Gå till innehåll
Lekeberg
Äldre man med mustasch leende, klädd i en ljusblå skjorta, poserade mot en röd korrugerad metallbakgrund.

Dag Stranneby är professor emeritus vid Örebro universitet. På Vetenskapspuben kommer han att berätta mer om AI. Foto: Privat.

AI på tapeten under
Vetenskapspub

Publicerad: 16 April 2024 17:08

Onsdag 17 april, med start kl 19.00, är det återigen dags för vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Fjugesta. På tapeten denna gång är ett högaktuellt ämne: AI - artificiell intelligens. Berättar mer om ämnet gör Dag Stranneby, professor emeritus vid Örebro universitet.

Artificiell Intelligens, kort och gott AI, har under de senaste åren varit ett ständigt aktuellt ämne, men dess rötter går ända tillbaka till 1940-talet. Det var då som man försökte förstå och efterlikna enkla processer i den mänskliga hjärnan, med ett mål att på sikt kunna skapa en maskin som skötte tänkandet. 

Under en lång tid var AI främst ett forskningsområde som rörde sig mellan framgångar och besvikelser.  Men framåt år 2015 tog allt en vändning. Vi fick tillgång till kraftfullare datorer, stora datamängder och kommersiella intressen började värd lukrativa affärer.

Generativ AI intresserar

Använt enklare AI-system har vi gjort länge, utan att kanske tänka på det. Exempelvis talstyrda apparater, system som kan läsa handstil och mobiltelefoner som föreslår ord i en skriven text (det vi känner igen som ”autocorrect.”)

Det som intresserar många idag är så kallad Generativ AI. Det vill säga, system som exempelvis kan analysera mänsklig text och grundat på det skapa ny text. Men detta gäller inte bara text, utan även konst, bilder, musik, filmer med mera. Något som öppnat upp för en intensiv diskussion; på Internet har det länge förekommit inslag med syfte att luras och vilseleda – med AI-teknik kommer det att finnas oanade möjligheter till detta.

Djupdyker i ämnet

Dag Stranneby, professor emeritus vid Örebro universitet, kommer under Vetenskapspuben att nysta vidare i ämnet. Hur började utvecklingen av AI? Vad kan vi göra nu? Vilka möjligheter och risker finns det i framtiden?

Som vanligt har man fri entré och öppen bar med lättare tilltugg. Portarna öppnar kl. 18:30, själva föreläsningen börjar kl. 19. Ingen förbokning krävs, det är bara att dyka upp. (SWa)

Annons

lekeberg