Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Anrika Trilobiten är till salu igen

Anrika Trilobiten är åter ute till försäljning. Kommunen vill dock veta vad köparen tänkt göra i huset. Utgångsspris 2,5 milj kr. Foto: Fastighetsbyrån Anrika Trilobiten är åter ute till försäljning. Kommunen vill dock veta vad köparen tänkt göra i huset. Utgångsspris 2,5 milj kr. Foto: Fastighetsbyrån

Den som vill köpa det Q-märkta stenhuset i Hällabrottet kan nu börja bjuda men måste också förklara vad fastigheten ska användas till.

Trilobiten, Yxhultbolagets gamla huvudkontor, som ägs av Kumla kommun, är åter ute till försäljning, denna gång på Hemnet via mäklare med samma utgångspris som tidigare, 2,5 milj kr.

Det anrika huset, som under åren även inhyst restaurang och hotell, har länge stått tomt och kommunen har haft trevare ute efter köpare.

Fick nobben

För några år sedan var det nära en uppgörelse med en restaurangentrepenör men när priset 2,5 milj för en fastighet på 567 kvm och en tomt på över 5 000 kvm blev offentligt i Kumlanytt blev kritiken hård och den tilltänkte köparen drog sig ur.

Ett par som velat köpa huset för att ha försäljningsverksamhet har fått nobben och kritiserat kommunen för nonchalans.

Passa karaktären

Problemet för både säljare och köpare är att huset byggt år1900 kräver en verksamhet som anses passa dess historiska karaktär. Att fastigheten klassas som byggnadsminne innebär också att den måste skötas enligt regler som Länsstyrelsen anger, i första hand exteriört med dess fasad i kalksten men pelare och golv i marmor är andra kulturvärden.

De stora tavlor som funnits i Trilobiten är dock borta, de plockades ner och såldes förra sommaren, bland annat av ett engelskt kungapar som gick för rekordsumman 749 000 på auktion i Stockholm.

Energiklass F

Trilobiten har elva rum och uppvärms med direktverkande el. Energiklassen är F, som är långt ner på skalan. Så det kostar att hålla det imponerande stenhuset varmt. En hel del renoveringar torde krävas. Samt en avsiktsförklaring i budet, uppger mäklaren i annonsen för Trilobiten:

“Avsiktsförklaringen ska innehålla vad syftet med köpet är. Säljaren kommer utifrån avsiktsförklaringen att välja en köpare som man finner lämplig.”

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-02 15:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.