Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

ICA tar bort uttagsautomater i butiker

ICA-banken har tagit bort många av sina uttagsautomater. Foto: Anders BjörkICA-banken har tagit bort många av sina uttagsautomater. Foto: Anders Björk

Många av de uttagsautomater som finns idag finns hos ICA-butiker. ICA-banken har dock bestämt sig för att ta bort många av sina automater eftersom uttag alltmer sällan. - Det är tråkigt, samtidigt får man ha förståelse för det, säger Ulf Danielsson på ICA Profilen, en av de butiker som blivit av med sin automat.

Två av de uttagsautomater som funnits i Kumla var på ICA Maxi och ICA Profilen. Den på Profilen har nu tagits bort. Något som Ulf Danielsson på Profilen fastslår. 

“Varit en uppskattad samhällstjänst”

- Ja, det stämmer att uttagsautomaten är borta. ICA-banken har beslutat att fasa ut sina bankomater runt om i landet och därför har vår försvunnit. Vi tycker givetvis att det är tråkigt att vår uttagsautomat är borta då det varit en uppskattad samhällstjänst som främst seniorer utnyttjat mycket. 

- Däremot får man ha förståelse för att människor använder mindre kontanter idag och mycket talar för att man kommer använda ännu färre framåt. 

- På så sätt finns det väl en förståelse för att ICA-banken inte väljer att uppdatera sina uttagsautomater då det skulle innebära en stor kostnad för något som inom några år kanske inte utnyttjas i så stor utsträckning, säger Ulf Danielsson.

“Uttag har kraftigt gått ner”

 Är planen för ICA-banken att ta bort alla sina uttagsautomater?

- Det finns inget beslut om att ta bort alla automater utan automater tas bort succesivt i vissa butiker beroende på exempelvis minskat antal uttag, teknisk livslängd, eller ombyggnation i butik, svarar Andreas Carlberg som är chef för företagstjänster på ICA Banken.

Många av deras automater i ICA-butiker har ändock nyligen plockats bort. 

- Nyligen togs 98 uttagsautomater bort på grund av att de nått sin tekniska livslängd. Antalet uttag som görs i automaterna har kraftigt gått ner de senaste åren och därför saknas underlag att ersätta med nya automater.

Går ta ut pengar i kassan

Ulf Danielsson på Profilen påtalar att man ändock fortfarande kan ta ut pengar inne i butiken som ligger alldeles bredvid där deras uttagsautomat fanns. 

- Vi erbjuder seniorer att göra mindre uttag i våra kassor i butiken. 

- Detta för att hjälpa de som kan ha det svårt att ta sig till Kumla torg och hellre gör sina kontantuttag på vår sida av stan, säger Ulf. 

Den uttagsautomat som finns hos ICA Maxi verkar dock bli kvar. 

- Det finns inget planerat slutdatum för den automaten, avslutar Andreas Carlberg.

FAKTA: Uttagsautomaten hos ICA Supermarket Laxå samt ICA Nära i Rönneshytta försvann 31 oktober. ICA Banken har även en uttagsautomat hos Torghallen i Askersund.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-18 12:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.