Gå till innehåll
Askersund

Annika Johansson. Foto: Charlotta Ericsson

Full fart i stallet hos
Annika i Rönneshytta

Publicerad: 14 November 2023 13:03

Hos Stall Annika i Rönneshytta är det full fart på ridskolan. Lovaktiviteter blandas med ridskola på kvällstid. Under pandemin blev intresset för ridning extra stort och Annika hade 220 ridande elever per vecka. 2021 drabbades gården, framförallt ridhuset, av en rejäl översvämning.
– Det krävs något hemskt för att man verkligen ska bli påmind om hur mycket bra folk man har i sin närhet som ställer upp närsomhelst på dygnet och det är jag enormt tacksam för, säger Annika Johansson.

Annika Johansson inte bara lever med hästarna som sällskap utan de är också arbetskollegor. Hennes huvudsakliga verksamhet är ridskolan som bedrivs varje dag, sju dagar i veckan. 

Annika anordnar även ridläger på sommaren där möjlighet finns för de som vill, att simma med hästarna i sjön Multen. 

– Det är inte alla som gillar att bada, varken hästar eller elever. Men det finns alltid en möjlighet att få prova på. Det är helt okej om det bara är en tå eller en hov som väljer att känna på vattnet. Det handlar om tid, nästa gång kanske de vågar gå i lite längre. 

Men flera av mina hästar gillar att bada, jag har en som är väldigt snabb på att doppa sig, så där får man inte fundera för länge om man vill bada eller ej

40 hästar och två katter

På gården, som ligger ett stenkast från varuhuset Rönneshytta, bor Annika tillsammans med sin sambo, två katter och närmare 40 stycken hästar.

– Haha, ja jag kanske har ett par hästar för mycket. Men jag har några stycken som är närmare 27 år och de har valt själva att inte pensionera sig, så de får hänga med här på det de vill så länge de mår bra och är friska. Sen är det också bra att ha ett par hästar extra om någon skulle bli sjuk eller skada sig så kan man på det sättet gör att lektionerna flyter på utan att det blir en ond cirkel som gör att de andra hästarna får gå för mycket.

– Det är jag som driver verksamheten här på gården, men jag får massor av hjälp av min fantastiska sambo! 

Hästarna går gruppvis i olika hagar runtomkring gården där majoriteten går på lösdrift. Med det menas att hästarna bor ute dygnet runt med ett hus (lösdrift) i sin hage där de kan söka skydd för vädret vid behov.

– Det är ingen idé att börja jobba för tidigt på morgonen för hästarna ligger och sover, rätt så länge också, säger Annika. 

4-5 grupper om dagen

-Just nu har jag 4 till 5 grupper om dagen. Lektionerna drar igång under eftermiddagen och sista lektionen är klar runt 21.00 på kvällen, jag jobbar alltså många sena kvällar!

Hästarna går max två pass per dag var, oftast brukar det inte bli mer än ett pass per häst. Jag försöker hålla en lagom nivå just för att de ska hålla sig friska, glada och skadefria. Tanken är ju att vi ska jobba tillsammans i många år och då får man försöka tänka till så att det inte blir för enformigt eller hårt arbete per häst. Eleverna gör i ordning hästarna själva inför sina lektioner. Det tar tid för hästarna att bli ”bra” lektionshästar, jag räknar med ett till två år. Jag har elever från Askersund, Mullhyttan, Örebro, Motala.  

Coronapandemin ökade intresset

Välkänt är att corona-pandemin slog hårt till mot världen och även här i Sverige fick vi tänka till om vår livsstil och intressen under en ganska lång tid. Många verksamheter blev hårt drabbade och fick stänga ner. Men hos stall Annika tog verksamheten ordentlig fart.

– Vi hade precis blivit klara med vårt ridhus när pandemin slog till och man hann ju tänka både det ena och andra. Hur skulle det gå?

Men hos mig gick antalet ridande upp. Vi hade 220 elever som red varje vecka! Vilket var helt galet. Väldigt roligt såklart. Men här fick jag också känna på att även jag har en maxgräns, det blev väldigt mycket där under en period, när man är ”ensam”. Men det gick. Jag tycker det är mer hanterbart med det antalet vi har nu, 150 stycken elever varje vecka. Ridskolan är till för både barn, ungdomar och vuxna! 

2021 kunde ha slutat i katastrof

Den 26 Maj inträffade en händelse som hade kunnat sluta väldigt illa. Men tack vare att Annika var snabb på att hantera situationen och tack vare människorna i hennes närhet som snabbt slöt upp för att hjälpa till, blev skadorna inte så stora. 

-Den dagen var inte rolig. Det regnade hela dagen och när vi gick till ridhuset för första lektionen var det ett par centimeter vatten på marken utanför. En kvart in på lektionen börjar det sippra in vatten genom portarna. Helt overklig känsla! Vi avbröt lektionen och sedan steg vattnet väldigt fort. Efter en stund upptäckte vi att det hade samlats en hel del vatten utanför ridhuset ungefär 5 cm. 

Sen steg vattnet väldigt fort, på 30 minuter gick det från 5 cm till en halvmeter vatten. Både utanför ridhuset och inne i ridhuset. En mardröm helt enkelt. Förmodligen har det hänt något en bit upp på vägen och vägtrumman som egentligen ska ta hand om vattnet, mäktade inte med, utan det blev översvämning hos oss istället.

Jag agerade dock snabbt och ringde Sveaskog som gav min sambo tillåtelse att gräva av vägen här utanför oss och  därefter kom räddningstjänsten hit väldigt snabbt för att hjälpa till!

Vi hade ändå tur i oturen, varken elever, hästar eller vi kom till skada, många blev väldigt ledsna och oroliga. Men mitt i allt det här så slöt alla upp och tillsammans hjälptes vi åt. Och för det är jag evigt tacksam. Det är svårt att ta in faktiskt, tänk att jag har alla dessa fantastiska människor runt mig. Jag fick låna en våt-dammsugare som levererades väldigt sent på kvällen och jag gick mer eller mindre hela natten med den där dammsugaren. 

Men tack vare att vi agerade så snabbt med allting så lyckades vi minimera skadorna. Vi fick byta en liten del av en vägg i servicedelen i ridhuset.  Det hade kunnat bli så mycket värre, säger Annika Johansson.

Framtiden ser ljust ut

– Jag har köpt mig en välutbildad dressyrhäst, en riktigt läromästare. Jag hoppas komma ut på lite tävlingar framöver. Det är några år sen sist. Vi ska bara hitta varandra, hon har bott här sedan maj. Så det är fortfarande nytt.  Sen hoppas jag slippa fler översvämningar och att verksamheten rullar på, men det känns bra. Har ett bra team runtomkring mig.

Bad i sjön Multen. Foto: Annika Johansson

Utanför ridhuset när det blev översvämmat år 2021. Foto: Annika Johansson

Foto: Annika Johansson

Annons

askersund