Men sen när du drar in Kumla Kampsportförening blir det konstigt. Konkurrensen som tjejerna i Special Olympics som tar "Vm-guld" har är väl bristfällig om nåt? Vad jag förstått räcker de med att vinna en eller två matcher på tävlingar för att bli världsmästare i Special Olympics. Och du skriver att konkurrensen då är mycket större än i Indycar. Det känns som en väldigt dålig jämförelse. Vill inte ta nåt från Jenny Öster Hall hon är säkert jätteduktig. Men någon konkurrens att tala om där existerar inte.
2022-10-02 14:52
Svar till RALF
Nu läste du visst inte så noga vad jag skrivit när du kommenterade mitt inlägg med att säga att ”Det blev konstigt när du drog in Kumla Kampsportsförening”. Du väljer att endast kommentera det jag skrev om Special Olympics och Jenny Öster Hall, fast att jag innan Jenny börjar med att prata om Ella Jakobsen och hennes insatser. Lite lustigt av dig kan jag tycka. Ella Jakobsen är född, uppvuxen och boende med sin familj i Kumla. Hon har inget handikapp överhuvudtaget för att vara tydlig på den punkten. Hon är med i Svenska Landslaget i Ju Jutsu och hon har vunnit i princip allt under sin hittills strålande karriär! Senast i November 2021 så tog hon VM guld i Abu Dhabi. Hon har tidigare vunnit bl a Junior World Championships 2019, Junior European Championships 2019 SM 2019, Junior European Championships 2018, för att nämna ett fåtal av hennes segrar. När du ville prata om min jämförelse när det gällde konkurrensen så har Ju Jutsu över 10.000 registrerade utövare enbart i Sverige år 2021. I år, 2022 så är det endast 10st svenskar totalt i historien som har sysslat med Formel 1 och endast två av dessa herrar har ställt upp i Indy 500 och Indy Car Series. De motorsporter som är stora i Sverige är Motocross, Speedway och Folkrace. Dvs de som vanliga Svenssons kan ha råd att hålla på med, med lite tur. Så JA! Konkurrensen när Ella Jakobsen vinner VM guld är betydligt större än vad den är inom Formel 1 och Indy Car Series. Den personliga insatsen torde också vara betydligt större då en seger i Indy 500 kräver långt mycket mer än bara en duktig förare. Det är mer av en laginsats och materialet(bilen är en otroligt stor faktor). I t ex Ellas fall så är det bara hennes hårda träning och insats. Indy Car Series har förövrigt inte ens funnits i 20år och existerar endast i USA medan Ju Jutsu har funnits och utövats i över 500år i världen och i Sverige sedan år 1900 när Viking Cronholm introducerade Kampsporten i vårt land. För att använda några av dina ord, Jag vill inte ta något från Marcus Ericsson, han är säkert jätteduktig, men hur stor konkurrens det är inom hans sport jämfört med Ju Jutsu, det får ovan siffror tala för. I övrigt så tycker jag att Marcus och hans sponsorer skulle kunna bjuda Kumla på kalaset om det nu är så viktigt. För hans del så är det ju inte mycket pengar att bråka om. Med en årsinkomst på över 6 miljoner kronor och med vinstpengarna på över 30 miljoner kronor från Indy 500 så borde det ju inte drabba honom särskilt mycket i relation till hur mycket det drabbar Kommunen att ta dessa pengar från skattepengarna i dessa tuffa tider.
2022-10-02 23:21
Ralf
Jo läste precis vad du skrev och du nämnde två kvinnor i ditt svar varav jag reagerade på det du skrev om den ena. Vad är det som är lustigt med det? Du kan väl inte på allvar jämföra ett "VM-guld" där det krävs att man vinner en match (oj vilken konkurrens!) mot hur tufft det är att vinna Indy 500? Vill påpeka att jag med är emot att lägga så här mycket pengar på Marcus, alla fall att kommun ska göra det. Men att dra in jämförelse med kumla kampsportförening blir väldigt skevt.. Och vad gäller Ella fick ju hennes vinst rätt mycket uppmärksamhet med lokalt. Minns det skrevs stor artikel om hennes bedrift här på Sydnärkenytt bland annat. Men det är två helt olika världar. Det ena är proffsvärlden och en vinst i Indy 500 ger utslag över hela jordklotet.
2022-10-03 0:02
Staffan Göransson 1:a namnet på KF listan Vänsterp
Fira Marcus Eriksson, men med måtta! Att racerföraren Markus Eriksson kommer hem efter en sån fantastisk kanonseger det tycker Vänsterpartiet är både roligt och trevligt! Men inte att vi lägger ut 1,5 miljoner av våra skattepengar, för att sedan fantisera om stärkning av besöksnäringen, varumärket och sätta Kumla på Världskartan! Det här är inget annat än nyliberalt snack. Då är det bättre att kommunen reser en staty över Markus med placering någonstans i stadsparken! Som sagt när blev Kumla kommun en säljande vara, för Vänsterpartiet är kommunen till för alla som bor och flyttar in till orten.
2022-10-05 7:11
Publicerad: 2022-09-26 12:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla