Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Yngsta företagaren
som förändrar handeln

Jack Bergren, blott sjuttonårig ägare till 24 Foods, i sin butik i Hällabrottet. Foto: Henrik ÖstenssonJack Bergren, blott sjuttonårig ägare till 24 Foods, i sin butik i Hällabrottet. Foto: Henrik Östensson

För några veckor sedan öppnades en ny livsmedelsbutik i Hällabrottet. Orten har varit utan butik länge. Det är frågan om en helt obemannad butik, kedjan heter 24 Foods. Vi stämde möte med kedjans operativa chef och ägare, Jack Berggren från Ekeby Almby.

Man får nog betrakta Jack som en synnerligen ovanlig ung man och företagsledare. Blott 17 år är han ägare till en kedja med ett femtontal obemannade butiker, över i stort sett hela Sverige. Fler planeras. Jobbet som företagsledare sköter han vid sidan av skolan.

– Ja, jag lägger i alla fall åtta timmar om dagen på 24 Foods. Skolan får blir lite som det blir, men 60-70 procents närvaro har jag i alla fall, jag kommer fixa alla kurser, säger han.

Han går, kanske inte helt oväntat, ekonomiprogrammet.

Du kanske inte behöver starta något ungdomsföretag som del i utbildningen?

Nej, jag tror att jag hoppar över den delen, flinar han.

Just nu jobbar också Jack med att ta körkort.

– Det kommer bli toppen med körkort. En befrielse. I dag måste jag ju ha en kille som kör mig ut till butikerna. 

Jacks ambitioner är långsiktiga, även om det också ska gå fort. 

– Vi planerar att öppna ett par butiker i halvåret.

Van företagare

Det hela började så sent som 2018. Då var Jack redan van företagare.

– Jag hade drivit sommarkiosk i närheten där jag bor i flera år. Jag märke ju livsmedelsdelen, färskvaror inte minst, mjölk och sådant gick sjukt bra. Jag fattade att jag inte skulle kunna bemanna en butik vintertid och funderade på om jag skulle kunna göra en obemannad butik. Efter hand startade jag den första butiken hemma i Ekeby Alby. Det är också den som går allra bäst fortfarande.

Större skala bra

– Sedan började jag förstå att större skala kunde vara bra. När jag började hade jag mycket svårt att hitta leverantörer. Nu, med 15 butiker står grossisterna i kö att få vara med. Vi samarbetar med flera. Med fler butiker kan vi vara med och påverka marknaden, få bättre priser. 

Jacks butikskoncept går att använda både på befintliga lokaler och containerbutiker.

– Det var ju med containerbutiker det började. Jag märke rätt snart att folk efterfrågade ett ”vanligt kassasystem” där man kan betala med kort i butiken, som i en vanlig butik. Jag tog hjälp av mjukvaruutvecklare och utvecklade själva kassamodulen, säger Jack och visar:

– Man scannar ju varorna i i samma typ av läsare som i en butik. Man betalar med kort. Man måste ha en app. Men den använder man för att låsa upp butiken. Det kommer lite erbjudanden i den också.

På gång i Hjortkvarn

24 Foods driver butiker i Ekeby Almby, Lanna, Askersund och Hällabrottet. 

– Vi är på gång även i Hjortkvarn. Kommunen har krånglat lite med tillstånd och bygglov där. Men det kommer bli en butik, lovar han.

– Den kommer bli lite större än våra övriga containerbutiker. En andra generation. Det ska finnas över 900 enskilda produkter är planen.

Få anställda

– Jag vill att det här ska vara ett decentraliserat företag, utan dyr organisation. Vi har exempelvis inget huvudkontor, bara ett mindre centrallager i Örebro. Vi har också mycket få anställda. VI samarbetar med andra företag, anlitar F-skattare. Det ska finnas någon lokalt ansvarig för varje butik. Det kan vara en pensionär som behöver extra inkomster eller någon annan, som inte arbetar heltid och kan tänka sig ett extrajobb. 

Han menar att det är viktigt.

– Ja. Att någon finns till hands och ser till att allt fungerar, att det finns varor och kan ta sig till butiken och fixa till om något saknas är helt avgörande. Vi har sett när våra konkurrenter tappat mark på grund av det. Folk har ingen förståelse för problem. Finns inte mjölken eller köttbullarna man vill ha när man ska handla väljer man snart en annan butik. Det måste fungera.

Containerbutikerna bygger 24 Food i Kumla. 

– Vi har en uppställningsplats där vi plockar in utrustning i lådorna.

Men hur har du finansierat den här satsningen?

Jag har investerare, finansiärer som tror på min idé. Det har gett mig i princip fira händer att utveckla och forma det här. Jag kan bestämma rätt mycket hur jag vill jobba.

Har föräldrarna varit med? 

– Nej, de har varit stöttande, men inte hjälpt till i företaget.

Egen distribution

Det kommer dock bli anställda.

– Ja. Planen är att starta upp ett eget distributionsnät. Till att börja med här i länet.

Du öppnar butiker lite varstans nu. Hur tänker du?

– Det behövs inte särskilt stort kundunderlag för att en butik ska bära sig. Får man bara köptrohet hos de som bor på platsen behöver inte antalet kunder vara så stort. Det är många grejer som spelar in. Avstånd till andra butiker, köpkraft hos boende och liknande. Jag hoppas kunna öppna den första butiken i Norrbotten innan nyår. Jag planerar en stor satsning där. Jag menar att potentialen är stor. Jag tror ingen här förstår förhållandena där. Det är sjuka avstånd. En timmes resa för en liter mjölk är ingenting. Jag sticker ut och säger att jag tror vi kan bidra till samhällsutvecklingen där.

– Här i Hällabrottet måste man tänka lite annorlunda. Det är ju inte så långt in till Kumla, men det bor mycket folk här. Vi vill erbjuda närservice och faktiskt hålla låga priser för att hänga med, menar han.

”Nya utmaningar hela tiden”

Vad är planen framåt? Kommer du hålla på med det här i framtiden?

Jack skrattar och säger att han tänker dra sig tillbaka vid 20.

– Skämt och sido, det roliga med det här är att det händer nya grejer hela tiden. Man måste tänka om, lära sig, utvecklas och möta nya grejer. Det gör det här till ett roligt jobb, säger han och börjar jobba i butiken.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-15 10:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.