Gå till innehåll
Sydnärke
En beige kyrka med ett högt torn står under en klarblå himmel, med rosa blommor och grönt bladverk i förgrunden.

Snavlunda kyrka. Drygt 68 procent av befolkningen där är medlemmar i Snavlunda församling. Foto: Hans- Erik Hägg

Allt färre medlemmar i Svenska kyrkan

Publicerad: 14 April 2025 9:04

Det som förr var en självklarhet, nämligen att vara medlem i Svenska kyrkan, gäller numera bara drygt hälften av Sveriges befolkning. Andelen av befolkningen som är medlem i Svenska kyrkan sjunker snabbt. Man tror den kommer gå under 50 procent 2026.
I Sydnärke är generellt fler medlemmar i Svenska kyrkan än i Sverige som helhet, men medlemsantalet sjunker i alla församlingar.

Störst andel av befolkningen som är medlemmar har Edsbergs församling, som ingår i Örebro pastorat. Men även i Snavlunda församling i Askersunds pastorat är hög andel av befolkningen med i Svenska kyrkan. I Hallsbergs församling är bara strax över hälften av befolkningen med i Svenska kyrkan.

Konkret innebär allt färre medlemmar att församlingarnas ekonomi försämras. Man får allt svårare att underhålla och hålla igång alla kyrkolokaler och hålla aktiviteter i dem. Inte minst på landsbygden har antalet gudstjänster minskat. Församlingar har slagits ihop. Ofta sammanlyser man gudstjänster så man kanske ofta bara har gudstjänst i någon kyrka i församlingen per söndag.

Medlemskap i kyrkan brukar ställas lite på sin spets när man dör.  Kyrkan har ju hand om begravningsväsendet. Det innebär att man begravs på kyrkogården även om man inte är medlem i Svenska kyrkan. På skattsedeln betalar man dels en begravningsavgift, och dels en kyrkoavgift, om man är medlem alltså.

Inte begravning i kyrkan

Men någon kyrklig begravning, med präst och kyrkomusiker är det inte frågan om för de som inte är medlemmar. Om man gått ur kyrkan antas man ju ha tagit avstånd från kyrkans tro.

Det anses därmed olämpligt att begravningsceremonin hålls av en präst inne i i en kyrka.  Det blir istället en borglig begravning. Ibland hålls den i en lokal i anslutning till kyrkogården, ibland får man hitta en samlingslokal själv. Kanske ett bygdegård, folkets hus eller liknande. Den som leder en borglig begravning brukar kallas officiant. Det kan vara vem som helst, men ofta tillhandahåller begravningsbyråer en officiant.

Medlemsutvecklingen Svenska kyrkans församlingar i Sydnärke

Askersund

Snavlunda församling. 68,6 procent. 458 pers. - 2 procent
Lerbäcks församling.  66.6 procent 2 042 pers. - 1,7 procent
Askersund- Hammars församling. 64.8 procent. 5 011 pers. - 0,4 procent.

 

Hallsberg

Viby församling. 62.8 procent. 1 762 pers. - 0,4 procent.
Sköllersta församling. 61,7 procent. 2 722 pers. - 0,3 procent.
Hallsbergs församling. 50,7 procent. 4 451 pers. -0,6 procent.

Kumla

Hardemo församling. 64.5 procent. 493 pers. -3,1 procent.
Ekeby församling. 60.3 procernt. 697 pers. -0,5 procent
Kumla församling. 54,8 procent. 11 325 pers. -1,1 procent

Laxå – Bodarne pastorat

Finnerödja- Tiveds församling.  63.1 procent. 827 pers. -1,5 procent
Skagershults församling.  59,4 procent. 328 pers. - 1,9 procent
Ramundeboda församling. 56,5 procent. 2 029 pers. -1,3 procent

Lekebergs kommun

Edsbergs församling.  70.9 procent. 1 090 pers. -1,7 procent
Knista församling. 61.4 procent.  4 325 pers. -04 procent

Det är nyhetsbyrån Newsworthy som sammanställt statistik från Svenska kyrkan och SCB, Statistiska centralbnyrån så den passar vårt område.

Annons

Nyheter