Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Sydnärkenytt
firade ny redaktion

Lars Litzén, ansvarig utgivare, tillsammans med Annica Sjöqvist (S) och Erik Lodetti, verksamhetsutvecklare vid torsdagskvällens invigning. Foto: Erik WidlundLars Litzén, ansvarig utgivare, tillsammans med Annica Sjöqvist (S) och Erik Lodetti, verksamhetsutvecklare vid torsdagskvällens invigning. Foto: Erik Widlund

På torsdagen var det stor fest hos Sydnärkenytt. Vi passade på att både inviga vår nya redaktion på Trädgårdsgatan i Kumla och fira att vi hunnit bli 15 år. Ett sjuttiotal gäster trängdes i lokalerna för mingel, musik och smörgåstårta. Klippte band gjorde Annica Sjöqvist (S) kommunalråd i Kumla.

Det var 2007 som Lars Litzén, vår ansvariga utgivare och Erik Lodetti bestämde sig för att dra igång det som kom att heta Kumlanytt. Det hela var en reaktion på att man ansåg att andra medier minskat sin bevakning i området. Att det behövdes konkurrens på nyhetsområdet lokalt.

En lokal nyhetstjänst

Tanken var en inkluderande nyhetskanal, till stora delar byggd på ideella krafter.

2010 gav Kumlanytt ut den första papperstidningen.

2013 omvandlades Kumlanytt till Sydnärkenytt genom ett leaderprojekt. Från att ha bevakat Kumla blev nu även Hallsberg, Askersund, Lekeberg och Laxå kommuner vårt bevakningsområde.

Sedan dess har vi jobbat på, utvecklat nyhetsbevakningen, hela tiden med ett minimum av resurser. Tanken är, precis som då, att skildra vårt område, granska makthavare vara med när det händer.

Då som nu finns också en annan viktig ledstjärna. Vi ska vara en nyhetskanal för folket. Trots kostnadsutveckling låser vi inte in våra nyheter. Det kostar inget att läsa nyheter från Sydnärkenytt. Vårt arbete finansieras av alla lojala, duktiga företag i området som annonserar hos oss. Vi är helt beroende av annonser. Vi, precis som samhället i stort är beroende av duktiga, aktiva företagare.

Sydnärkenytt ökar

Merparten av nyhetsmaterialet publiceras på Sydnärkenytt.se. Ungefär 20 000 läser våra nyheter varje vecka på webben. Vi ger också ut en papperstidning som kommer ut 9-10 gånger per år i 30 000 exemplar. Tidningen delas ut både i brevlådor och finns tillgänglig i ställ lite här och där. Åtgången är strykande, tidningen tar slut. Vi har därför beslutat att upplagan måste öka. 

Vi behöver en berättelse

Så är skrevs det i ett slags urkund, en förklaring till vilka, eller vad Sydnärkenytt är, vad vårt syfte är. Det gäller i hög grad fortfarande.

Vi anser att varje samhälle -  varje kommun och varje liten by - behöver en gemensam berättelse för att hålla ihop och utvecklas.

Vi vill känna till bygdens historia och veta vad som händer nu. Stort som smått, om människor och verksamheter i medgång och motgång.

Vi vill ha koll på planer och beslut om våra gemensamma skatter. Genom sin lokala förankring vill Sydnärkenytt ge sitt bidrag till en demokratisk utveckling av bygden.

Våra nyheter och reportage skrivs av och för dem som bor i södra Närke - med läsarnas stöd bärs vår gemensamma berättelse vidare.”

Sydnärkenytt ägs sedan 2019 av aktiebolaget Kanal Regional. Som i sin tur ägs av föreningen Kanal regional. Det finns bara ett syfte, att äga och utveckla Sydnärkenytt. Vi är med andra ord en oberoende nyhetsförmedlare. Vi har inga andra ägarkrav än att vara just Sydnärkenytt.

Vi behöver er läsare för att fortsätta utvecklas. Hör av er till oss, ring oss, maila oss eller kontakta oss via sociala medier. Man kan också engagera sig i Sydnärkenytt, stödja oss, genom att bli medlem i Sydnärkenytts vänner. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-21 8:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla