Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
06 December 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Anrika Trilobiten säljs för 2,5 milj kr

Yxhultbolagets gamla huvudkontor Trilobiten, ett centralt byggnadsminne i Hällabrottet, kan säljas för 2,5 milj kr inklusive en tomt på 5 400 kvadrat.  Det godkände kommunfullmäktige i måndags.

Västra gaveln av det Q-märkta huset med handhuggen kalksten. Foto Wikimedia

"Trilobiten har varit i kommunens ägo sedan 2004, det har stått outhyrt en längre tid nu och är i behov av renovering för att kunna nyttjas. Det finns nu intressenter som vill köpa fastigheten för att nyttja huset till bostad och bedriva verksamhet som möjliggör besök från allmänheten."

Så motiverar Christina Gustavsson, chef för Samhällsbyggnadsförvaltningen, och Paula Spång, verksamhetschef för Kommunfastigheter, försäljningen av den anrika fastigheten, byggd år 1900.

Att den Q-märkta historiska fastigheten varit till salu har troligen undgått de flesta.

Vilka som är köpare framgår inte av kommunfullmäktiges handlingar; förvaltningschefen får uppdrag att sluta avtal enligt beslutad summa.

Styckar av tomten
Karta Kumla kommun

Eftersom Trilobitens tomt är stor ska en avstyckning ske som omfattar huset och en trädgård, också den Q-märkt i detaljplanen för att anpassas till bebyggelsens kulturvärden.  Riksantikvarieämbetet anser att huset, byggt i nationalromantisk stil med fasad  av handhuggen kalksten från Yxhult, har ett högt kulturhistoriskt värde.

Efter att Yxhultbolaget byggde ett nytt kontorshus på 1950-talet har Trilobiten inrymt såväl restaurang som brukshotell. Även Konsum har funnits i en del av huset. 

När Kumla kommun tog över hyrdes lokalerna ut med varierande framgång för entrepenörerna. Yxhultbygdens kultur- och hembygdsförening ordnade senast julmarknad i huset. (LLz)

Läs mer HÄR om Trilobiten.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-06-22 0:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla