06 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Nya Kulan" hade premiär i Hällabrottet

Mellan 90-100 barn besökte när Hällabrottets egen fritidsgård hade nypremiär efter att tvingas stänga. Foto:Victoria Stensson.Mellan 90-100 barn besökte när Hällabrottets egen fritidsgård hade nypremiär efter att tvingas stänga. Foto:Victoria Stensson.

Att fritidsgården "Kulan" stängde i våras tyckte många i Hällabrottet var trist. Men nu har "Nya Kulan" öppnat. Under onsdagen hade man öppet i Yxhults klubbstuga och närmare 100 barn dök upp.

Fritidsgården Kulan hade haft öppet varje onsdag, under skoltermin, sedan 1984 innan man 8 maj 2019 tvingades att stänga verksamheten. Inblandade från Betesdaförsamlingen orkade inte att fortsätta driva gården.

Märkte att barn sörjde

Men det blev en relativt kort stängd period.

För igår under onsdagen så hade "Nya Kulan" premiär i Hällabrottet. Man hade öppet mellan kl 18-21 för ungdomar som gick klass 1-6 och kommer framöver att befinna sig i Yxhult IK:s klubblokaler.

Foto: Victoria Stensson.

- Vi har här tillgång till kök, kan visa film på projektor, spela rundpingis, biljard, sällskapsspel, eller om man vill bara ta det lugnt. Det är tre hyfsat stora åtskilda rum, säger Victoria Stensson.

Victoria är en av föräldrarna som reagerade över att "Kulan" skulle stänga och då tog tag i saken för att se om man kunde hitta en lösning så att den välkända gården kunde fortsätta ha öppet under onsdagar.

- Det var väl flera föräldrar som märkte att barnen tyckte det kändes tråkigt att "Kulan" skulle försvinna. Så vi började prata och anordnade till slut ett möte. Och det kommer vara 12-13 föräldrar som engagerar sig här på olika sätt.

Tror Yxhult tjänar på samarbete

Man kommer alltså inte att vara vid Tallängens skola längre där "Kulan" alltid funnits tidigare. Utan hos Yxhults IK och deras klubblokaler som har sparsamt med besök när det inte är säsong.

- Ytan att vara på vid Tallängen minskade och minskade. Här finns mer plats och vi kan till och med ha ett dansgolv och filmkvällar om det önskas. På utsidan finns ju dessutom fotbollsplaner och gungor.

Foto: Victoria Stensson.

- Det är inget som saknas här som inte fanns sedan tidigare. Tvärtom är flytten hit ett lyft och jag tror det blir en fördel för Yxhult med att få så många barn att känna sig hemma vid deras klubbområde, säger Victoria Stensson.

Man kommer att vara minst fyra föräldrar som är på plats varje onsdag vid "Nya Kulan" som man döpt det till. Mellan 90-100 barn dök upp denna kväll och även 20-talet föräldrar kom på besök.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-03 11:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.