Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Vätternrundan får ny sträckning

Vätternrundan blir längre. Foto: Micke FranssonVätternrundan blir längre. Foto: Micke Fransson

Vid ett välbesökt frukostmöte i Sjöängens matsal på tisdagsmorgonen berättade Gunilla Brynell och Oskar Höglund från Vätternrundan om loppets nya bansträckning.

– Den gamla bansträckningen via riksväg 50 från Askersund till Motala är loppets farligaste sträcka, och har blivit allt osäkrare allt eftersom trafiken har ökat. I synnerhet lastbilstrafiken, förklarade de.

Man har därför beslutat om en ny bansträckning från och med i år: Genom Askersund och vidare till Åmmeberg, Zinkgruvan, Godegård och Nykyrka. Det innebär att Vätternrundan förlängs från 30 mil till 31,5 mil.

Ny bansträckningen.

– Vi får därigenom en lugnare, tryggare och vackrare väg, även om man förstås missar utsikten från högbron över stora Hammarssundet, säger Gunilla Brynell.

Depåstopp vid Sjöängen

Cyklisterna kommer in i Askersund via södra infarten, följer Sundsbrogatan till Sjöängen där det kommer att finnas en depå för vila och påfyllning av mat och dryck. Därefter Drottning Kristinas väg och Bergslagsvägen till avfarten mot Åmmeberg.

Första start i Motala är på fredagen den 12 juni klockan 19.30. Det innebär att de första cyklisterna kommer till Askersund på morgonen dagen därpå och att det kommer flest cyklister mitt på dagen. När det är över, kommer 23 000 cyklister att ha passerat centrum.

Oskar Höglund och Gunilla Brynell från Vätternrundan. Foto: Alf Anneborg

– Av alla dessa cyklister kommer många att upptäcka Askersund och förhoppningsvis tycka att trakten och staden är värda att besöka som turist i ett lugnare tempo, avslutar Gunilla Brynell.

Undertecknad som har cyklat rundan ett par gånger, konstaterar att man slipper Brattebrobacke, men istället får uppförsbacken från Dalby upp mot Zinkgruvan. Inte lika brant men betydligt längre.

Kraftig besöksökning till Sjöängen

På mötet kunde också scenkonstavdelningen berätta om en ökning av antalet besökare till Sjöängens olika evenemang från 8 000 år 2018 till 13 000 år 2019. En ökning med 70 procent.
Även konferensverksamheten har ökat kraftigt.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-04 11:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.