Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nick vill stoppa frukten i avfallspåsar

Handlaren Nick Zand Karimi, vill kunna använda matavfallspåsarna för frukt och grönt. Foto: Henrik ÖstenssonHandlaren Nick Zand Karimi, vill kunna använda matavfallspåsarna för frukt och grönt. Foto: Henrik Östensson

Nick Zand Karimi, handlare i Pålsboda, vill kunna använda den gröna mat-avfallspåsen som fruktpåse i affären. För det krävs dock att påsen livsmedelsklassas, vilket den inte är i dag. Från Sydnärkes kommunalförbund är man positiv, men kan för stunden inget göra.

handlare i Pålsboda, vill kunna använda den gröna mat-avfallspåsen som fruktpåse i affären. För det krävs dock att påsen livsmedelsklassas, vilket den inte är i dag. Från Sydnärkes kommunalförbund är man positiv, men kan för stunden inget göra.

– Jag började väl fundera kring det här med all plast vi använder när plastpåse-skatten infördes. Det är ju numera 50 öres skatt på de tunna papperspåsar som man plockar frukt och grönsaker i. Det är väl kanske den påse som jag ser som största miljlöbelastningen i en butik. Den används ju nästan alltid bara en gång, berättar Nick.

Han menar att påsarna är tunna och för små att använda som soppåsar eller liknande.

Färre påsar i omlopp

På andra håll, bland annat i Kumla, ska man slänga matavfall i bruna papperspåsar, som sedan läggs i en speciell brun soptunna. Dessa har man lyckats få livsmedelsklassade. Men i fyra Sydnärkekommuner, däribland Hallsberg, slänger hushållen sitt matavfall i gröna plastpåsar, som man lägger i den vanliga soptunnan.

– Det innebär ju att papperspåsar inte skulle vara någon miljövinst här i Pålsboda. Jag vill kunna ha rullar med de gröna avfallspåsarna i butiken. När kunden kommer hem kan man återanvända påsarna till matavfallet. Då skulle vi få betydligt färre plastpåsar i omlopp, menar Nick.

Han är väl medveten att påsarna erbjuds gratis till hushållen.

– Men det handlar ju om att minska resursanvändningen totalt. På köpet skulle det troligen innebära att vi handlare slapp betala 50 öre i skatt för påsarna. Avfallspåsar är nämligen inte beskattade.

Han berättar att alla påsar, och förpackningar han erbjuder sina kunder i butiken måste vara livsmedels-klassade.

– Ett helt system med klassning som kunden aldrig ser

I sak positiv

Titti Jansson på Sydnärkes miljöförvaltning är positiv till Nicks förslag.

– Skulle det gå att få till vore det väl jättebra på alla sätt. Vi har skickat frågan vidare till den som tillverkar påsarna. Där har vi väl inte kommit så mycket längre tyvärr. De konstaterar att det är en avfallspåse som inte är livsmedelsklassad. Sedan är ju frågan om hur distributionen ska gå till. Vi får inte tillhandahålla gratis påsar till handeln.

Hon berättar att miljöförvaltningen just nu inte har möjlighet att prioritera frågan. Men att om trycket, efterfrågan på att kunna använda påsarna i butiken ökar så är det inte otroligt att det till sist blir så.

– I sak är vi ju positiva.

Påsarna har en speciell utformning och måste ha en speciell grön färg. Det är för att de sorteras ut automatiskt från de övrig soppåsarna. Innehållet i de gröna påsarna fraktas sedan till Linköping är innehållet blir används för biogasframställning. Det blir också ett ekologiskt gödselmedel som ekobönder använder på sina åkrar.

Gröna påsar används i Askersunds, Hallsbergs, Laxås och Lekebergs kommuner. matavfallet från Kumla kommun komposteras också. Men i Karlskoga. Där har kan man inte sortera ut påsar, utan dessa måste slängas i en speciell soptunna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-15 16:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.