21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Individanpassat LSS-boende i Stene

Ungefär i den här stilen vill man att det ska se ut när allt är klart om lite mer än ett år. 

Under fredagseftermiddagen invigdes bygget av Kumlas nya LSS-boende Stene Brunn. Här kommer tio personer att bo och även ha sin dagliga verksamhet. 30 anställda förväntas behövas. Kostnaden räknas till 68 miljoner kr.

Spadtaget för Kumlas nya LSS-boende togs några minuter efter kl 14 i småruggigt höstväder. Platsen är i skogen bakom gamla Stene Brunn.

Behöver anpassa behoven bättre

I oktober 2019 förväntas det att vara inflyttningsklart för de tio personer som ska bo här. Byggtema vann upphandligen och kommer att stå för bygget.

I pressinbjudan stod att läsa att boendet tillkommer för "en grupp personer med funktionsnedsättning som har ett unikt och komplext stödbehov i sin vardag"

Frank Hartwig, verksamhetschef inom LSS och Gunnel Kask, socialnämndens chef, från Kumla kommun.

- Historiskt sett när kommunen haft ansvar för LSS-boende byggde man traditionella gruppbostäder där det kunde vara fyra till sex personer som bodde. Men vi behöver utveckla LLS-verksamheten så att boende kan få en bostad som passar deras behov där inte alla lägenheter ser likadana ut, säger Socialnämndens ordförande Gunnel Kask.

De som kommer att bo här är personer som inte klarar av att delta i daglig verksamhet där man åker iväg någon annanstans. Den dagliga verksamheten ska dock fortsätta finnas till, men finnas hos Stena Brunn.

"En personalkrävande arbetsplats"

Stena Brunn blir alltså väldigt individanpassat och de tio personer som framöver flyttar hit är redan utvalda och bor just nu i något av de gruppboenden som finns i Kumla, eller på annan ort, där Kumla köpt platsen.

Länkarnas Fritidsgård, som står på tomten, kommer att rivas. Den har stått tom i många år.

- Det är 30 personer som kommer att jobba här, det är en personalkrävande arbetsplats eftersom brukarna är hela dagen, fastslår Gunnel Kask.

Vad blir det för daglig verksamhet här då?

- Den blir helt individanpassad, och kommer ju att vara i andra lokaler än deras egen lägenhet, allt från konst, musik till data, säger Kask.

Men framförallt vill man framhålla den lugnande platsen med skog och natur alldeles utanför dörren. "Stena brunn kommer att ge de bästa förutsättningarna för en lugn och fungerande boendemiljö genom exempelvis färgval, ljusinsläpp, ljudmiljö och att alla dekorativa detaljer som inte har en funktion väljs bort. När vi bygger har vi energi och hållbarhet i fokus.

Fastigheten kommer att ha 25% lägre energikrav än vad Boverkets byggregler kräver, solceller installeras på taket samt två laddstationer för elbilar. Vi väljer att bygga med giftfria material", skriver man om nybygget. Kostnaden för hela projektet, inklusive närliggande väg som behöver rustas upp, förväntas att landa kring 68 miljoner kr. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2018-08-31 15:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.