Gå till innehåll
Sydnärke / Näringsliv
Exteriör av en enplansbyggnad i industristil med

Vid Stationsgatan i Kumla har Sveas en av sina lokaler. Frågan är om företaget nu gjort sitt, eller om ny ägare kan hittas. Foto: Anders Björk

Anrika Sveas Bageri & Konditori i konkurs

Publicerad: 26 June 2024 11:38

Anrika Sveas Bageri & Konditori har i veckan begärts i konkurs. Företaget har sex kaféer, varav två i Kumla och ett i Askersund, och ett 70-tal anställda. Nerikes Allehanda var först med att berätta om detta.

Företaget begärdes i konkurs under tisdagen. Orsaken ska vara skulder till hyresvärdar och skatteskulder. Noterbart är att företaget, konkursen till trots, visade upp en god ekonomi vid senaste årsredovisningen från 2022. 

Hoppas hitta ny ägare

Under våren har ett ägarbyte skett. 

-Man kan inte utesluta att det har en koppling till det, att det varit rörigt. Men det kan också vara en helt vanlig olönsamhet som drabbat företaget, säger Erik Lingsell, konkursförvaltare, till NA.

Sveas Bageri & Konditori bildades 1940 i Kumla av Svea Larsson. Företaget har idag två kaféer och ett bageri Kumla, två kaféer i Örebro, ett i Askersund och ett i Lindesberg. Deras produkter hittas även i många lokala livsmedelsbutiker. 

Hur framtiden ser ut för företaget är oklart. Kanske kan en ny ägare hittas, Erik Lingsell hoppas på det, trots det tuffa läget. 

-Meningen är att vi ska överlåta hela eller delar av verksamheten, säger Lignell till NA och tillägger att Sveas har öppet denna vecka.

Flera har redan hört av sig

Sydnärkenytt får tag i Erik Lingsell runt klockan 12:30. En sak som sticker ut är att företaget alltså ska ha visat upp bra resultat vid senaste årsredovisningen 2022. 

-Allt är väldigt oklart ännu, jag har nyss börjat jobba med det här. Men jo, de hade ett relativt bra resultat vid senaste årsredovisningen. Men däremot såg det inte lika bra ut ifjol och nuvarande ägare fick ta över i ett svårt läge.

Vad tror du om era chanser att hitta ny ägare till Sveas?

-Vi har redan blivit kontaktade av flera intressenter, så förhoppningarna att det kan lösa sig är stora. Sveas Bageri & Konditori är ju ett etablerat namn i länet. 

Lingsell påtalar vidare att Sveas troligen kommer ha öppet i en månad till, definitivt kommer bageriet i Kumla ha det, då de anställda omfattas av lönegaranti som räcker en månad. Om eventuellt något/några kaféer stängs innan det återstår att se. Men har man inte hittat en ny ägare inom en månad kommer allt stängas. 

-Vi hoppas att kunna lösa detta, avslutar Erik Lingsell till Sydnärkenytt.

Annons

Nyheter