Gå till innehåll
Kumla / Biljard
Man md glasögon vid biljardklubb

Carambolemästaren Michael Nilsson, 52, från Staffanstorp vann elitturneringen i Kumla. Foto: Lars Litzén

Skånske Michael i stöten i Kumla

Publicerad: 18 February 2024 12:41

Michael Nilsson, Staffanstorp BC, dominerade solklart och vann helgens elittävling i trevallars carambole i Kumla. I finalen på söndagen besegrades David Pennör BK Borgen med 40-27.

Michael Nilsson, en gigant inom svensk biljardsport och då talar vi särskilt om trevallars carambole, sopade i princip borden med sina konkurrenter fram till finalen där inte heller David Pennör kunde hota om slutsegern i denna första omgång av Svenska biljardförbundets elitserie.

Att Skåne är ett styrkebälte för landets cara-spelare  visades i semifinalerna där två kom från Helsingborg, en från Lund och så då Nilsson från Staffanstorp. Från arrangerande hemmaklubben Old Fellows Billiard Club tog sig Alf Karlsson Alvberger och Richard Helander till kvartsfinal.

Hård internationell konkurrens 

Michael Nilsson är efter Torbjörn Blomdahl Sverigebäst på den svårbemästrade biljardvarianten trevallars carambole. Tillsammans har de tagit flera VM- och EM-guld i lag och fler kan komma senare i år. 

-Men jag vill inte längre resa långt till stora internationella tävlingar, det tar för lång tid från familjen, säger Michael Nilsson under en paus i Kumlatävlingen. Flyga 20 timmar till Korea för att kanske bli utslagen efter en dag är heller ingen höjdare.

Rankad strax under det absoluta toppskiktet internationellt finns alltid risken att missa avancemang i en sport där konkurrensen är stenhård med inflöde av unga spelare från Vietnam, Korea och Turkiet i jakt på prispengarna.

Klubb för unga

Börja spela tidigt brukar vara förklaringen till carambolespelarnas framgång. Liksom kollegan Torbjörn Blomdahl  är Michael Nilsson, idag 52 år,  uppväxt på en biljardsalong, som hans pappa drev på Öster i Malmö.

-Jag fick stå på en låda när jag började, skrattar Micke.  Sen blev det nästan bara biljard, jag gick knappt i skolan.

Han har levt med sporten även som hantverkare, med att montera bord och den knepiga konsten att kunna duka dem med tyg. I hemkommunen Staffanstorp startade han en biljardklubb som även bedriver ungdomsverksamhet.

-Vi har ett tiotal unga som kommer två kvällar i veckan. Biljard är ett så underbart socialt spel där man inte behöver känna sig utanför, säger Michael Nilsson.

“Pröva på carambole” - Kumlaklubben Old Fellows Billiard Club arrangerar sportlovsaktivitet tisdag och onsdag 20-21 februari kl 11-16 i lokalen Sveaväghen 21.

Annons

kumla