Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
06 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Privat företag köper 477 lägenheter av Hallbo – priset är hemligt

Det blir SIBE förvaltning AB som köper 477 lägenheter av Hallbo, bland annat de fyra höghusen i centrala Hallsberg. Nu är avtalen skrivna, men själva övertagandet sker dock inte förrän första augusti. Bild: Iris GustafssonDet blir SIBE förvaltning AB som köper 477 lägenheter av Hallbo, bland annat de fyra höghusen i centrala Hallsberg. Nu är avtalen skrivna, men själva övertagandet sker dock inte förrän första augusti. Bild: Iris Gustafsson

Avtalen är skrivna och affären i hamn. Den första augusti tar företaget SIBE förvaltning AB över 477 lägenheter, runt 40 procent av beståndet, från Hallsbergs bostadsstiftelse, Hallbo.
– Vi ser fram emot att få komma till Hallsberg, säger Peter Eklind, vd i företaget.

Hallbos historiskt stora försäljning skulle varit klar i månadsskiftet maj/juni, var det sagt. 

Men dagarna har rullat i väg och folk i Hallsberg började så smått undra om affären var avblåst. Inte minst med tanke på det svajiga läget som råder i samhällsekonomin. 

-– Jag vet att det har varit stökigt i många fastighetsaffärer ute i landet med budgivare som klivit av. Men vår process har löpt på, säger en tacksam Peter Sjerling, vd för Hallbo.

Det har dock varit mycket jobb att få ordning på överlåtelsen, uppger han. En juristfirma har varit anlitad och hjälpt till med avtalen. Det är viktigt att allt blir korrekt, som Sjerling säger. 

Flera avtal reglerar försäljningen

I veckan som gick var parterna redo att underteckna köpekontraktet. Det innebär att SIBE förvaltning AB förvärvar 477 lägenheter av Hallbo, men det finns också vissa uppgörelser som reglerar försäljningen. 

– En för oss väldigt positiv sak är det förvaltningsavtal som har tecknats, som reglerar att de köper alla tjänster och all service av Hallbo, säger Peter Sjerling. 

Det handlar exempelvis om fastighetsskötseln, vilket betyder att hyresgästerna får möta sin bekanta Hallbo-personal även fortsättningsvis, menar han. Enligt Peter Sjerling tryggar detta avtal också att stiftelsen inte behöver säga upp någon personal.

– En viktig aspekt är att vi ska vara en bra arbetsgivare. Det har slutat mycket folk redan på Hallbo, säger han. 

Hallbos vd Peter Sjerling är glad att försäljningen är i hamn. Pengarna är nödvändiga för att Hallbo ska klara att lösa lån som förfaller och att renovera hyreshusen som de har kvar i sin ägo. Bild: Privat Hallbos vd Peter Sjerling är glad att försäljningen är i hamn. Pengarna är nödvändiga för att Hallbo ska klara att lösa lån som förfaller och att renovera hyreshusen som de har kvar i sin ägo. Bild: Privat
Rutinerade företagare 

Som Sydnärkenytt har berättat tidigare så är SIBE förvaltning ett nystartat bolag. De fyra personerna bakom bolaget är dock inga nybörjare, utan snarare veteraner med företag i alla möjliga branscher.

En av köparna är Peter Eklind, som tidigare är aktiv i flera företag i Kumla. Han blir vd för SIBE förvaltning. De andra tre delägarna heter Håkan Svanberg, Johan Bergdahl och Mikael Ingesson, också de med lokal och regional förankring.

Även Peter Eklind tycker att det känns väldigt bra att affären är i hamn. Han och kompanjonerna känner ingen oro för utmaningarna som väntar, tvärtom. 

– Vi ser fram emot att få komma till Hallsberg, och vi har fått ett väldigt positivt bemötande där, säger han.

Vad betalade ni för fastigheterna ni köper?

– Svenska kronor.

Svenska kronor?

– Ja, det var inte rubel i alla fall. Det är svaret som du får.

Varför priset hålls hemligt berättas inte. Från Hallbo meddelas bara att ”enligt önskemål från köparen så kommer vi inte offentliggöra köpeskillingen”.

Etablerar kontor i Hallsberg

Däremot kan Peter Eklind berätta att SIBE förvaltning kommer att ha ett kontor i centrala Hallsberg. De ska hyra in sig och sitta tillsammans med Hallbos personal i lokalerna där stiftelsen har sitt kontor i höghusen vid Västra Storgatan.

– Det är viktigt att vara på plats i Hallsberg, säger Eklind.

Själva övertagandet av de 477 lägenheterna blir den första augusti. Fördröjningen beror på att Hallbo vill bli klara med sin renovering i kvarteret Regnbågen först, som pågått sedan hösten 2018. 

SIBE förvaltning kommer sedan att flytta över fastigheterna i fyra olika dotterbolag utifrån den geografiska fördelningen, det vill säga i Hallsberg, Sköllersta, Pålsboda och Vretstorp.

Bland avtalen som nu har undertecknats finns även en speciell överenskommelse som Hallbo har förhandlat fram – en så kallad vidareförsäljningsklausul. 

Får inte sälja vidare 

Den innebär att SIBE förvaltning inte får sälja fastigheterna vidare inom fyra år, i vart fall inte utan Hallbos godkännande.

Denna klausul har dock mött en del skepsis i debatten, bland annat från Tryggve Thyresson som är partiföreträdare i Vänsterpartiet Hallsberg. 

Thyresson tvivlar på att en sådan klausul skulle hålla juridiskt, om det kom till ett sådant läge. Det hävdar dock Peter Sjerling att klausulen håller för.

– Den är fullständigt juridiskt bindande i avtalet som är skrivet. Det skulle vara ett brott att bryta klausulen, säger han.

Peter Sjerling är dessutom inte särskilt rädd för att något sådant kommer att bli aktuellt heller.

– De fyra företagarna i SIBE förvaltning är fokuserade på att satsa på Hallsberg. I dagarna har de även träffat kommunledningen och samtalat om sina planer.

Det här är fastigheterna som har sålts:

Västra Storgatan 3-5 i Hallsberg

Västra Storgatan 9-15 (4 höghus)

Nytorgsgatan 18-86 i Hallsberg (Regnbågen)

Falkvägen 5-12 i Pålsboda

Skolgatan 11-21 i Vretstorp

Knölagatan 10-14 i Vretstorp

Klockarvägen 28-68 i Sköllersta (radhus)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-20 7:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.