28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nya bussar tillåter inga cyklar följa med

En buss kommer lastad med en cykel. Men på Länstrafikens nya bussar finns inte möjlighet ta med cykeln. Foto: Anders BjörkEn buss kommer lastad med en cykel. Men på Länstrafikens nya bussar finns inte möjlighet ta med cykeln. Foto: Anders Björk

En stor rockad av Länstrafikens bussar har nyligen skett. På de nya bussarna finns dock inga cykelhållare medan de gamla tillhandahöll detta. Säkerheten för chaufförer är orsaken enligt Länstrafiken

De nya stiliga blåvita bussarna har sakta men säkert slussats ut på våra gator och under måndagen skedde ett rejält byte när 120 nya bussar bytte ut den äldre modellen. Det finns dock en sak som saknas, cykelhållare.

Terrordåd i åtanke

- Ja, det är korrekt att inga av de nya bussarna har cykelhållare medan det finns på de gamla, svarar Johan Ljung som jobbar som områdeschef för trafik- och samhällsplanering hos Länstrafiken.

Inga cykelhållare finns på någon av Länstrafikens nya bussar.

Varför har det blivit så?

- Det är ett ställningstagande som gjorts. Om cykel ska sättas på där bak så behöver chauffören lämna sin förarplats och det vill vi inte av säkerhetsskäl, bland annat med åtanke av vad som hände i Stockholm där en lämnad lastbil kapades och användes i ett dåd 2017, förklarar Johan Ljung.

Det är även så att om cykel skulle lossna och träffa en bakomvarande bil så är det chauffören som är ansvarig. En del reaktioner har inkommit till Länstrafiken om förändringen.

"Är en försämrad service"

- Ja, det har varit några insändare och även direkt kontakt med oss. Åsikter har varit kring att det är ett steg tillbaka och att det är sämre ur klimatsynpunkt att inte kunna ta med cykel.

Passageraren Stig-Erik har just plockat ner cykeln från en äldre modell av Länstrafiken bussar. "Det är tråkigt om cykelhållare försvinner, jag tar ofta med mig cykeln när jag reser med buss. Men man får väl tänka om då", säger Stig-Erik.

Håller ni med om det?

- Åsikterna är korrekta och det är en försämrad service. Men beslutet har tagits till hänsyn av våra chaufförer.

Att kunna ta med cykeln på bussen framöver är en service som man vill kunna erbjuda och bistå med. Man kollar därför på olika eventuella lösningar.

- Självklart vill vi att man ska kunna ta med cykeln om man åker buss. Ett sätt skulle kunna vara att man får plats med cykeln inne i bussen, men där är vi inte än, avslutar Johan Ljung från Länstrafiken.

Sammanlagt finns i nuläget ungefär 140 bussar av nya och 140 av gamla modellen. I december 2021 går avtal ut med nuvarande trafikoperatör för de äldre bussarna inom Sydnärke och från då blir det alltså helt cykeltomt. Om inte Länstrafiken kommer på en ny lösning.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-02 12:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.