Gå till innehåll
Kumla

Villaägaren som
gör sin egen el

Publicerad: 24 April 2013 18:26

Jens Ljunggren i Pålsboda har täckt hela villans taksida med solceller. Det kostade drygt 200 000 kr. Men nu producerar han lika mycket el som han gör av med. Det är lättare än man kanske tror.

Trettio åhörare samlades i Kumla biblioteks magasin för att lyssna till Jens Ljunggren om egen solkraft och allmän klimatsmarthet.

- Jag är ingen expert, säger Jens tidigt. Men jag har satt upp solceller på mitt hus.

Han har inte heller gjort jobbet själv, det skötte leverantören. Solceller behöver inte vara krångligare än något annat man tampas med som husägare.

Jens Ljunggren

Jens berättar att det var Al Gore's film, En obekväm sanning, som fick honom att slå upp ögonen för människans hot mot klimatet och att starta websiten klimatsmart.se. Siten är en sökbar databas över klimatsmarta varor och tjänster. Konsumentupplysning, alltså.

Föreläsaren, som har bakgrund inom bank- och finansvärlden, räknade i förväg på om det skulle löna sig. Drygt 208 000 kostade anläggningen, inklusive arbetet. Efter rotavdrag.

- Jag hade inte fyllt taket med solceller om det inte fanns god ekonomi i det.

Går jämt upp

Jens årsförbrukning av el är ungefär 12 000 kWh och det är även ungefär vad sollcellsanläggningen producerar under samma tid. Men man använder ju inte lika mycket el hela tiden. Och man använder heller inte nödvändigtvis mest när solen ligger på som bäst. Det finns ännu inte något direkt bra sätt att spara solenergi. Så mycket batterier skulle bli på tok för dyrt.

Så vad gör man med den producerade elen man inte använder? Och hur får man el när det är molnigt eller mörkt? Som villaägare med solceller är man fortfarande ansluten till det vanliga elnätet. Och med en särskild elmätare, en så kallad nettomätare, kan man få betalt för el som man själv inte använder. Den går ut på elnätet.

Många var intresserade av egen solel.

Med tillräckligt många solpaneler och vindkraftverk behöver vi inte ha igång lika mycket vattenkraft när det är soligt och blåsigt. Då kan man spara vatten i dammarna till när det är stilla och mörkt. Vattenkraft är lätt att spara till senare, det är bara att stänga dammluckorna.

Jens var litet sen att anmäla till elbolaget att han ville ha en nettomätare installerad så när panelerna satt på plats hade han fortfarande kvar sin vanliga mätare. Som inte gjorde någon skillnad på åt vilket håll strömmen gick. Han fick alltså betala för att ge bort sin överskottsel till elbolaget.

- Det tyckte jag var kul i tre dagar, sedan stängde jag av. Visst vill jag bidra till en bättre värld men...

Avtalsdjungel

Elbolaget är skyldigt att installera en nettomätare som mäter både elen som förbrukas av fastigheten och som fastigheten producerar. Däremot är bolaget inte skyldigt att ge dig ett bra avtal, utan där gäller det att själv välja rätt. Och det finns många variationer. En del mäter varje timme där man får betala vid underskott och får betalt vid överskott. Men det finns det nackdelar med. Bland annat får man betala moms och energiskatt som man inte får tillbaka när man säljer el.

Andra låter en kvitta överskott mot förbrukning under en längre period. Får man kvitta årsvis är det förmånligt. Men då är det viktigt när perioden börjar. Om man skulle börja precis innan vintern, när man har lägt produktion men förbrukar som mest får man betala för elen under vintermånaderna eftersom man inte har något överskott att ta av. Börjar man tvärtom precis efter vintern kan man bygga upp ett överskott att använda när vintern kommer i slutet av årsperioden.

Utan rasskydd kan snö från en lutande solcellspanel glida iväg med en väldig fart.
Grannar reagerar

Jens har aldrig pratat så mycket med sina grannar i bostadsområdet som nu när han sticker ut med sina solceller. Det tycker han är kul. Men på vintern ställde solcellerna till det för de närmaste grannarna.

- Det här är inte min garageuppfart. Den tillhör ett äldre par som jag en gång hade en bra relation till, säger han skämtsamt.

Snön från solcellerna glider nämligen lätt av. Någon gång har Jens sett mer än hälften av snön på taket rasa ned samtidigt, så det är ju litet farligt. Lyckligtvis tog leverantören på sig ansvaret för missen att inte installera snörasskydd, men alla är kanske inte lika seriösa. Kolla upp din leverantör i förväg, är ett av Jens tips.

Annons

kumla