Gå till innehåll
Askersund

Mikael Wiktorsson utanför en container som han byggt om till boende. Foto: Anders Björk

Mikael i Åmmeberg bygger boende av containrar

Publicerad: 29 September 2022 13:49

I Åmmeberg finns företaget Wiktorssons Bygg. De har en ny affärsidé, att börja göra boende av containrar. - Det känns som ett roligt projekt, säger Mikael Wiktorsson.

Mikael Wiktorsson har jobbat som snickare sedan 1987. 

Egna företaget Wiktorssons Bygg har funnits sedan 2010, baserat i Åmmeberg. Man håller till vid Kajvägen, på vägen som leder ner till hamnen. Förutom Mikael finns fem anställda plus några inhyrda. 

Har haft för att kunna sova kvar

- Det jobb vi sysslar mest med är fönster. Men vi lägger även mycket tid på att bygga upp timmerhus som importeras från Finland, säger Mikael Wiktorsson. 

Mikael Wiktorsson utanför lokalen i Åmmeberg där man har sitt säte.

- Vi samarbetar med Kontio i norra Finland. De är världens största timmerhustillverkare. De skickar två lastbilar med släp tillhörande huset till platsen där det ska byggas, sen plockar vi ihop det och bygger upp huset, från att gjuta platta till att överlämna nyckeln, fastslår Mikael. 

Det är dock inte för att prata om fönster eller timmerhus vi stämt träff. Utan det gäller att Mikael skaffat sig en ny affärsidé. Bygga om containrar till boende. Bakom företagslokalen står en som han själv använt ett tag, men som nu sålts. 

- Tanken från början var att bygga en övernattningsplats till oss/mig här på området. Jag bor i Örebro så ibland kan det vara skönt att sova kvar här.

Klart billigare än Attefallshus

Vi går in och tar oss en titt. En terrass finns utanför med några stolar, bord, blommor och en grill. Invändigt är det 26 kvadrat. Det är isolerat med golvvärme och finns plats för en TV hängande på väggen, soffa, kök med diskmaskin, toalett/dusch, lite garderober och skåp och ett sovrum med två sängar.

En privatperson i Närkesberg har dock nu hört av sig och köpt boendet. Han kommer och hämtar det nästa vecka. Därefter får Mikael fixa till en ny övernattningsplats. 

- Nu blir det lite kris, men vi får ordna det, säger Mikael.

Hur kom det sig nån ville köpa?

- Det spred sig nog att jag hade byggt det här och han i Närkesberg hade först tänkt att bygga ett Attefallshus. Vi har byggt upp några såna också, och det kan dra iväg i kostnad när man ska gjuta platta och göra markberedning under. 

- Det här blir klart billigare. 

Idéer kring utveckling finns

Mikael erkänner att containern inte ser så rolig ut utvändigt i nuläget. I en sån jämförelse är ett Attefallshus trevligare att se på, i de flestas ögon. Men när containern kommit på plats i Närkesberg ska den fixas till ytterligare. 

- Vi ska sätta på takstolar och panel också, insisterar Mikael.

Mikael har fått blodad tand nu med att beställa och sälja containrar som boende. Så planer finns på att beställa flera och göra i ordning. 

En toalett och dusch finns självklart.


- Ja, det känns så. Folk som varit och kollat har väl tänkt att “va fan, en container kan man väl inte bo i”. Men sen när de kommit in så har man sett att mungiporna har åkt upp och att de blivit förvånade. 

Mikael har fler idéer om hur saker och ting kan utformas. 

Invändigt går det att bygga hur som helst. Utvändigt funderar han på hur det vore att ställa en mindre container ovanpå en större och ha en spiraltrappa upp. 

- Det vore nåt, jag tror det här kan bli jättebra, avslutar Mikael Wiktorsson.

Annons

askersund