På ett hörselcafé medverkar hörselombud som kan göra en koll av både öron och hörapparater. Men alla kommuner har inte hörselombud, och de som finns får ingen kontinuerlig utbildning. Foto: Josefine Milton
Hörapparater i fokus på hörselcafé
– Det är jätteviktigt att man tar hand om hörseln och får hjälp med sina hörapparater, säger Ewa Larsson som är ordförande för Hörselskadades riksförbund Sydnärke.
På tisdagen bjöd Hörselskadades riksförbund (HRF) Sydnärke in till hörselcafé på Träffen i Fjugesta. Där träffas människor för att få tips och råd, umgås med andra och för att få hjälp med hörapparater av kommunens hörselombud. Louise Heinemann ingår i Lekebergs rehabteam och deltar på tisdagens café som hörselombud. Det hon kan hjälpa till med är till exempel att rengöra hörapparater, byta slangar och se om batterier behöver bytas. Fler och fler besökare som kommer till hörselcafét har dock nyare modeller av hörapparater, och Louise känner att hennes kunskap inte alltid räcker till.
– Det kommer nya hörapparater hela tiden. Vi som är hörselombud gick en utbildning senast för två år sedan, men det är inget vi får kontinuerligt utbildning i, och det vore bra om vi var några fler som kunde vara med på sådana här träffar, säger Louise.
– Jag hör dåligt men har aldrig brytt mig om att söka någon hjälp, men jag tänkte att jag kommer hit och förhoppningsvis lär mig litegrann om vad det finns för olika vägar, säger Claes Bruhn under hörselcafét i Fjugesta. Foto: Josefine Milton
Inte alla kommuner har hörselombud. Ewa Larsson är ordförande för HRF Sydnärke och för distriktet, och hon ser det som ett problem.
– Det är så viktigt, och synnerligen inom hemvården. Folk som bor hemma kan göra det mycket längre om de får hjälp med sina hörapparater och kan vara med i det sociala livet. Om du inte hör och inte får hjälp med dina hörapparater då blir det att du isolerar dig, och det är farligt för hjärnan. Det finns flera studier som visar att hörsel och demens hör ihop, så det är jätteviktigt att man tar tag i sin hörsel och får hjälp med sina hörapparater, fastslår Ewa.
Hon fortsätter:
– Slangbyten görs i regel cirka var tredje månad och så är det filterbyten, så det är ju inga stora saker. Jag tycker att det är helt otroligt att man inte kan få hjälp med det på boendet eller hemma.
Ann Charlotte Larsson och Ewa Larsson är två av dem som engagerar sig i HRF Sydnärke. Foto: Josefine Milton
Tips och råd på hörselcafét
En kvinna som besöker hörselcafét är där för första gången, och berättar att hon på grund av nedsatt hörsel har svårt att höra vad andra säger i större sammanhang. Det är ett vanligt problem att människor med hörselproblem väljer bort olika träffar för att det är svårt att hänga med i samtal. En annan besökare har börjat få problem med hörseln och vet inte hur han ska gå vidare för utredning. Han blir rekommenderad att kontakta Audiologen. Det är dock lång väntetid för att komma dit och HRF:s representanter på plats berättar att man kan skriva en egen remiss på blanketter som de brukar ha med på hörselcafé. Att gå genom vårdcentralen kan vara en onödig omväg.
– Hörapparaten blev rengjord, och jag kanske känner lite skillnad i alla fall, berättar Gunnar Karlsson som pratar öron med hörselombudet Louise Heinemann.
HRF hoppas att fler personer ska besöka deras träffar för att få hjälp och tips, och vara med på olika evenemang. Studiecirkeln ”att bli vän med min hörapparat” går att delta i på flera orter i Sydnärke, i höst startar den i Askersund och Kumla. Hela distriktet anordnar tillsammans träffar där de bland annat bowlar tillsammans, eller besöker restauranger med bra ljudmiljö.
– När jag var liten och hörselskadad så var jag den enda i hela världen som var det, jag visste ju inget annat. Nu är det väldigt roligt att man kan vara med i en förening där andra förstår varför det är jobbigt ibland, berättar Ann-Charlotte Larsson som sitter i HRF Sydnärkes styrelse.
Föreningens guideväskor har Lekebergs Sparbank varit med och sponsrat. Dem tar de med på utflykter så att alla ska kunna höra. Foto: Josefine milton
Tar tid att vänja sig med hörapparat
Ann-Charlotte och Ewa vet hur det är att inte höra, och de berättar att det kan vara en jobbig period till en början när man skaffar hörapparat. ”Herregud, måste jag höra på allt det här”, var Ewas första tanke när hon fick hörseln tillbaka, och Ann-Charlotte berättar om att många får huvudvärk till en början.
– Hjärnan måste ju träna. Det tar ungefär 1000 timmar innan man har vant sig ordentligt med sina hörapparater, berättar Ewa.
Ewa fick sina första hörapparater som 6åring, men när hon kom upp i tonåren försvann hennes hörsel helt. Hon blev då helt döv och fick tillbaka hörseln för 22 år sedan via cochleaimplantat.
Hur kommer det sig att du engagerar dig i HRF?
– Jag har ett motto att göra en människa glad varje dag, och jag tänker så här, jag vill inte att man ska behöva höra dåligt när det finns hjälpmedel. Jag blir glad när människor lär sig använda sina hörapparater och att de inte ger upp och lägger dem i byrålådan, för där gör de ingen nytta, avslutar Ewa.
Den som vill testa sin hörsel hemifrån kan göra det via Hörselskadades Riksförbund.