Gå till innehåll
Sydnärke
En svart vintage telefonlur med en lindad sladd vilar på en väderbiten träyta.

Inte många har kvar sin fasta telefon via kopparnätet. Nu försvinner möjligheten snart i Kumla. i övriga Sydnärkekommuner är den borta sedan flera år.

Nu försvinner kopparnätet även i Kumla

Publicerad: 17 March 2025 13:59

Tekniken förändras, utvecklas. Ibland innebär det att gammal teknik fasas ut, försvinner. För de flesta i Sydnärkenytts område är fast telefoni eller bredband via kopparnätet, med tråd, sedan länge historia. Men i Kumla finns fortfarande kopparnätet kvar, fram till sista maj i år då det släcks. Under året kommer även den mobila 3g-nätet släckas. Med 2G dröjer det ett par år till.

Inte många reagerade när kopparnätet släktes i Hallsberg, Fjugesta och Laxå 2023. Det var ingen uppmärksamhet alls när det slocknade i Askersund heller. För oss som bor på landsbygden och i mindre orter skedde förändringen på de flesta håll redan 2020 eller tidigare. I Hallsbergs, Askersunds, Lekebergs och Laxå kommuner är kopparnätet helt borta.

I centrala Kumla, Hällabrottet, Ekeby, Kvarntorp och Åbytorp finns dock det fasta telefonnätet kvar och fungerar, fram till den 31 mars. Då stänger Telia, eller Skanovas som formellt äger nätet, ner även där.

Har varit “utdöende” under många år

Det är rätt länge sedan samtal via fast telefoni var en stor fråga.  Från att ha varit något som i stort sett alla  företag, organisationer och  hushåll i Sverige hade, har det blivit allt mer ovanligt.

Redan för 15 år sedan insåg nog de flesta att epoken där de flesta hade ett fast telefonabonnemang, en telefon med sladd hemma, var på väg att ta slut, även om många hade kvar sin fasta telefoni. I slutet av 2013 fanns 3,7 miljoner fasta telefonabonnemang i Sverige. 2022, hade det trillat ner till drygt 1 miljon fasta telefonabonnemang. Sedan rasade det snabbt. I slutet av 2023, som är den sista uppgiften vi har, fanns bara 154 000 fasta abonnemang, i hela Sverige. Det är många år sedan mobilen blev var mans egendom.

De flesta har inte märkt att det fasta telefonnätet försvunnit i fyra av våra fem kommuner. Det beror helt enkelt på att nästan ingen har fast telefon. Det verkar dock som flera pizzerior i Kumla kommun fortfarande har det.

Kommuner och företag, som ofta har växlar och kontorstelefoner, har sedan länge gått över till IP-telefoni, som går över internet.

Trästolpe med keramiska isolatorer, flera kraftledningar som sträcker sig utåt, mot en klarblå himmel.

Kopparledningarna ligger för det mesta i marken sedan decennier, där blir de kvar även efter nedläggning. Men luftledningar förekommer, de plockas oftast ner när kopparnätet klippts.

Även 3G försvinner i år

Under 2025 kommer också Telia, Tele2, Telenor och Tre släcka de sista delarna i sina 3G-nät. På många håll är 3G redan borta. Nedsläckningen sker successivt. För många är det en förändring som inte kommer märkas alls. Det var länge sedan mobiltelefoner bara kunde använda 3G. I praktiken har det nog inte sålts några telefoner med bara 3G sedan omkring 2015.

Men det finns larm, utrustning för fjärrstyrning, åtelkameror och liknande som använder 3G. De slutar helt enkelt fungera när 3G där du bor försvinner. Det verkar vara så att man ibland blir kontaktad innan nersläckning, en del blir det inte. Det kan också komma ett SMS, men sådant läser man ju sällan i en router, eller i ett larm.

2G nätet kommer också släckas ner. Men det har man skjutit upp till 2027.

Bilen kan påverkas

Men ett område som kan påverkas ganska mycket när 2G och 3G försvinner är många moderna bilar. 3G och 2G används och användes nämligen i många modeller för olika uppkopplade funktioner. Viktigast är nog den internationella tjänsten eCall , som automatiskt ringer upp SOS - alarm och positionerar bilen om något händer. I en del bilar används även 3G eller 2G för att fjärrstyra en dieselvärmare i bilen. Bilägare har redan börjat få problem och märker ibland att funktioner ibland inte fungerar. Mercedes som exempel, hade fram till 2018 bara bara 3G i sina bilar. Det gör ju att inga funktioner alls som är beroende 3G fungerar efter 2025. Köra bilen går dock fint. Frågan är vad bilprovningen kommer säga. Det är inte riktigt klart än. I vissa bilar kan man få det hela att fungera med 4G eller 5G med en programvaruuppdatering.

Funktionen eCall är ett krav på de bilar som hade det från 2018 och framåt. Exakt hur man ska hantera det är man inte helt på det klara med än. Av det skälet har flera bolag, bland annat Telia,  skjutit upp skjutit upp nedsläckningen av 2G-nätet. Tre behöver inte avveckla något 2G nät, de har inget.

Varför släcker man då de här systemen? Kopparnätet överlevde ju över 100 år? Jo, dels är tekniken föråldrad och drar mycket energi, dels behöver teleoperatörerna frekvensutrymmet när 5G-nätet och kommande tekniker ska byggas ut.

För den som vill går det ha kvar sitt fasta nummer och ha ett slags fast telefoni hemma. Man har då en utrustning som förmedlar samtalet över mobilnätet. Det finns också IP-telefoni, som går via internet.  Det är nog relativt få privatpersoner som nappat på den lösningen.

Rent praktiskt är det telefonväxlarna i Kumla centrum, Hällabrottet, Kvarntorp, Ekeby och Åbytorp som omfattas när fastanätet släcks sista maj. Nedsläckningen brukar innebär att all teknik i husen som härbärgerade växlarna tas bort. Ledningarna i marken ligger kvar, men de få kvarvarande luftledningarna som finns brukar plockas ner efter hand.

Annons

Nyheter