Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
På tisdagen bars värdefulla tavlor ut från Trilobiten för att säljas på auktion hos Bukowskis. Men kommunens försäljning av fastigheten i Hällabrottet är stoppad, köparen har hoppat av sedan affären överklagats till Förvaltningsrätten.
Det kulturminnesskyddade huset, som en gång var kontor för Yxhultbolaget men även restaurang med hotellrum, har stått tomt i flera år och bara kostat pengar för kommunen. I våras verkade dock en affär vara på gång, den tilltänkte köparen skulle öppna restaurang på bottenvåningen och själv bo med familjen på övervåningen.
Priset var satt till 2,5 miljoner vilket stack i ögonen hos många att döma av de arga kommentarer som fälldes i samband med Kumlanytts publicering (se nedan). "På tok för billigt", kan invändningarna sammanfattas. Att fastigheten har stora renoveringsbehov framgick inte. En privatperson överklagade beslutet till Förvaltningsrätten med motiveringen att försäljningen inte hade varit utlyst med chans för andra att bjuda.
Eftersom Förvaltningsrättens avgörande kan dröja länge har dock köparen hoppat av och hittat en annan lokal i Kumla, erfar Kumlanytt - samma dag som Trilobiten ska tömmas på konst inför den försäljning som nu inte blir av.
Det handlar om tre tavlor varav den värdefullaste är ett italienskt landskap i stort format, 3,5 meter bred, 2,2 meter hög enligt Bukowskis värderingsman Rolf Lundqvist, som plockat fram tumstocken. Han har kommit med transportbil från Norrköping, ditkallad av Kumlas antikexpert Leif Gustavsson, som agerar konsult för kommunen och bedömer värdet på tavlan till cirka 150 000 kr
- Det är kvalitet på måleriet med en väldig känsla för färgerna, fastslår Leif Gustavsson, och med konsten att få till det perfekta djupet, mycket bättre än vad ett fotografi skulle kunna göra.
Personerna på tavlan avtecknar sig mot ett berglandskap, en havsvik med ett fartyg skymtar i bakgrunden.Tavlan torde vara målad före åtminstone 1750. Den är ännu inte tillskrivin någon konstnär men det är troligtvis tidigt 1600-tal och målat av en italiensk konstnär. Det finns några skavanker, gammal fernissa har bruntonat delar av verket.
- Men en del vill ha det så, särskilt nyrika som vill att tavlorna ska se gamla ut, säger Leif Gustavsson lite syrligt.
Även de två andra tavlorna som Kumla kommun ska auktionera ut hos Bukowskis har engelskt ursprung, porträtt i det storstilade formatet av kung Charles I och hans hustru Henriette. Porträtten är "efter van Dyke", en flamländsk konstnär som var verksam i England under första halvan av 1600-talet. Leif Gustavssons värdering stannar här på 60 000 kr per tavla men en auktion kan förstås ge andra priser.
- Jag tror de kan hamna i England igen, säger han. De skulle passa på en herrgård.
Att konstverken hamnade i Trilobiten hänger samman med Erik Carlén, Yxhultbolagets starke man, som var konstsamlare men sannolikt inte hade plats för dem även om hans vackra disponentvilla strax intill var spatiös.
Det finns även två andra konstverk i det utkylda huset som dock vållat en intern konflikt i Stadshuset. Det handlar om två reliefer huggna av Anton Englund, den berömde stenhuggaren i Yxhult, som 1976 hängdes upp i Trilobitens entré efter att tidigare funnits utomhus. Dessa vill kommunens kultur- och fritidsförvaltning föra över till Stenarbetsmuseet men då har Stadsbyggnadsförvaltningen opponerat sig och hävdat att relieferna tillhör huset och inte får flyttas.
Hur den konflikten slutar återstår att se. Anton Englunds kraftfulla skördemotiv verkar lätta att knacka loss från väggen om så ska vara men det är inget som hastar eftersom gamla Trilobitens öde fortsatt är oklart.