Gå till innehåll
Sydnärke / Brott
En stor älg som står i skogen.

Sköt fel älg, frias från brott.

Sköt fel älg – Sydnärkejägare
frias från
misstankar om jaktbrott

Publicerad: 11 March 2024 9:44

Jägaren i Sydnärke sköt en älgkviga trots att det inte var tillåtet och han åtalades för jaktbrott.
Men nu friar tingsrätten jägaren eftersom det var en liten älgkviga och det kan vara svårt att se skillnad på en älgkalv och en liten älgkviga.

Jaktledaren i Sydnärke informerade jaktlaget att de endast hade två älgkalvar kvar att skjuta denna jaktdag, den 17 oktober förra året.
Jägarna placerades ut på sina pass och man jagade med lösspringande hund.
Snart fick hunden kontakt med älg.
En äldre jägare såg hur två älgar kom springande där han satt på sitt pass. En av älgarna var mindre än den andra och han antog att det var en kalv.
Älgarna stannade upp och jägaren hade de båda i sitt kikarsikte, den ena var betydligt mycket mindre än den andra och därför gjorde han en bedömning att det var en kalv.
Han väntade ytterligare en stund sedan sköt han den mindre av älgarna. När den skjutna älgen besiktades upptäckte jaktlaget att det var en kviga, och den var inte tillåten att skjuta.

Polisanmäldes

Saken anmäldes till länsstyrelsen och jaktlaget förberedde sig på att betala en felskjutningsavgift på 7 000 kronor.
Men den här gången anmäldes också felskjutningen till polisen. Tillsammans med åklagaren gjorde man bedömningen att jägaren skulle åtalas för jaktbrott. Åklagaren menade att jägaren brutit mot bestämmelserna och att han gjort det av grov oaktsamhet.

Var inte grovt oaktsam

Nyligen behandlade åtalet av tingsrätten. Till domstolsförhandlingarna hade man kallat vittnen, bland annat jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen på Jägarförbundet. Han berättade att det kan vara svårt att se skillnad på kalv och kviga, men att man bör avstå från att skjuta om man är osäker.
Även Göran Gunnarsson, tidigare ordförande i Jägarförbundet, vittnade om att det kan vara svårt att skilja på en liten kviga och en kalv.
Tingsrätten menar att jägaren hade god kunskap om vilka älgar han fick skjuta och att han tog god tid på sig innan han sköt. Vidare konstaterar tingsrätten att det i det här fallet var svårt att skilja på en liten älgkviga och en älgkalv. Därför kan jägaren inte anses ha varit grovt oaktsam, resonerar tingsrätten.
Därmed friar man jägaren från misstankar om jaktbrott. 

Annons

Nyheter