Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kumla vill ha 3,9 miljoner för sanering av batteriavfall

Det var här, nära Hjortsberga, söder om Hällabrottet, man grävde ner batteriavfall i en åker. 3.9 miljoner kostade saneringen. Foto: Henrik ÖstenssonDet var här, nära Hjortsberga, söder om Hällabrottet, man grävde ner batteriavfall i en åker. 3.9 miljoner kostade saneringen. Foto: Henrik Östensson

​För mannen som äger den gård söder om Hällabrottet, där man under 2019 grävde ner så kallad svart massa, giftigt batteriavfall, blir det snart fängelse. Men han har också en rejäl faktura att betala. 3,9 miljoner vill Kumla kommun ha för kostnaden att sanera gården efter dumpningen. Fakturan gick ut i höstas.

– Han har bestridit fakturan, han anser inte att han har betalningsansvar, säger Tomas Åkesson verksamhetschef på miljö och byggkontoret i Kumla kommun.

– Att vi skickar en faktura till någon på det här sättet, som bestrids är kanske inte så ovanligt. Men det är klart att händelsen i sig och storleken på beloppet är lite unika, fortsätter Tomas Åkesson.

Rätt snart efter att det avslöjades att stora mängder giftigt batteriavfall helt enkelt grävts ner på åkrar runt gården söder om Hällabrottet beslutade Kumla kommun om att sätta igång och sanera. Att helt enkelt ta kostnaden för saneringen. Det var i december 2019.

– Det var rätt beslut att ta. Det fanns inte så mycket annat att välja på. Vi mätte upp förhållandevis höga halter av framför allt olika metaller. Skadliga nivåer, även i ytvatten. Det var ingen bra situation. Att vänta med sanering hade inte varit ansvarsfullt.

Vad händer nu?

– Kumla kommun vill naturligtvis så långt det går få betalt för kostnaderna för saneringen. Det är ju skattemedel det är frågan om. Men det kommer sannolikt att bli en rätt långdragen process. Gissningsvis kommer det sluta med något slags tvistemål i en domstol. Där finns olika scenarion. Det kan bli en uppgörelse av något slag, eller så förlorar någon av de inblandade parterna. Jag tror inte vi snabbt ska räkna med de här pengarna.

Mannen ska fortfarande vara lagfaren ägare till fastigheten.

Kan kommunen komma att exempelvis driva in fastigheten som betalning?

– Det är inget vi arbetar med just nu i alla fall. Byråkratins kvarnar måste nog tugga på innan något sådant blir aktuellt.

Påverkar det faktum att ägaren till gården snart ska avtjäna ett fängelsestraff på 1,5 år?

– Det vet jag inte. Jag tror egentligen inte det.

Mer undersökningar väntar

I april kommer kommunen genomföra nya mätningar i jorden på gården. För att eventuellt hitta nya föroreningar.

– Det har egentligen inte med själva batteriavfallet att göra. Det har kommit till vår kännedom att även andra typer av avfall, massor, från exempelvis saneringar i Örebro, grävdes ner på gården. Vi vill säkerställa att det inte finns mer farliga ämnen som kan läcka ut i omgivningen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-24 15:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.